Ellenzéki politikusok nélkül elbizakodottá válnának a vezetők

A parlamenti demokrácia a küzdősportokhoz hasonlít, mert az ellenfelek, az ellenzéki politikusok mindig rámutatnak a kormányzó pártok hibáira; nélkülük elbizakodottá válhatnának az ország vezetői és komoly hibákat követhetnek el – erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszélt a Parlament felsőházi termében középiskolás diákok előtt.

Simicskó István budapesti és balassagyarmati diákoknak az Országgyűlés és a kormány működéséről, saját államtitkári feladatairól tartott „Parlamenti különórát” az Országgyűlés hivatala által szervezett programon.

Magyarország sportnagyhatalomnak számít

A kereszténydemokrata politikus a fiatalok előtt méltatta a magyarok sportban elért eredményeket, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az újkori olimpiák történetében a magyar sportolók 168 arany-, 148 ezüst-, és 170 bronzérmet szereztek. Jelezte: ezzel a nemzetek sorában – a mintegy kétszáz állam között – Magyarország a 8. helyen áll, lélekszám-arányosan pedig a 2. helyen, a finnek után.

Az államtitkár azt mondta, ezzel az eredménnyel Magyarország sportnagyhatalomnak számít a világban, ugyanakkor a kormány azt is szeretné elérni, hogy a magyar egyben sportoló nemzetté is váljon.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a magyar felnőtt lakosság mindössze 5 százaléka sportolt heti rendszerességgel. Mint mondta, ezen kívántak változtatni, amikor – részben a mindennapi testnevelés fokozatos iskolai bevezetésével – célul tűzték ki, hogy minél több fiatal mozogjon, sportoljon.

A sport tisztességes játékra és az önfegyelemre tanít

Simicskó István arról beszélt, hogy a fiatalok szellemi nevelése, oktatása mellett jobban oda kell figyelni arra, hogy többet sportoljanak. Kevesen halnak meg 40-50 évesen abban, hogy nem tudnak logaritmussal számolni, ám annál többen a mozgáshiány miatti szív-, és érrendszeri betegségekben – érzékeltette a változtatás fontosságát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a sport nemcsak a mozgásról szól, hanem olyan fontos értékről is, mint a tisztességes játék és az önfegyelem.

Diákok kérdéseire válaszolva azt mondta, a kormány 2020-ig 16 sportág fejlesztési célkitűzéseit támogatja összesen mintegy 135 milliárd forinttal; ebből a keretből például a kajak-kenu szövetség 14-15 milliárdot, míg az atlétikai szövetség 18 milliárdot kap.

Szavai szerint a kormánynak ezzel az a célja, hogy a sportágaknak legalább középtávon tervezhetőbb, kiszámíthatóbb jövőképe legyen, ne kelljen annyit szaladgálniuk szponzorok után, mint korábban.

A Parlamenti különóra intézményét 2005-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a parlamenti demokrácia alapjaival, betekintést nyerhessenek az Országgyűlés munkájába, bővíthessék alkotmányos ismereteiket. Az Országgyűlés hivatala szervezésében a tavaly tavaszi és őszi ülésszakban 19 alkalommal 61 vidéki és 21 budapesti középiskolából 2259 diák és 158 tanár vett részt Parlamenti különórán az Országgyűlés vendégeként.

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!