Dessewffy László, Harrach Péter és Lublóváry Ákos lett a Barankovics-emlékérem idei kitüntetettje

A Kereszténydemokrata Néppárt hétvégén tartott országos választmányi ülésén átadták a Barankovics István-emlékérmeket. A kitüntetést a magyar kereszténydemokráciáért végzett tevékenységük elismeréseként – a KDNP Elnöksége és  a Barankovics Alapítvány Kuratóriuma döntése értelmében – idén Dessewffy László újságírónak, a KDNP sajtóosztálya egykori munkatársának; Harrach Péternek, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnökének, a KDNP parlamenti frakcióvezetőjének; valamint a közelmúltban elhunyt Lublóváry Ákosnak, a kispesti kereszténydemokrácia meghatározó alakjának ítélte oda.

Mészáros József és Harrach PéterMészáros József átadja Harrach Péternek a kitüntetést tanúsító oklevelet (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A kitüntetettek kereszténydemokrácia érdekében végzett tevékenységét Jenik Péter miniszterelnök-helyettesi kabinetfőnök méltatta, majd Harrach Péternek, illetve Lublóváry Ákos özvegyének, Katalin asszonynak Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Mészáros József, a Barankovics Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át az elismeréseket. Dessewffy László egy későbbi időpontban veszi át az oklevelet.

Az alábbiakban a kitüntetettek helyszínen is ismertetett laudációját  közöljük.                            

 

Dessewffy László

Dessewffy László 1926-ban született, neves történelmi család tagjaként. Cegléden érettségizett, majd 1945-től az Újjáépítési Minisztériumban dolgozott id. Antall József beosztottjaként. Rokona, Dessewffy Gyula hatására – aki Barankovics Istvánnal a háború előtt együtt szerkesztette „Az ország útja” című folyóiratot – érdeklődése az írás felé fordult. A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Sajtótudományi Intézetében tanult újságírást. 1947-től riportjai jelentek meg a Magyar Nemzetben, de a kommunista hatalomátvételt követően, származása miatt évtizedekig nem publikálhatott. A szocializmus éveiben vállalati könyvelőként dolgozott, az írással azonban nem hagyott fel.  1970-ben megnyert egy jeligés novellapályázatot, ezt követően már megjelenhettek írásai. A hetvenes-nyolcvanas években az Élet és Irodalom hetilapban – a kor keretei között lehetséges – rendszerkritikus szociográfiai cikkeket publikált.

Az emigrációban élő magyar máltai lovagok 1981-ben kérték, hogy lépjen be a rendbe, mert annak nem volt egyetlen Magyarországon élő tagja sem. Kezdetben a Katolikus Szeretetszolgálat keretein belül szervezte a nyugatról érkező karitatív segélyszállítmányok fogadását és célba juttatását. 1986-ban nyugdíjazása után kezdte szervezni Kozma Imre atya és a Németországban élő Csilla von Boeselager bárónő segítségével a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. A szervezet elnöke Kozma Imre atya, ügyvezető alelnöke Dessewffy László volt, akik kiemelkedő szerepet játszottak az 1989-ben az NDK-ból érkező menekültek támogatásában.

Dessewffy László 1990-ben lépett be a KDNP Belvárosi Szervezetébe. 1992-től a KDNP sajtóosztályának vezetője, az 1990-es évek közepén a Kereszténydemokrata Hírlap szerkesztője. Írásai folyamatosan jelentek meg a jobboldali napilapok hasábjain. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségé alapító és örökös tagja.

1992-ben a Máltai Lovagrend Tiszti Keresztjével, 2016-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Dessewffy Lászlónak a kereszténydemokrácia következetes képviseletéért, a sajtóban megjelent cikkei, riportjai, valamint a köteteiben, illetve a KDNP honlapján és a Hazánk hasábjain közzétett írásainak elismeréseként a Barankovics István-emlékérmet adományozzuk.

Semjén Zsolt és Harrach PéterSemjén Zsolt átadja a Barankovics-emlékérmet Harrach Péternek (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Harrach Péter

Harrach Péter 1947-ben született Budapesten. 1966-ban a Szent István Gimnáziumban érettségizett, még abban az évben megkezdte teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián, melyet 1973-ban fejezett be. Ezt követően menthálhigiénés posztgraduális képzésben vett részt, majd kánonjogi diplomát szerzett.

