Gyurcsány Ferenc igyekszik a felelősségét a világválságra hárítani + videó

Ülést tartott a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmánya. A fórumon részt vett és felszólalt Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, az ország és a hazai kereszténydemokrácia helyzetét Semjén Zsolt pártelnök vette számba, beszédében szólt a KDNP eredményeiről és jövőbeli feladatairól. Surján László, a KDNP alelnöke, az Európa Parlament költségvetési bizottságának tagja többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormány számolatlanul veszi fel az eurómilliárdos kölcsönöket, nem használja fel az uniós támogatások több milliárd eurós tételeit.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt megszívlelve Aquinói Szent Tamás tanácsát, a jövőbeli teendők felsorolása előtt részletesen elemezte az ország és a minket körülvevő világ helyzetét.  

„Mindaz, aminek ma tanúi vagyunk, s amit ma pénzügyi és gazdasági válságnak neveznek, az valójában a neoliberalizmus történelmi csődje vagy legalábbis annak nyilvánvaló előjele. Ama mítosznak a csődje, amely azt hirdette, nem szükséges semmiféle állami beavatkozás, sőt annál jobb, ha minél inkább lerombolják az államot, mert van egy láthatatlan kéz, ami a gazdasági és pénzügyeket szabályozza” – mondta a pártelnök. Semjén Zsolt hozzáfűzte: „egészen sajátos, hogy akik ezt az ideológiát képviselték, beleértve azokat a bankárokat, akiknek a feneketlen korrupciója és gátlástalansága hozzájárult ehhez a csődhöz, most azt várják, hogy az államok az adófizetők pénzén mentsék meg az általuk kialakított helyzetet.”

A kereszténydemokrata politikus szerint a neoliberalizmus csődje fényesen igazolja a keresztény társadalmi tanítást. XIII. Leó pápa, már 1890-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az egyoldalú liberalizmus beláthatatlan károkat fog okozni az emberiségnek. S a pápa látnoki módon előre megjövendölte a bolsevizmus történetét is – jegyezte meg.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a keresztény társadalmi tanítás alapján a Kereszténydemokrata Néppárt kiegyensúlyozott álláspontja az, ami megkülönbözteti mind a liberális, mind a szocialista szélsőségtől.

A kereszténydemokraták hívei a szabad piacnak a gazdaságban, de az egészségügyben, az oktatásban, a kultúrában, a szociálpolitikában az állami felelősségvállalás és a szolidaritás hívei. A pártelnök a neoliberalisták nagy tévedésének nevezte, hogy a piaci viszonyokat az élet minden területére ki akarják terjeszteni, mint mondta, az élet nagy része ugyanis nem piaci természetű. A szocializmusról szólva kijelentette, a másik irányból egyoldalú, mert ott a gazdaságból is száműzték a piacot, ami nyilvánvalóan lehetetlen.

A magyarországi viszonyokról szólva Semjén Zsolt úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc az ország jelenlegi helyzetéért saját felelősségét egy bűvész ügyességével igyekszik a világválságra hárítani. „Úgy tesz mintha kitört volna egy tűzhányó, vagy becsapódott volna egy meteor az országba, vagy bármi egyéb természeti katasztrófa történt volna”.
A KDNP elnöke szerint, a szemfényvesztés azonban nem sikerülhet, ha feltesszük a kérdést miért van az, hogy Magyarországot sokkal súlyosabban érinti a világválság, mint Romániát, Portugáliát, Görögországot vagy bármely más európai országot, akkor kiderül, hogy Magyarország nem a világválság áldozata.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a Gyurcsány-kormány tönkretette Magyarország, a magyar nemzet szociális, politikai, és morális immunrendszerét. Ennek a következményeként ma Pakisztánnal és Belorussziával kerültünk egy kategóriába, hiszen egyetlen európai uniós ország nincs, amelyik az államcsőd határán imbolyogva az IMF segítségére szorult volna.

A KDNP elnöke példátlannak nevezte a hazai vállalkozók adóterheit. Mint mondta, a vállalkozók előtt három út áll: vagy csődbe mennek, vagy a feketegazdaságba menekülnek, vagy átteszik székhelyüket Pozsonyba. Bármely utat választják, a magyar állam mindenképpen adóbevételektől esik el, vagyis rosszul jár. „Miközben a magyar vállalkozókat halálra adóztatták, a multik olyan adókedvezményeket kaptak, amilyenekről a magyar vállalkozók nem is álmodhattak. A GDP 15 százalékát viszik ki a multinacionális cégek az országból. Ezt pedig egyszerűen nem bírja ki az ország” – mondta a politikus.

A Kereszténydemokrata Néppárt nem akarja, hogy bárkinek hátrányt jelentsen ebben az országban az, hogy külföldi, de az mégis csak tűrhetetlen, hogy a saját hazájukban a vállalkozók hátrányos helyzetbe kerüljenek pusztán azért, mert magyarok – hangsúlyozta a politikus. Emlékeztetett rá, hogy a kereszténydemokrata országgyűlési képviselők a Parlamentben már sokszor szóvá tették, hogy a magyar kormány először, másodszor és harmadszor nem a Világbanknak, nem a Valutaalapnak, nem Brüsszelnek, Moszkvának, hanem a magyar nemzetnek felelős.

