Schanda Tamás: A szakképzés missziója, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek

Az átalakult szakképzési rendszer legfontosabb missziója, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, a KDNP alelnöke szerdán Debrecenben.

Schanda Tamás a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola energetikai korszerűsítési munkálatait lezáró sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország kormánya célul tűzte ki a szakképzés becsületének visszaadását, hogy újra rangot ad a szakmák oktatásának.

2010 után elkezdték visszaépíteni a szakképzés becsületét, mindazokat, „amelyeket a baloldali kormányok leromboltak” – mondta.

Schanda Tamás szerint olyan környezetet sikerült kialakítani a vállalatokkal és az oktatás szereplőivel, amely támogatja a munkát, az innovációt, és a szakértelemre alapoz.

Mindig és mindenkor a magyar érdekre, a magyar versenyképességre, és a hazai hozzáadott érték növelésére kell koncentrálni, mert csak és kizárólag azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek a saját közösségük, nemzetük érdekeit tekintették és tekintik elsődlegesnek - jelentette ki az államtitkár.

Hozzátette: a versenyképességből fakadó kihívások miatt a munkavállalóknak is egyre nagyobb követelményeknek kell megfelelniük, a technológiai váltás pedig nem a jövőben, hanem már a jelenben alakítja át a munkaerőpiacot. Mindezt a felsőoktatási intézmények megerősítésével, a kutatás-fejlesztésre fordított jelentős összegekkel és a szakképzés rendszerének megújításával is támogatja a kormány - jelezte.

Utóbbival kapcsolatban Schanda Tamás az átalakítás fontos lépésének nevezte az oktatók helyzetének rendezését, a jövedelmek emelését, valamint a szakképzésben tanulók ösztöndíjrendszerének létrehozását.

Az államtitkár kulcsfontosságúnak tartja a vállalati szféra és az oktatási intézmények szoros kapcsolatát. Elismerően szólt arról, hogy a DSzC intézményei 175 gazdálkodó szervezettel vannak kapcsolatban, a duális képzésben 44 szakmában több mint 1100 tanulót foglalkoztatnak.

Ez azt is jelenti, hogy minden fiatalnak, aki részt vesz a szakképzésben, vagy bért vagy ösztöndíjat tudnak adni

 

– mondta Schanda Tamás Debrecenben.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a debreceni 1. számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje közölte, a felsőoktatás után a szakképzés az, amely meghatározza a gazdaság versenyképességét.

A jó szakember középszinten, fél siker

 

-tette hozzá a politikus.

Kitért arra, hogy Debrecen iskolaváros, több mint hetvenezer diák tanul az intézményekben, köztük több mint 17 ezer középiskolás. Az iskola profiljára utalva azt mondta, Debrecenben meghatározó ágazat a turisztika, benne a tudományos és a sport-idegenforgalommal, valamint a gasztronómia, és mindkét terület felkészült szakembereket igényel.

Kósa Lajos az iskola diákjait és oktatóit kérte a nagy elődök, példaképek emlékének gondozására, az Aranybika szálló névadójától, Bika János egykori vendéglőstől Székelyné Bözsike, a Bika-pince egykori híres konyhafőnökén át, a közelmúltban elhunyt Boros László Venesz-díjas mesterszakácsig.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere az oktatási intézmények és a gazdaság szereplőinek példaszerű helyi összefogását emelte ki, ami - mint mondta - garanciája a fejlődésnek, a versenyképesség növelésének.

Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke országosan is példaértékűnek nevezte a debreceni szakképzési intézményekben megvalósított korszerűsítéseket, a város támogatását, aminek eredményeként évről-évre növekszik a szakképzésben tanulók száma a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Tirpák Zsolt, a DSzC kancellárja hozzátette: míg 2015-ben 7500-an, jelenleg már 11 ezren tanulnak a szakképző intézményeikben, az idei jelentkezők száma pedig 10 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Jelezte azt is, hogy a kereskedelmi és vendéglátóipari iskola most befejeződött energetikai korszerűsítése 240 millió forintba került.