Egyházi munkatársként dolgozott, kezdetben önkéntesként, később főállásban. 1998-ig a Püspökkari Titkárság munkatársa volt, mint a világi ügyek referense.

Politikai tevékenységét 1990-ben a KDNP-ben kezdte. A pártban végigjárta a ranglétrát, egyházi szakértőként, kerületi, majd budapesti elnökként, végül a párt alelnökeként tevékenykedett. Amikor a kereszténydemokraták a Fidesznél kerestek politikai menedéket, a megalakuló Magyar Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke, később társelnöke, majd elnöke lett. Ezt a feladatot jelenleg, a szövetség átalakulása után is ellátja. Az újjászervezett Kereszténydemokrata Néppártban alelnökként dolgozik.

Harrach PéterA KDNP Országos Választmánya tagjai perceken át zúgó tapssal köszöntötték kitüntetése alkalmából Harrach Pétert (Fotó: kdnp.hu)

1990-98-ban a zuglói képviselőtestület, 1994-98-ban a fővárosi közgyűlés tagjaként, 1998-tól parlamenti képviselőként tevékenykedik. 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben a Pest megyei 1. számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumot. 1998-2002 között a polgári kormány szociális és családügyi minisztere, 2002-től 2010-ig a Magyar Országgyűlés alelnöke.

A 2014. évi országgyűlési képviselői választáson Pest megye. 4. számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumot. A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, a Népjóléti bizottság tagja. 2010-től a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője.

Harrach Péternek a kereszténydemokrata értékek elkötelezett képviseletéért, valamint pártunk erősítésében szerzett érdemei elismeréseként a Barankovics István-emlékérmet adományozzuk.

 

Lublóváry Ákos

Lublóváry Ákos Budapesten született, polgári családban. Középiskolai tanulmányait Budapesten, a Piarista Gimnáziumban folytatta, itt érte az 1956-os forradalom. Ez a hármas indíttatás: a családi háttér, az egyházi iskola és a forradalom közvetlen megélése határozta meg szilárd kereszténydemokrata meggyőződését egész élete folyamán.

Lublováry Ákos özvegye, Katalin asszony Semjén Zsolttal és Mészáros JózseffelMészáros József és Semjén Zsolt adja át az elismerést Lublóváry Ákos özvegyének, Katalin asszonynak (mögöttük Jenik Péter, aki a laudációkat ismertette) KDNP Fotó: Váli Miklós

A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki oklevelet. Szakmai pályáját a Híradástechnikai Főfelügyeletnél futotta be. A közérdek szolgálatának és a politikai munkának csak a pártállami idők elmúltával tudott eleget tenni lelkiismerete szerint. Lakóhelyén, Kispesten 1993-ban belépett a Kereszténydemokrata Néppártba. Tehetsége, szervezőkészsége és szorgalma gyorsan megmutatkozott. Megjelenése néhány társával Kispest közterületein – a Fidesz-KDNP színeiben – minden választási kampány elmaradhatatlan része volt.

Amikor 1995-től a KDNP akkori vezetői kísérletet tettek a párt eszmeiségének megváltoztatására, a kispesti szervezet határozottan ellenállt törekvésüknek. Miután a vezetés szervezetüket feloszlatta, a tagokat kizárta, Lublóváry Ákos alapító tagként a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségben (MKDSZ) folytatta a politikai munkát.

Az újjászerveződő párt országos szervezetében az ügyvezető titkári feladatot kapta. Tisztségével járó adminisztratív feladatait és az országos testületek jegyzőkönyveinek vezetését betegsége súlyosbodásáig, egészen 2015-ig lelkiismeretesen ellátta.

Ott lehetett, amikor Orbán Viktor és Semjén Zsolt aláírta a két párt együttműködési szerződését. Erre az eseményre mindig örömmel emlékezett.

Lublóváry Ákos 2003 szeptemberétől a KDNP Kispesti Szervezetének elnöke volt halála napjáig, 2017. november 13-áig. Tisztségét mindvégig közmegelégedésre töltötte be. Jó politikus és a kormányzó pártszövetség megbízható híve volt. Nyugodjék békében!

A még életében neki ítélt Elismerő oklevelet sajnos csak most, halála után tudjuk átadni feleségének és egyben pártbeli harcostársának, Katalin asszonynak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!