Ez nem költségvetés, csupán egy minisztériumi javaslat

Hargitai János, kereszténydemokrata vezérszónok szerint olyan költségvetésről beszélnek a parlamentben, ami nincs is, ami előttünk fekszik, az egy előterjesztés és amit úgy lehet értékelni, mint a Pénzügyminisztérium javaslatát. Hoffmann Rózsa szerint a jövő évi költségvetés Új Tudás Programjának támogatása nem támasztja alá a kormány által képviselt oktatási prioritást. Rétvári Bence napirend előtt arról szólt, hogy október 24-e és 27-e között zajlott a három történelmi egyház, a katolikus, az evangélikus, valamint a református egyház közös szociális akciója, ami egész Magyarország fiatalságát kívánta mozgatni.  Parlamenti összefoglaló. 

A 2009-es költségvetés - Képviselői felszólalások
Medgyasszay László (KDNP) azt emelte ki, hogy a beterjesztett költségvetési javaslat alapján nehéz megítélni, hogy milyen irányban próbálja továbbfejleszteni a kormány az agrárgazdaságot. Mint kiemelte, az agrárgazdaság fejlesztésében igen fontos a beszerzési és értékesítési szövetkezések fejlesztése. Felhívta a figyelmet arra, hogy harmadik éve nincs szó a nemzeti lovasprogramról, és ebből kifolyólag nincs szó a lovaglás terápiás célú felhasználásáról sem.
Tállai András (Fidesz) szerint az országot Gyurcsány Ferenc kormányától kell megvédeni, hiszen akármilyen mutatót is nézünk ma, az látható, hogy Magyarország az Európai Unió legszégyenteljesebb tagállama. Megjegyezte: ez a költségvetés vállalhatatlan az ország számára, mert csökkenteni fogja az életszínvonalat és a jólétet.

Hadházy Sándor (Fidesz) felszólalásában a politikai bizalom jelentőségét hangsúlyozta. Az ellenzéki képviselő szerint világosan látható, hogy a magyar választópolgárok és a külföldi pénzügyi világ bizalma is elfogyott az MSZP-vel szemben.

Mádi László (Fidesz) arról beszélt, hogy Magyarország a szocialisták kormányzása alatt a térség éllovasából Európa szégyenévé vált. Ténynek nevezte, hogy a fejlett országokban az állam segít a bajba jutott pénzügyi rendszeren, de nálunk nem tud, mert éppen az állam a bajok okozója. Az állami kiadásokat sorolva azt mondta, hogy 2002 és 2006 között kommunikációs és PR-költségekre a kormány több mint 52 milliárd forintot költött. Ebben az időszakban bútorok beszerzésére közel 18 milliárd forintot, autóbeszerzésre több mint 30 milliárd forintot, míg mobiltelefonokra közel 660 millió forintot költött el.

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselők már a jövő évi költségvetés harmadik verzióját tartják a kezükben. A baj azzal van, hogy a kormány nem tudja, mit szeretne, nincs egységes koncepciója a válság kezelésére - tette hozzá.
   
Bernáth Ildikó (Fidesz) a növekvő munkanélküliségre hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a gazdasági válság miatt várhatóan tovább rosszabbodik a helyzet. Utalt arra, hogy a különböző gazdasági kutatóintézetek 100 ezer és 300 ezer közöttire becsülik az állásukat elvesztők számát a versenyszférában, de veszélyben vannak a közért dolgozók is. Mint kifejtette, jelenleg 424 ezer embernek nincs munkája Magyarországon, a tartósan munkanélküliek száma meghaladja a 140 ezret, és minden ötödik pályakezdő munkanélküli.

Horn Gábor (SZDSZ) úgy vélte, lesz egy negyedik változata is a költségvetésnek. Mint mondta, a liberálisok ebben a formájában nem fogják megszavazni a költségvetést, mert azt gondolják, alkalmatlan arra a feladatra, amire született.

Hoffmann Rózsa (KDNP) szerint a jövő évi költségvetés Új Tudás Programjának támogatása nem támasztja alá a kormány által képviselt oktatási prioritást. Az ő álláspontja szerint is kitörési pontok kijelölésére lenne szükség a gazdasági gödörből való kimászásra, ilyen szektor lehet, az agrárium mellett az oktatás. Az ellenzéki képviselő üzenetértékűnek nevezte az oktatásra fordított kiadások csökkenését, a pedagógusok bér- és bérpótlék emelésének elmaradását, valamint az esélyegyenlőség, a bölcsődei ellátás és a szakképzés támogatásának zsugorodását. Tatai-Tóth András (MSZP) válaszában elismerte, hogy a jelenlegi helyzetben nem lehet az Új Tudás Program minden elemét teljesíteni, de elutasította, hogy a kormány feladta volna az oktatás elsődlegességét. Hozzátette: a kabinet számos többletforrást biztosít az oktatás számára 2009-ben is.
 
