Kevesebb bűncselekmény, több elítélt

Szigorítani kell az elterjedt bűncselekménytípusok büntetési tételeit, és meg kell erősíteni a rendőrséget – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára bátaszéki sajtótájékoztatóján. Rétvári Bence kifejtette: a kormány szigorúbb büntetőpolitikája megjelenik a statisztikákban is, hiszen csökkent a bűncselekmények és nőtt az elítéltek száma. Ma mindenki nagyobb biztonságban érezheti magát, mint 2010 előtt.

Mint mondta, 2010 óta 15 ezerről 18 ezerre nőtt a fogvatartottak száma, a bűncselekményeké 430 ezerről 360 ezerre csökkent. 2010-ben mindenki egyetértett abban, hogy a rendőrség és a közbiztonság állapotán javítani kell, hiszen a vidéken élőknek mindennapos élménye volt a kiszolgáltatottság, a rendőrség sokszor nem tudta megvédeni az állampolgárokat, és látjuk, hogy az akkori kormánypártokat is befonta a bűnözői hálózatok sok szála.
    
Megemlítette azt is, hogy a kormány 3200 új rendőr szolgálatba állítását ígérte, és ezt túlteljesítette, mivel 3500 rendőr lépett szolgálatba, és a legkevesebbet kereső tiszthelyettesi állomány sok tagjának mintegy 20 ezer forintos fizetésemelést tudtak adni az elmúlt négy évben.  
    
Az államtitkár felidézte: a nemzeti konzultáció keretében az állampolgárok támogatták, hogy a kormány vezesse be a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést, és a parlamenti ciklus elején elfogadták az úgynevezett három csapás törvényt. E szerint az erőszakos bűncselekményt harmadszor elkövetőket a bíróságnak valós életfogytiglani szabadságvesztésre kell ítélni.

Úgy véli, hogy a parlament Európa legszigorúbb, de arányos büntető törvénykönyvét fogadta el, amelynek fontos eleme, hogy szigorú büntetés szabható ki arra, aki idős emberre támad. Egy kérdésre azt mondta: bíznak abban, hogy tíz év múlva látható lesz, hogy az erőszakos bűncselekményeket a "három csapás" is visszaszorítja.
    
Horváth István (Fidesz), a szekszárdi választókerület országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a biztonságérzet erősítése kiemelten fontos része a Fidesz intézkedéseinek. Csak erős kormány és erős rendőrség tudja megvédeni a polgárokat.

Megugrott az uzsora miatt elítéltek száma

A KDNP alelnöke a 180 percben csütörtökön arról beszélt, hogy megugrott az uzsora miatt elítéltek száma, ennek pedig már az elrettentő hatását is érezni a legfertőzöttebb északi, keleti országrészben. Rétvári Bence emlékeztetett arra is, hogy a magyar Btk. Európa egyik legszigorúbb büntetőjogi kódexe, benne a „három csapás” szabályával, a jogos védelmi helyzet kiterjesztésével, az uzsorások elleni szigorú fellépéssel és az időskorúak fokozottabb védelmével.

Az elmúlt évek szigorításai következtében a börtönökben is többen ülnek, a korábbi 15 ezer rab helyett 18 ezer, ami látványos előrelépés a bűnüldözés és az elrettentés terén.

A kormány túl is teljesítette azt az ígéretét is, hogy minden településre jut még egy rendőr, hiszen 3500 ember állt szolgálatba, és új járműveket is vásároltak – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Egyre közelebb kerül a büntetés-végrehajtás (bv.) ahhoz, hogy önfenntartóvá váljanak a börtönök – mondta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Ennek megvalósítása egyre jobban áll, hiszen a fogvatartottak élelmiszerellátásának 90 százalékát ma már a büntetés-végrehajtásnál megtermelt élelmiszerek fedezik, és az egyenruhát és a bútorokat is maguk állítják elő.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!