A szocialisták ismét milliós hirdetésekre szórják el a pénzt

Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője abszurdnak nevezte, hogy az a Gyurcsány Ferenc tetszeleg a csődtől való megmentő szerepében, aki a fő felelőse annak, hogy csőd közeli állapotba jutott az ország. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt azt mondta, a miniszterelnök mindenkit okol a kialakult helyzetért, csak éppen saját kormányzati politikáját nem. Soltész Miklós napirend előtt (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy múlt hétfőn újabb milliós hirdetésbe kezdtek a szocialisták, akik Vedd észre a változást címmel fotópályázatot hirdettek meg. Parlamenti összefoglaló.

 Hízott kacsából és libából előállított termékek védelme - Általános vita

A termelés szabályait rendezné a hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló, ötpárti országgyűlési határozati javaslat, amelynek általános vitáját hétfő este folytatta le a Ház. Az előterjesztőket képviselő Bagi Béla (Fidesz) felidézte, hogy állatkínzásra hivatkozva egy magát állatvédőnek mondó, osztrák székhelyű civil szervezet a közelmúltban akciót indított a hízott kacsa- és libamáj előállítása ellen, kereskedelmi bojkottot hirdetett a legnagyobb magyar libamáj-előállító üzem termékeivel szemben, illetve feketelistát állított össze a magyar üzemekről. Elmondta, hogy a kampány eredményeként a feldolgozást végző üzem kétszáz dolgozója vált állástalanná, illetve mintegy 2.500 család megélhetése került veszélybe. A többszáz éves múltra visszatekintő, hungarikumnak nyilvánított hízott liba- és kacsamáj jó hírnevének helyreállítása sürgős feladat - közölte. Mint mondta, indokolt, hogy az Országgyűlés kinyilvánítsa: a védendő nemzeti értékek részének tekinti a tradicionálisan hizlalt kacsa- és libamájtermelést, és elítéli a termékek elleni, diszkriminatív bojkott-felhívásokat.

   
Nemzeti Civil Alapprogram - Részletes vita

Az MSZP, a Fidesz és az MDF is egyetért abban, hogy szükség van a Nemzeti Civil Alapprogramról (NCA) szóló törvény módosítására, azonban hogy mit és hogyan kellene változtatni, arról már eltérnek az álláspontok. Ez a képviselői felszólalásokból derült ki a törvényjavaslat hétfői részletes vitájában, az Országgyűlésben. Ékes Ilona (Fidesz) szerint az elmúlt években számos olyan intézkedés történt, amely miatt a civilek működése tervezhetetlenné, anyagilag kiszámíthatatlanná vált. Bagi Béla (Fidesz) arra figyelmeztetett, hogy a civil szférában dolgozók száma a kisebb településeken csekély, sokszor az önkormányzati testületet is nehéz létrehozni. Így ha a politikai szférát a civilektől szétválasztják, akkor a kistelepüléseken nehéz helyzetbe kerül a civil szervezetek működése.

Az Országgyűlés lefolytatta a szerzői jogokról szóló törvény módosításának részletes vitáját is hétfőn a parlamentben; több törvényjavaslat (pl: a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslat) részletes vitáját is felszólalás nélkül zárta le a Ház.

Határozathozatalok

A Ház 361 igen szavazattal elfogadta a pálinkáról, a törkölypálinkáról  és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslatot, 359 igen, 1 nem és 2 tartózkodó szavazat mellett.

Az Országgyűlés megszavazta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényhez benyújtott, a kormány által támogatott módosító javaslatokat, a zárószavazás a következő ülésen lesz.

Ugyancsak szavaztak az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvénnyel és az ember méltóságát súlyosan sértő egyes magatartásokkal szembeni védelem érdekében szükséges jogérvényesítési eszközök biztosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól.

Szavaztak a közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól is, a zárószavazás a parlament következő ülésén lesz.

Az Országgyűlés szavazott bizottsági tagcseréről is: a környezetvédelmi bizottság korábban megüresedett helyére a Fideszből kilépett Császár Antalt választották, 343 igen, 2 nem szavazat és 8 tartózkodás mellett.

A parlament 370 igen és 1 nem szavazat mellett  ratifikálta a Magyarország és Montenegró között a társadalombiztosításról és a szociális biztonság egyes kérdéseiről szóló egyezményt.

Az Országgyűlés 367 igen, 1 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadta a második nemzeti   2005-2006. évi végrehajtásáról szóló jelentést, valamint 210 igen, 159 nem és 1 tartózkodás mellett az agrárgazdaság 2007. évi helyzetéről szóló beszámolót is.