Az IMF valószínűleg csak komoly követelésekkel biztosít hitelkeretet Magyarország számára, a feltételek nem teljesülése esetén pedig minden bizonnyal megtilthatja a szerződésben foglalt összeg lehívását - mondta Tállai András (Fidesz). Hozzátett: az IMF-megállapodás Gyurcsány Ferenc túlélését, és nem az ország érdekeit szolgálja. A képviselő szerint az ötezer milliárd forintos hitelt a következő kormánynak és miniszterelnökének, Orbán Viktornak kell majd visszafizetnie.

Pettkó András (MDF) felszólalásában megfontolandónak nevezte a svájcifrank-hitelesek megsegítését, a kamatadó eltörlését, valamint a 300-400 százalékos hiteleket kínáló intézmények betiltását.

Vezérszónokok

Az Országgyűlés összesen 30 órás időkeretben tárgyalja a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztést; a keddi vezérszónoki és további felszólalásokra 11 órás időkeret áll a képviselők rendelkezésére.

Az Országgyűlés nem egy beterjesztett költségvetésről tárgyal, hanem mozgó költségvetés van a képviselők előtt - mondta Hargitai János (KDNP) a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájában. A kereszténydemokrata vezérszónok szerint olyan költségvetésről beszélnek a parlamentben, ami nincs is, ami előttünk fekszik, az egy előterjesztés, amit múlt pénteken kaptak meg a képviselők, és amit úgy lehet értékelni, mint a Pénzügyminisztérium javaslatát - jelentette ki Hargitai János. A KDNP-s képviselő szerint a kormánynak vissza kellene vonnia második költségvetési javaslatát, és egy olyan büdzsétervezetet kellene beterjeszteni, amely a valós és reálisnak tekinthető számokat tartalmazza.

Kitért arra, hogy a kormány számításai szerint 2009-ben 3,1 százalékkal növekednek a nyugdíjak, a válság miatt pedig a 13. havi nyugdíjat 80 ezer forintban maximálta a kormány, így szerinte másfél millió ember kerül nehezebb helyzetbe. Hargitai János szerint a pénzügyi válság felnagyította a Gyurcsány-kormány által folytatott lehetetlen gazdaságpolitikát, a kormány 2002 óta megduplázta az ország adósságállományát és lehetetlen mértékig emelte az adóterhelést - fejtette ki. A jegybanki alapkamat Magyarországon a legmagasabb Európában, a lakosság az elmúlt években hitelekhez nyúlt, így érkeztünk el az államcsőd veszélyéhez, október 9-éhez, a fekete csütörtökhöz – közölte Hargitai János. Hangsúlyozta: ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy a kormány igénybe fogja venni a készenléti hiteleket. Közölte: javaslatára a kormány negyedévenként, és egy-egy hitelfelvétel előtt beszámol majd a költségvetési bizottságban arról, mire kívánja felvenni a hitelt.

Amit a kormány az Állami Számvevőszékkel művel, az az ÁSZ jogainak kiüresítése, ugyanis jogszabály írja elő, hogy költségvetést nem lehet ÁSZ-vélemény nélkül tárgyalni - emlékeztetett Hargitai János. Hozzátette: az ÁSZ a lehetetlent is megpróbálta, egy hét alatt tett le egy véleményt. Felidézte az ÁSZ megjegyzését, ami szerint a javaslatban nehezítette a tisztánlátást a három évre kitekintő, valamint a 2008. évi várható főbb előirányzatok hiánya. A számvevőszék szerint a pénzügyi válság hatására elképzelhető a kormány által utoljára prognosztizáltnál is alacsonyabb gazdasági növekedés, a költségvetési bevételek további csökkenése, valamint az állami kiadások vártnál nagyobb emelkedése.

A Fidesz jelenlegi formájában nem támogatja a 2009-es költségvetési törvényjavaslatot, mert az nem kellően megnyugtató abban a tekintetben, hogy Magyarország meg tudja állítani a gazdasági válságot - jelentette ki Kósa Lajos a jövő évi büdzsé általános vitájában kedden az Országgyűlésben. A jövő évi költségvetéssel az emberek biztonsága kerül veszélybe, a tartalékok jóval kisebbek annál, hogy az előterjesztésben szereplő megszorító csomagot át tudják vészelni - fogalmazott a Fidesz vezérszónoka. Az ellenzéki politikus szerint a családok mindennapjait és közlekedését érintő támogatásokból 90 milliárd, a bérekből 120 milliárd, a nyugdíjakból és az egészségügyből 170 milliárd, az önkormányzatoktól 150 milliárd forintot vesz el az állam. Kósa Lajos a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretével kapcsolatban azt mondta, értelmetlen lesz a hitel felhasználása, ha nem lesz hozzá gazdaságélénkítő csomag. Kósa Lajos szerint reformok kellenek, de azok csak akkor értelmesek, ha a választók elfogadják őket.