Semjén Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a válság idején változatlanul hagyott munkához kapcsolódó kiugróan magas járulékteher egy ördögi láncreakciót indít be, megítélése szerint józanésszel könnyen belátható, hogy az a neoliberális restriktív politika, amit a Gyurcsány-kormány és az MSZP folytat a totális csődhöz vezet.

A KDNP elnöke beszédében kitért az államadósság kérdésére is. „Gyurcsány Ferenc annak idején azt mondta, minden világra jövő gyermeket majd 40 000 forintos babakötvény fog várni. Bár ebből semmi sem lett – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy minden világra jövő gyermekre nem 40 000 forintos babakötvény, hanem 2 millió forintos adósság vár.
Mint mondta: miközben még az unokáinkat is eladósították, aközben eltűntették az állami vagyont. Mióta érzik, hogy a végnapjaikat élik, gátlástalanul próbálják eltűntetni a még megmaradt vagyonelemeket.

A pártelnök kijelentette, kormányra kerülvén vissza kell szerezni mindazokat a cégeket, vagyontárgyakat, amelyek a nemzet szuverenitása szempontjából, illetve a lakosság ellátása szempontjából stratégiai jelentőségűek. Ezen kívül szigorú törvényesség alapján a korrupt és be nem tartott privatizációs szerződéseket felül kell vizsgálni.

Semjén Zsolt szerint a válságból a kivezető megoldást nyilvánvalóan nem lehet azoktól várni, akik azt előidézték, ez a feladat a következő kormányra vár. A KDNP készen áll arra a feladatra, hogy a második Orbán–kormányban betöltse azt a szerepet, amire történelme felhatalmazza, sőt kötelezi – zárta beszédét a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke részletesen elemezte a világgazdaság és a magyar gazdaság helyzetét. Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere elmondta, az Európai Unióban Magyarország rendelkezik a legnagyobb államháztartási hiánnyal, e „teljesítménnyel” 2007-ben a világban második helyen álltunk, egyedül a háború dúlta Libanon előzte meg hazánkat. Az újonnan csatlakozott országok közül a legutolsók vagyunk a gazdasági növekedésben. Az átlagbért sújtó adók, járulékok terén, az inflációt illetően, s a legalacsonyabb foglalkoztatás mértékében viszont a második, harmadik helyen állunk az unión belül. Mondhatnók, éltanulók vagyunk, csakhogy hat évvel ezelőtt még merőben más jelentése volt Magyarország esetében e szónak.

A Fidesz alelnöke szerint a pénzügyi és gazdasági világválság lehet, hogy valamiféle tisztulást hoz, de önmagában a válságtól nem lesz jó világ. A gyorsan változó világban csak minden korábbinál erősebb állandó gazdasági, intézményi, értékrendbeli kohéziós talapzatok jelenthetnek erős, nemzeti, európai teret, helytállást a versenyben, célkijelölést, vagy aktív alkalmazkodást. Európának, az Európai Uniónak tovább kell erősödnie, egyszerre kell versenyképesebbé válnia ebben a globális pénzügyi térben, és hozzáadnia azt a versenyképességét stabilabbá tevő erőt, ami a tagállamok, így Magyarország, nemzeti kultúrájában, gondolkodásában, értékrendjében, tudásában rejlik.

A világválság rádöbbentette a kormányokat arra, hogy országaikat globális függőség köti össze. A globális függőség nem csökken a válság után sem, viszont egy gazdasági program megalkotásakor reális cél lehet, hogy a függőség ne kiszolgáltatottságot jelentsen – jelentette ki Varga Mihály. Mint mondta, a világnak akkor van esélye egy kiegyensúlyozottabb, biztonságosabb jövő elérésére, ha a függőségeket együttműködésekre váltja.

A Magyarországra leselkedő veszélyeket az erős belső piac, a belső gazdaságba valóban integrálódott versenyző külföldi működőtőke, és az erős kis-, és középvállalkozások csillapíthatják. Nemcsak a gazdasági patriotizmus, de saját önérdekünk is mondatja velünk, hogy erős kis-, és középvállalkozói szektor nélkül nincs talpra állás, nincs életképes magyar gazdaság – hangsúlyozta Varga Mihály.

Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, a KDNP Európa Parlamenti képviselője döbbenetes adatokat ismertetett az uniós pénzek felhasználásáról, pontosabban fogalmazva fel nem használásáról. Az alelnök szavaiból kiderült, hogy a tagországok, így Magyarország lehetőségei is lényegesen nagyobbak, mint amivel a kormányok ténylegesen élnek. Mint mondta, Bajnai Gordon az uniós források felhasználásáért felelős miniszter,

Magyarország esetében nagyon lelkesen 90 százalékos végfelhasználásról beszél, de azt rendre elfelejti hozzátenni, hogy ez az arány a 2004-es. 2005-ös, 2006-os keretekre vonatkozik. A magyar gazdaság felzárkóztatására 2007-ben, 2008-ban rendelkezésre álló pénzekből december 5-ig 16 százalékot használt fel az ország, a fel nem használt rész több mint 3,2 milliárd euró.

Miközben a kormány számolatlanul veszi fel az euró milliárdos kölcsönöket, nem használja fel az uniós támogatások ugyancsak milliárd eurós tételeit – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus. Surján László szerint ez is bizonyítja, hogy a Gyurcsány-kormány alkalmatlan feladatai ellátására.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!