Döntöttek az utasok személyi poggyászában importált termékek általános forgalmi adó és jövedéki adó mentességéről szóló javaslat kormány által támogatott módosító indítványairól is, amelyeket 207 igen, 160 nem és egy tartózkodás mellett fogadtak el.

A villamos energiával összefüggő egyes kérdésekről szóló javaslat kormány által támogatott módosító indítványait a Ház 370 igen szavazattal fogadta el.

A zárszámadásról szóló törvényjavaslat módosító indítványairól is döntöttek a képviselők. A kormány által támogatott módosító javaslatokat a Ház 213 igen, 157 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el.

Másodszorra is ratifikálta az Országgyűlés  - 360 igen, szavazattal, ellenszavazat nélkül, 5 tartózkodással - az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást hétfőn, miután az államfő korábban visszaküldte a parlamentnek. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény értelmében a két ország hatóságai egyebek mellett a DNS-mintákat és az ujjlenyomat-adatbázisokat bocsátják egymás rendelkezésére.

Az egyezményt október 1-jén kötötte meg az Egyesült Államok és Magyarország, a parlament pedig október 13-án ratifikálta, Sólyom László köztársasági elnök azonban egy hét múlva visszaküldte az Országgyűlésnek a dokumentumot. Az államfő arra kérte a parlamentet, hogy a megállapodást csak azután fogadja el újra, hogy rendezte az ujjlenyomatok és DNS-minták nyilvántartásának hazai szabályait. Az Országgyűlés hétfőn úgy ratifikálta újra a kétoldalú egyezményt, hogy egyúttal módosította a bűnügyi nyilvántartási törvényt.

Az Országgyűlés parlamenti többsége 19 igen, 193 nem és 158 tartózkodás mellett hétfőn elutasította azt az SZDSZ-es módosító indítványt, amely a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényből elhagyta volna a jövőre bevezetendő nyolcszázalékos Robin Hood-adót. A Ház ugyanakkor 364 igen, 7 nem szavazattal elfogadta azt a szocialista indítványt, amely leszűkíti az eredeti javaslat adófizetői körét a nagy energiaellátó és -kereskedő cégekre.

 
Költségvetés - Általános vita

A pénzügyi válság hatására elképzelhető a kormány által utoljára prognosztizáltnál is alacsonyabb gazdasági növekedés, a költségvetési bevételek további csökkenése, valamint az állami kiadások vártnál nagyobb emelkedése - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájának elején hétfőn a parlamentben. Az ÁSZ számításai szerint a kormány még a harmadjára átdolgozott költségvetési tervezetben is alulbecsüli a foglalkoztatási szint várható visszaesését, valamint számos, az állami bevételeket meghatározó adónem teljesíthetőségét.

A kormányzat azzal számol, hogy jövőre az államháztartás hiánya GDP arányosan 2,6 százalék lehet, ami azt jelenti, hogy Magyarország meg fog felelni a maastrichti kritériumoknak, vagyis az eurózóna csatlakozáshoz teljesítendő államháztartási feltételnek - mondta Veres János pénzügyminiszter expozéjában hétfőn a parlamentben, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájának elején. A pénzügyminiszter elmondta: a kiadáscsökkentő lépések összességében mintegy 400 milliárd forinttal mérséklik a büdzsé ez év október elején beterjesztett változatához képest az államháztartási költést.

 
Interpellációk
 
Puskás Tivadar (KDNP) interpellációjában elmondta, hogy 2009-ben már beépítik a költségvetésbe az egészségügyi intézmények béremelésének összegét. Diszkriminatívnak nevezte ugyanakkor az ezzel kapcsolatos rendeletet, mert az nem vonatkozik az idén gazdasági társaságokká alakult intézményekre.

Reagálásában Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta, nem akarják módosítani a rendeletet, mert a közalkalmazotti törvény előírja azokat a juttatásokat, amelyeket ki kell fizetni, ezeket a kötelezettségeket a nem közalkalmazottaknak jogszabály nem írhatja elő. A kereszténydemokrata képviselő a választ nem fogadta el, a Ház azonban igen; 200 igen, 162 nem szavazattal és négy tartózkodással.

