Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kihirdetett határozatában megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így az nem lép hatályba 2009. január 1-jén. Az Alkotmánybíróság szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott jogszabály homogén csoportként kezeli a különböző és azonos nemű emberek párkapcsolatait, és tartalmaz egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá teszi a házassággal. A jogszabály alkotmányosságát több indítványozó támadta, köztük a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja is.

A törvény megsemmisítését azért indítványozta áprilisban a párt, mert álláspontja szerint a jogszabály ellentétes az Alkotmány 15. paragrafusával, amely szerint a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét, a törvény pedig gyakorlatilag a házasság szintjére helyezi a bejegyzett élettársi viszonyt.

A törvény a házassággal majdnem azonos jogokat adott volna az élettársi kapcsolatban élő leszbikus, melegek, biszexuális és transznemű pároknak. A „boldogító igent”, ugyanúgy anyakönyvvezető előtt kellett volna  bejelenteniük, ahogy a házasságot. A  bejegyzett élettársi kapcsolatban élők között vagyonközösség alakult volna ki, s ugyanazok a jogok és kötelezettségek vonatkoztak volna rájuk, mint a házastársakra. A „normál” házasságban élőkhöz hasonlón vehettek volna fel banki hitelt, jár volna nekik a családi pótlék, a gyes, az elhunyt társ halála után jogosultak lettek volna esznek az özvegyi nyugdíjra is.

Az Ab mostani döntésében emlékeztetett rá: az alkotmány védi a házasságot, a bejegyzett élettársi kapcsolat férfi és nő között – akik egymással házasságot köthetnek – az alkotmány által védett házasság megkettőzésének tekinthető. Ezért az Ab a törvényt megsemmisítette. Az Ab határozatában ugyanakkor hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból, és az azonos nemű emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes.

+

Tavaly december 17-én, rendkívüli ülésen, 185 igen, 154 nem és 9 tartózkodás mellett szavazta meg az Országgyűlés a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvényt. A „lex melegnek” becézett liberális törvényjavaslat elfogadását az SZDSZ büszkén vállalhatónak tartja és az MSZP is sikeres kompromisszumnak minősítette, bár hárman közülük  (Csontos János, Rába László, Steiner Pál) ellene szavaztak. Néminemű meglepetésre, az  MDF-ből Herényi Károly, Hock Zoltán, Katona Kálmán, viszont igennel voksolt, de tartózkodott a párt elnök asszonya, Dávid Ibolya, valamint Pettkó András és Vas János is.  

+

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy készítsen elő egy olyan javaslatot, amely kiküszöböli az Alkotmánybíróság (Ab) által hivatkozott jogtechnikai problémát – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfőn, miután az Ab megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!