Gaal Gergely: akár valódi nemzeti ügyet is támogathatna végre a Momentum

Gaal Gergely, a Kereszténydemokrata Néppárt országyűlési képviselője az Országgyűlés hétfői ülésnapján, napirend előtti felszólalásában a Momentum népszavazás-kezdeményezését bírálva megjegyezte: egyszer akár valódi nemzeti ügyet is támogathatnának, például az őshonos kisebbségek európai uniós jogvédelmét. Az interpellációk között Firtl Mátyás (KDNP) a munkahelyvédelmi akcióprogram tapasztalatai felől érdeklődött.

Megemlékezés a magyar nyelv napjáról

A magyar nyelv napja alkalmából Kövér László házelnök hangsúlyozta: ez a nap alkalmas arra, hogy felhívják a magyar közösség figyelmét „legfőbb kulturális örökségünk védelmének és ápolásának fontosságára". „Örömünkre szolgál, hogy 2015 óta Romániában is hivatalos ünnep lett a magyar nyelv napja" – mondta.

KDNP: a Momentum valódi nemzeti ügyet is támogathatna


Gaal Gergely, a Kereszténydemokrata Néppárt országyűlési képviselője

Gaal Gergely (KDNP) bírálta, hogy a Momentum népszavazást kezdeményezett a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló jogszabály visszavonásáról. Ahogyan a magyar olimpiát megfúró akciójukkal a nemzeti összefogás lehetőségét gyengítették, úgy mostani akciójukkal a magyarság biztonságát veszélyeztetik – jelentette ki, hozzátéve: a törvényre azon szervezetek átláthatósága miatt van szükség, amelyek Soros György alapítványának megfelelően a migránspárti politikát, a bevándorlást támogatják. Hangsúlyozta: az előző nemzeti konzultáció eredményei szerint a válaszadók 99 százalékának véleményével megy szembe a Momentum, akik akár valódi nemzeti ügyet is támogathatnának, például az őshonos kisebbségek európai uniós jogvédelmét.

Völner Pál válaszában kijelentette: a Momentum kétségbeesett akciója nem több, mint a Soros-hálózatot védő megmozdulás, azon civilek védelme, akik nem kívánják átláthatóvá tenni gazdálkodásukat, külföldi hátterüket. A Fidesz ugyanakkor a nyilvánosság, az átláthatóság pártján áll – hangsúlyozta –, amelyre szerinte még nagyobb szükség van, amióta Soros György 18 milliárd dollárt adott át a migrációt támogató alapítványának. Az államtitkár megengedhetetlennek nevezte, hogy ezen szervezetek a magyar közélet, a választás befolyásolására törekednek, valamint be kívánnak avatkozni a magyarországi belügyekbe. Az is megengedhetetlen, hogy a magyar politikai élet a külföldi hatalmi tényezők játszóterévé válják – jegyezte meg.

Fidesz: az európai liberálisok lábbal tipornák a magyar szuverenitást

Gulyás Gergely (Fidesz) az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetőjének álláspontját bírálta, mondván: Guy Verhofstad szerint az EP elnöke berendelheti a magyar nagykövetet, ő pedig betilthatja a magyar nemzeti konzultációt. Kijelentette: amit az európai liberálisok képviselnek, kizárólag egy diktatúrában lenne tartható, ugyanis ahol megkérdezték az embereket a korlátlan bevándorlásról, ott azt elutasították. Az európai liberálisok akár lábbal is hajlandók tiporni a magyar szuverenitást, hogy beavatkozzanak a magyar politikába. Kijelentette azt is: bár az ellenzék érdeke is egy nemzeti egység lenne a kérdésben, ennek ellenére európai képviselőik újra és újra megszavazzák azokat a határozatokat, amelyek a felső határ nélküli betelepítési kvótát eredményeznék, és amelyek megbüntetnék az ebben nem résztvevő országokat. Úgy ítélte meg: az ellenzék olyan ügyeket sem támogat, amely mögött az emberek egyetértése áll.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy felelt: jogi értelemben is elkezdték betonba önteni a betelepítési programot Brüsszelben, a többi közt azzal a bizottsági döntéssel, amellyel felső létszám nélküli betelepítési eljárást valósítanának meg anélkül, hogy figyelembe vennék a nemzeti parlamentek véleményét. A döntéseket zárt ajtók mögött hozzák – hangsúlyozta –, amit minden létező közös európai érték megcsúfolásának nevezett. A nyomásgyakorlás eszközei között említette a jogi zsarolgatásról, pénzügyi büntetés kilátásba helyezéséről és lenéző minősítésekről, vagy arról, hogy ismét meghallgatást szerveznek Magyarországról.

Interpellációk

Fidesz: Brüsszel kettős mércét alkalmaz

Vas Imre (Fidesz) emlékeztetett, a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény miatt kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben. Az általános gyakorlattal ellentétben az Európai Bizottság nem két, hanem csak egy hónapot adott a magyar álláspont kifejtésére – emelte ki. A képviselő úgy fogalmazott, hogy Soros György brüsszeli látogatását követően nem ez az első alkalom, hogy Brüsszel Magyarországgal szemben "statáriális eljárást" alkalmaz. A kvóta, a civil szervezetek átláthatósága és a nemzeti felsőoktatási törvény ügyében is indokolatlanul rövid idő alatt kellett megtenni Magyarország észrevételeit, mindhárom ügy Soros Györgyhöz köthető – mondta. Mit tehet a kormány annak érdekében, hogy Magyarországgal szemben ne alkalmazzanak kettős mércét? – kérdezte.

Brüsszel a Soros-szervezetek nyomására támadja ezt a törvényt is, mert így akarnak nyomást gyakorolni – felelte Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Hangsúlyozta, hogy a jogszabály mellett továbbra is kitartanak, mert az embereknek joguk van tudni, hogy mely civil szervezetek kapnak külföldről támogatást. A kormány úgy döntött, hogy a választ az évtizedes gyakorlatnak megfelelően kéthónapos határidővel küldi meg a bizottság számára – közölte.

KDNP: milyenek a munkahelyvédelmi akcióprogram tapasztalatai?

Firtl Mátyás (KDNP) arról érdeklődött, hogy milyenek a munkahelyvédelmi akcióprogram tapasztalatai. A programot azért nyújtották be, hogy segítsék a gazdasági fellendülést – emelte ki. Milyen segítséget nyújtott a program az elmúlt öt évben? – tette fel a kérdést.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy az utóbbi hét évben a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,45 milliót. A magyar foglalkoztatási ráta magasabb az unió átlagánál, míg a munkanélküliség a negyedik legalacsonyabb – emelte ki. A KSH a rendszerváltozás óta nem mért ilyen magas foglalkoztatottságot és ilyen alacsony munkanélküliséget – szögezte le. Egyetlen program sem nyújtott olyan komoly támogatást a munkahelyek megtartásához és teremtéséhez, mint a munkahelyvédelmi akció – jelentette ki.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!