2013 visszaadta a magyar családok méltóságát

Csak a háború utáni újjáépítés léptékével összehasonlíthatóak azok az eredmények, amelyeket a idesz–KDNP 2013-ban elért. Az első Orbán-kormány növekedési időszakát leszámítva, évtizedek óta nem tudott annyi sikerről beszámolni az ország, mint az idén. A szomorú előzmények mindenki számára ismertek: a szocialista-liberális kormányok háborús pusztítást végeztek Magyarországon.

Most azonban a kormány és az emberek közös erőfeszítéseinek köszönhetően kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, visszafizettük az IMF-hitelt, és az 1,8 százalékos gazdasági növekedés meghaladta az uniós átlagot is. Negyven éve most a legalacsonyabb az infláció, 235 ezerrel több ember dolgozik, mint 2010 előtt. Idén emelkedett az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bére, január elsejétől a minimálbér 100 ezer forintnál is több lesz, a pedagógusok és a közfoglalkozatásban dolgozók bére is növekedni fog. A rezsicsökkentés 250 milliárd forintot hagyott az emberek zsebében. A családi adókedvezmény kiterjesztése pedig további 55 milliárdot juttat a kiskeresetűeknek és a több gyermeket nevelőknek. 2014-től még jobban meg tudjuk becsülni a kismamákat, hiszen a gyed-extra nem kényszeríti őket választásra munka és a család között.  

Fontos, hogy a GYED ellátás új szabályait minden kismama és várandós pontosan megismerje, ezért lássuk a részleteket. Alapesetben, ha az édesanyák egymás után rövid időn belül vállalnak gyermekeket, több ellátást is igénybe vehetnek a gyermekeik után. Jól járnak a munka világába korán visszatérő szülők is, akik a munkabérük mellett a gyedet, illetve a gyest is megkapják.

Ha például egy édesanya jelenleg gyed mellett otthon gondoskodik gyermekéről, míg a másik gyermekét 2014. márciusra várja, akkor a szülést követően az első gyermeke után továbbra is jogosult lesz gyermekgondozási díjra, míg a második után terhességi gyermekágyi segélyt fog kapni. A jövő évtől a különböző korú gyermekek után egyidejűleg több ellátás is adható. A gyermekgondozási támogatást, táppénzt, baleseti táppénzt vagy terhességi-gyermekágyi segélyt, illetve gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe vehetik a szülők.

Bevezettük a gyedet a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára és jövőre megszűnik az ikergyermekekre vonatkozó hátrányos szabály. Esetükben a gyed további egy évig jár, azaz maximum a gyermekek 3 éves koráig. Január 1-jétől a gyermek egyéves kora után az a szülő, aki gyedet kap, az ellátás további folyósítása mellett dolgozhat. A munkavégzésnek nincs időkorlátja, azaz akár napi 12 óra is lehet. Akkor is jár a gyed, ha az anya a munkavégzés miatt az egy évesnél idősebb gyermekét bölcsödébe, családi napközibe helyezi el, vagy házi gyermekfelügyelő gondoskodik róla. A gyed melletti munkavégzéskor pedig csak a tényleges jövedelem után kell megfizetni a járulékokat, nem úgy, mint az eddigi átalányfizetésnél.

2013 a gyermekek és a családok éveként kerülhet be a politikai annalesekbe. De nemcsak a családi adókedvezmény kiterjesztése vagy a gyed extra bevezetése miatt, hanem a gyermekbarát igazságszolgáltatás terén hozott intézkedések okán is. Mostantól nem kerülhet gyermek felügyeletével kapcsolatos munkakörbe az, aki korábban gyermek sérelmére követett el bűncselekményt. Ha egy gyermek kerül be a büntető- és polgári eljárásba, akkor számára is érthetően kell elmagyarázni, hogy miért van ott. Minden megyében létesült gyermekbarát meghallgató szoba. Megszületett a megelőző pártfogás lehetősége, vagyis azoknak, akik maguk bűncselekmények elkövetői, egy szakember még a büntetőeljárást megelőzően megelőző programot ajánl. Emellett a szülők ingyenes szoftverekkel szűrhetik ki a gyermekek számára veszélyes internetes tartalmakat. Gyermekeinek védelméről nemcsak anyagiakkal gondoskodunk.

A háztartásokban maradó 300 milliárdos megtakarítás, a kiterjesztett családi adókedvezmény 240 milliárd forintja és a gyed extra tízmilliárdjai a GDP 2 százalékánál is magasabb összeget juttatnak vissza a családoknak és a gyermekeket nevelőknek. Ilyen bőkezű családtámogatásra, a megélhetési körülmények ilyen mértékű javítására fél évszázada nem volt példa Magyarországon. 2013 visszaadta a magyar családok méltóságát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!