Antall keresztény volt és európai

Abszolút demokrata magatartás, mások véleményének tiszteletben tartása, felelősségteljes feladat-végrehajtás, az alkotmányosság betartása, ez maga a parlamenti demokrácia – így összegezte a Magyar Hírlapnak Medgyasszay László, egykori MDF-es sajtófőnök, szóvivő, földművelésügyi politikai államtitkár, jelenleg KDNP-s képviselő az antalli örökség lényegét.

Antall József, méltó módon, mára valódi mítosszá vált – vallja a politikus. Az antalli örökség lényege szerinte a demokratikus játékszabályok, az alkotmányosság mindenek feletti tiszteletben tartása. Erre példaként hozza fel, hogy a kormányát hevesen támadó televízió és a rádió élére azért nem nevezett ki kormánybiztosokat, mert ez szerinte a törvényesség felrúgásával lett volna egyenlő. Ha mi a rendszerváltoztatás utáni első szabadon választott kormányként megszegjük a törvényességet, akkor az utánunk jövők – akik lehet, hogy azok lesznek, akiktől elvettük a hatalmat – hivatkozhatnak a mi alkotmánysértésünkre, és akár a visszarendeződést is véghezvihetik – idézi Antall érvelését a képviselő.

Ma a jobboldalon sokan éppen azt vetik Antall József szemére, hogy valójában nem történt meg a rendszerváltás – ezt Medgyasszay mélyen igazságtalannak és nemtelennek tartja. De hát miért nem akkor emelték fel a szavukat, miért nem akkor protestáltak, amikor ott ültünk az MDF elnökségében? – kérdezi. Szerinte Antall Józseffel szemben meg lehetett fogalmazni a kritikát, és mindig korrekt választ adott rá. Medgyasszay úgy véli, ma sokakból csak a sértettség beszél.

Az 1992-es Csurka-dolgozatra emlékeztetve kitér arra is, hogy az felvetette: Antall beteg, vonuljon vissza. Csodálatra méltó önuralommal fogadta mindezt. Nem akart szakítást, meggyőződéssel hitte, tudta, hogy kormányának ki kell töltenie az idejét. Bár tisztában volt vele, hogy beteg, fél évig nem volt rá ideje, hogy kivizsgáltassa magát. A közfeladatokat a saját egészségénél is fontosabbnak tartotta. Ez óriási emberi nagyság – mondja erről a magatartásról Medgyasszay László. Szerinte az ugyancsak sokat bírált antalli mondat, a Tetszettek volna forradalmat csinálni... a méltatlan támadásokra válaszul, keserűségből fogalmazódott meg. 1990-ben nem volt forradalmi hangulat, a rendszerváltást – szemben 1956-tal – nem alulról indították el. Nem spontán robbanás volt, a puha diktatúra nem okozott olyan általános elégedetlenséget, mint a Rákosi-rendszer. A rendszerváltáskor nem volt eufória, csak a már nem kell félni érzés jött szívből.

Antall József halála után néhány hónappal a szocialistákat szavazta vissza a többség. Vajon lett volna-e realitása más fordulatnak? Erről sarkos véleménye van a politikusnak.„Sajnálom, hogy a miniszterelnök a halálos ágyán nem hagyott örökül aktuálpolitikai lépéseket az MDF-nek. Ha a halála után lemond a kormány, az iránta való tisztelet miatt egy előre hozott választáson sikert érhettünk volna el, és akkor máshogy alakul minden.”

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!