A paksi bővítés nem került szóba az orosz szankciók kapcsán

Az Oroszországgal szemben alkalmazandó büntetőintézkedések harmadik körével, az esetleges széleskörű gazdasági szankciókkal kapcsolatban nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi atomerőmű bővítésében, és nem is fog – jelentette ki az MTI kérdésére pénteken, az uniós csúcs második napjára érkezve Orbán Viktor. „Mi már megvizsgáltunk mindent.(...) Mi a saját számainkat ismerjük" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország már a válság kitörésekor felmérte milyen következményekkel járna egy szankció vagy a kereskedelem befagyasztása a magyar ipar különböző ágazataira.

Ipari rezsicsökkentést tervez a kormány

A háztartások és a közintézmények energiaköltségeinek csökkentésén túl a kormány a gazdaság egyéb szektoraira is ki akarja terjeszteni a rezsicsökkentést, az ipari felhasználású energia árát is csökkenteni szeretné – tudatta pénteken Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozását követően. A miniszterelnök ismét megerősítette: álláspontja az, hogy a versenyképesség kulcsa a jövőben az energia ára lesz. Az ipari felhasználású energia árcsökkentésének részletei ismertetését egy, a választások utáni sajtótájékoztató témájának nevezte a kormányfő.
   
Kisebbségpolitikában makulátlan Ukrajnát akarunk

Orbán pénteken Brüsszelben az ukrán helyzetről szólva azt mondta: egy olyan demokratikus Ukrajnát akarunk, amely elfogadja az európai értékeket, és a magyar szempontból legfontosabb kérdésben, a kisebbségpolitikában is makulátlan. A miniszterelnök rámutatott, hogy az is elvárás Ukrajnával szemben, hogy az alkotmányozás folyamatában vegye figyelembe a regionális és etnikai sajátosságokat, és mutasson erőt a szélsőségesekkel szemben. Elmondta: Magyarország nem írta volna alá Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodást, ha Ukrajna valóban eltörli a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatát engedélyező törvényt. A miniszterelnök világossá tette, hogy Magyarország már korábban is jelezte, nemcsak rossznak tartja ezt a döntést, hanem illegitimnek, törvénytelennek is.

Szaporodó szankciók

Az Európai Unió állam- és kormányfői a csúcstalálkozó csütörtöki napján, éjszakába nyúló megbeszéléseket követően arra jutottak, hogy 12 személlyel bővítik azt a jelenleg 21 nevet tartalmazó listát, amellyel beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el az Ukrajna területi egységét és szuverenitását veszélyeztető személyekkel szemben. Emellett lemondták a júniusra tervezett EU-orosz csúcstalálkozót, és a tagállamok kétoldalú csúcstalálkozói is elmaradnak. Egy diplomáciai forrás az MTI-nek elárulta, hogy a 12 nevet úgynevezett „silence" eljárással, a tagállamok képviselőinek hallgatólagos beleegyezésével fogadják el péntek délig, és ha senki nem emel kifogást ellenük, akkor hatályba lép, amint a bővített lista megjelenik az Európai Unió hivatalos közlönyében.

Ezenkívül a tagállamok vezetői hivatalosan megbízták az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogy a gazdaság mely területein, milyen széleskörű büntetőintézkedések vezethetők be Moszkvával szemben abban az esetben, ha a konfliktust nem sikerül békés eszközökkel rendezni, vagy ha Oroszország bármilyen további lépést tesz Ukrajna destabilizálására.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!