Élesen bírálta a kis önkormányzatok összevonását, mert - mint mondta - az önkormányzati reformot a fővárossal kellene kezdeni, amelynek sokkal nagyobb a befolyása az ország gazdaságára. Kiemelte, hogy sehol nem működik a világban főváros ennyi kerülettel, önkormányzattal, képviselővel. - Mindenki Szamosangyaloson, Bedőn, meg Vekerden akar spórolni, azokat akarja összevonni körjegyzőségbe. Küldjék el a fővárosi hivatal felét, az mindjárt 500 ember - mondta Kósa Lajos.
Az SZDSZ és az MDF sem támogatja a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot; mindkét ellenzéki párt vezérszónoka a reformok elmaradását és a fűnyíróelv alkalmazását kifogásolta a 2009-es büdzsé általános vitájában kedden az Országgyűlésben. Kóka János (SZDSZ) sokallta az állam számára megállapított több mint kilencezer közfeladatot, amit meg lehetne szűrni és ezzel 200-300 milliárd forintot megtakarítani. Herényi Károly (MDF) szerint a koncepciótlan fűnyíróelv csak tűzoltás, a törvényjavaslat a közkiadások érdemi struktúrájába nem avatkozik be, átmeneti megoldásnak tűnik.

A kormány nem tudja kivédeni a pénzügyi válság Magyarországra gyakorolt valamennyi hatását, ugyanakkor mindent megtesz a munkahelyek, a forint, a lakossági megtakarítások, a pénzügyi egyensúly és a fenntartható nyugdíjrendszer védelmében - mondta Lendvai Ildikó (MSZP) a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájában kedden a parlamentben. A képviselő elismerte a kormányoldal felelősségét abban, hogy az állami kiadások rendszeresen meghaladták a bevételeket, míg a Fidesz számlájára írta az olyan szükséges változtatások megakadályozását, mint az önkormányzati, az egészségügyi, az oktatási és a társadalombiztosítási reform. Lendvai Ildikó egyetértését fejezte ki a Fidesznek az állami luxuskiadások lefaragására, a gazdaságélénkítésre és vállalkozások segítésére tett javaslataival kapcsolatban. A kabinet valamennyi ellenzéki párttal egyetért abban, hogy a központi költségcsökkentésen túl szükség van egy vállalkozásokat segítő, munkahelyeket védő csomagra - fejtette ki a frakcióvezető. 

Napirend előtt

A történelmi egyházak szociális akciójáról, a nyugdíjasok helyzetéről, a Dunaszerdahelyen történtekről, valamint a válság okozta elbocsátásokról beszéltek a képviselők kedden napirend előtt a parlamentben.

Rétvári Bence (KDNP) arról szólt, hogy október 24-e és 27-e között zajlott a három történelmi egyház, a katolikus, az evangélikus, valamint a református egyház közös szociális akciója, ami egész Magyarország fiatalságát kívánta mozgatni. Mint mondta, 72 órán keresztül a fiatalok közhasznú feladatokat teljesítettek. Kitért arra is, hogy ez az akció Ausztriából indult, Magyarországon pedig már másodszor rendezték meg ezt a szociális karitatív projektet. Voltak olyanok, akik idősek otthonában kulturális műsort mutattak be, voltak, akik parkokat hoztak rendbe, erdőt takarítottak, mások szociális intézményt tataroztak. Összesen 2300 fiatal áldozta idejét a közért - mondta az ellenzéki képviselő.

Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában kiemelte: mindannyian köszönettel tartozunk azoknak, akik megszervezték az akciót, és azoknak a fiataloknak, akik részt vettek benne.

Aszódi Pál (Fidesz) arról beszélt napirend előtt, hogy Gyurcsány Ferenc tovább rabolja a társadalmat. Emlékeztetett arra, hogy a 62 év alatti nyugdíjasok a megszorító csomag miatt egyáltalán nem kapnak 13. havi nyugdíjat, pedig szerinte a megszorításoknak, a 13. havi nyugdíj elvételének semmi köze a gazdasági világválsághoz.

Gusztos Péter (SZDSZ) arról szólt, hogy a szombaton a szlovákiai Dunaszerdahelyen történtek után a magyar kormány feladata, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel tisztázza a történteket, és fellépjen a magyar állampolgárok jogait megsértő hatósági intézkedések ellen. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szlovák belpolitika kampányeszközként használja a magyarellenességet.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a felszólalások előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc november 4-i leverést követő megtorlás áldozataira emlékezett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!