Az antiszemitizmus megalapozatlan vádja nem csak az érintett hitelét rontja

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint egy történelmi személyiség és műve nem ítélhető meg az adott kor ismerete nélkül, és az antiszemitizmus megalapozatlan vádja nem csak az érintett hitelét rontja – a kisebbik kormánypárt ezt a Prohászka Ottokár emlékére tervezett szobor körüli vitákra reagálva közölte ezt kedden az MTI-vel. A Kereszténydemokrata Néppárt közölte azt is, Prohászka Ottokár tisztelettel tekintett a hitét gyakorló zsidóságra.

A KDNP közleményében úgy fogalmazott: Prohászka Ottokár korának egyik legkiválóbb és legműveltebb gondolkodója volt, küzdött a szegénység és a megoldatlan szociális problémák ellen, kiállt a nők társadalmi helyzetének javítása mellett, szorgalmazta a földkérdés megoldását. Az 1927-ben elhunyt Prohászka – írták – számos esetben joggal vitatott megállapításai még az intézményes zsidóüldözés és a holokauszt borzalmai előtt születtek, egy olyan társadalmi és politikai feszültségekkel túlterhelt időszakban, amikor még friss volt az első kommunista diktatúra és a trianoni döntés emléke.

Felidézték, hogy Prohászka Ottokár 1920-ban egy parlamenti beszédében kijelentette: „Nem vagyok antiszemita, amint nem vagyok antigermán, nem vagyok antigall, nem vagyok antiangol." A KDNP közölte azt is, Prohászka tisztelettel tekintett a hitét gyakorló zsidóságra, élete végén írta a Zsidó testvéreimhez című munkáját, amelyben figyelmes odafordulással keresi – a keresztény teológus és katolikus püspök alapállásából – a zsidóság üdvtörténeti helyét. Prohászka egyik legkiemelkedőbb tanítványa az 1944 decemberében a nyilasok által meggyilkolt Salkaházi Sára volt, „aki a Szociális Testvérek Társaságának tagjaként töretlenül vitte tovább egykori patrónusa szociális és társadalmi tanítását" – tette hozzá a KDNP, amely szerint a hiteles kereszténység jelenthet igazi védelmet a rasszizmus ellen.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke múlt pénteken a kormányfőnek írt nyílt levelében gyalázatosnak nevezte, hogy a kormányzó pártok a Horthy-korszak „újabb antiszemita személyiségének", Prohászka Ottokár püspöknek akarnak köztéri szobrot állítani és felhívta a miniszterelnököt, akadályozza meg a szobor felállítását. Prohászka személyének megítélése eddig egyértelmű volt: a Horthy-korszak egyik fő ideológusaként, politikusként gyűlöletre uszított, antiszemita eszméket hirdetett, „ő követelte leghangosabban a numerus clausust, antiszemitizmusa nem kérdés, hanem tény" – írta Mesterházy Attila.

A Népszabadság június 22-i számában ismertette a XIII. kerületi önkormányzat közleményét, amelyben tiltakozott a szoborállítási terv ellen, s kinyilvánította: elfogadhatatlannak tartja, hogy területén egy káros indulatokat gerjesztő, megosztó személyiségnek emlékművet állítsanak. A lap felidézte, hogy Csomós Miklós (Fidesz-KDNP) főpolgármester-helyettes a fővárosi közgyűlés egyik áprilisi ülésén egy jobbikos indítvány kapcsán közölte: „azzal természetesen egyetértek, hogy Prohászka Ottokárnak szobrot emeljünk". Bejelentette, hogy Prohászka szobrának felállítása „folyamatban van" a XIII. kerületi Lehel téri templom előtt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!