 
Napirend előtt
   
Soltész Miklós napirend előtt (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy múlt hétfőn újabb milliós hirdetésbe kezdtek a szocialisták, akik Vedd észre a változást címmel fotópályázatot hirdettek meg. Az ellenzéki képviselő a nyugdíjasokról azt mondta, szeptemberben még 5,6 százalékos, októberben már csak 3,9 százalékos nyugdíjemelést ígértek, míg a költségvetésben 3,1 százalék szerepel. A szocialisták szeptember és november között a jövő évi nyugdíjból átlagosan 24 ezer forintot vettek el - fűzte hozzá. Soltész Miklós megjegyezte, hogy a nyugdíjkorrekciós program jövő szeptemberre halasztásával 970 ezer nyugdíjastól átlagosan 15 ezer forintot vesznek el. Soltész Miklós szerint több mint negyedmillióan egyáltalán nem kapnak 13. havi nyugdíjat, mert nem töltötték be a 62 évet. Hozzátette: a családok helyzetét is tovább súlyosbítja a kormány azzal, hogy 720 ezer közalkalmazottól és köztisztviselőtől veszik el 13. havi bérüket.

Semjén Zsolt, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője abszurdnak nevezte, hogy az a Gyurcsány Ferenc tetszeleg a csődtől való megmentő szerepében, aki a fő felelőse annak, hogy csőd közeli állapotba jutott az ország. Szerinte az ország jellemzője a bizonytalanság, a munkahelyek, a  megtakarítások, valamint az ország helyzetének bizonytalansága. Miért kell felvenni a készenléti hitelt az IMF-től? Azért, mert államcsőd fenyeget? Ha nem azért, akkor miért? – kérdezte Semjén Zsolt, aki érdekesnek nevezte, hogy az egész Európai Unióban csak Magyarországot fenyegeti államcsőd. Utóbbira szerinte nem válasz a világválság, az ok alapvetően az, hogy legyengítették az ország immunrendszerét, többek közt a rossz kormányzással, valamint a korrupcióval. A frakcióvezető megjegyezte: ha nincs államcsőd közeli helyzet, akkor felelőtlen a hitelfelvétel. Az unokáinkat is eladósította ezzel a kormány, és ezt a parlament kizárásával tette meg – tette hozzá.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt azt mondta, a miniszterelnök mindenkit okol a kialakult helyzetért, csak éppen saját kormányzati politikáját nem. Szerinte a magyar gazdaság azért gyengült meg, mert rossz volt az a kormányzati politika, amelyet a kormányfő folytatott. A fideszes frakcióvezető leszögezte: a közalkalmazottak kivételesen rosszul járnak a pénzügyi válság miatt, ők mindennapos megélhetési gondokkal fognak szembenézni.

Rendkívül nehéz együttműködni a kormánnyal úgy, ha az ellenzéki pártok nem ismerhetik meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodás részleteit - mondta Kósa Lajos (Fidesz) napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. Az együttműködésbe bevont szervezetek folyamatosan azt érzik, hogy a miniszterelnök egyfajta biodíszletnek használja őket, saját pr-kormányzása érdekében - fogalmazott Kósa Lajos. Veres János pénzügyminiszter szerint nyilvános minden olyan adat, amely nem rontja Magyarország tárgyalási pozícióit.

Az SZDSZ és az MSZP és az MDF is közös felelősségről beszélt hétfőn a parlamentben, a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva. Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője arra kérte a miniszterelnököt, hogy még a hitelfelvételei szándék kinyilvánításáról szóló dokumentum aláírása előtt az ellenzék is megismerhesse annak feltételeit. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a kialakult gazdasági helyzetről azt mondta, az a 386 parlamenti képviselő felelőssége is, ezért elvárható, hogy részt vállaljanak a szolidaritásból. Emlékeztetett rá, az MDF azzal a javaslattal élt, hogy a képviselők mondjanak le a költségtérítésük 18 százalékáról.

Gazdasági csúcsértekezlet összehívását javasolta a miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. Napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc azt mondta, kezdeményezi, hogy a parlament gazdasági bizottságának kereti között egyeztessék a gazdaság válság hatásainak csökkentéséről szóló programokat és készítsék elő a szükséges döntések. Alapjavaslatként 1000 milliárd forintos válságkezelő-, gazdaságélénkítő csomagot mutatunk be - fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint azért van szükség a Dunaszerdahelyen a hétvégén történtek kivizsgálására, mert nem világos, mi volt a magyar szurkolók bűne: elkövettek-e olyan rendbontást, amelyre ez volt a jogszerű és arányos rendőri válasz, vagy az volt az ok, hogy magyarok voltak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!