Határozatképtelen volt az Országgyűlés

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt kedd reggel az Országgyűlés, így nem tudták elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét. A parlament délben is összeült rendkívüli ülésre, hogy megtárgyalják a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényt. A törvényalkotási bizottság a kisebb árbevételű üzletekre is kiterjesztené az értékesítési tilalmat.

 

Az MSZP azért kérte rendkívüli ülés összehívását, hogy a Ház parlamenti határozatban rögzítse az M0-s körgyűrű és bevezető szakaszainak díjmentességét. A szocialisták kezdeményezését az LMP és független képviselők is támogatták. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban már korábban jelezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre.

Az MSZP elutasítja az útdíjat

A szocialisták frakcióvezetője napirend előtt azt mondta, a téli rendkívüli ülésszak második ülését azért hívták össze, mert tömegek tiltakozása ellenére a kormánypártok adóval akarják megsarcolni az M0-s körgyűrű és az elkerülő utak használatát, ők azonban ezt elutasítják. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat díjmentes szakaszaihoz jelenleg egyenlőtlen a hozzáférés, azok közel fele Pest megyében van. A díjmentes szakaszok igazságosabb helyzetet teremtő megszüntetése nem vezet az autópályák elkerüléséhez - értékelte az államtitkár, aki kiállt amellett, hogy több százezer családnak megtakarítást jelent a havi négyszáz forintért elérhető megyei matrica. Hozzátette: kiemelt kormányzati cél, hogy a gyorsforgalmi úthálózathoz való hozzáférést minden autós számára azonos feltételekkel biztosítsák. Éves matricát az autósok 3 százaléka vásárolt eddig.

A Jobbik szerint nem éri meg
    
Hegedűs Lorántné (Jobbik) kétségbe vonta, hogy az intézkedésből eredő káros környezeti hatások megérnék, egy a költségvetés egészét tekintve szerinte jelentéktelen bevétel realizálását. Bírálta, hogy miközben kiterjesztik az útdíjat, nem áll rendelkezésre reális alternatívát nyújtó közösségi közlekedés az érintettek számára. Fónagy János a kormány képviseletében azt hangoztatta: meggyőződésük, hogy az autópálya-használat elterjesztését jobban szolgálja az évente 5 ezer forintért megvásárolható megyei matrica, mint az évente 43 ezer forintért elérhető rendszer, de a Jobbik mégis ez ellen érvel. Szerinte százezrek vannak olyanok, akik az új lehetőséggel élve igénybe fogják venni az autópályákat, noha eddig elkerülték azokat. Az államtitkár - aki jelezte, számos egyeztetést folytatott le a témában a kormány - azt mondta, az elkövetkezendő mintegy egy év megmutatja majd, kinek miben volt igaza, akkor újra lehet tárgyalni a témáról. Ez a mindenki számára elérhetőbb rendszer mindenki számára olcsóbb, hozzáférhetőbb és egyenlő feltételeket biztosít.

LMP: újabb sarc

Szél Bernadett (LMP) szerint az üres padsorok azt bizonyítják, a kormánypárti képviselők gyávák megvédeni saját javaslatukat, nem képesek kiállni igazukért, nem vállalnak sorsközösséget a megsarcolt emberekkel. Szerinte az útdíjról szóló javaslat arra utal, ötletkormányzásba kezdett a kabinet, és ennek keretében most megadóztatja a magyar emberek mobilitását. Azt javasolta: vezessék be a megyei matricát, de az útdíjat ne terjesszék ki az eddig nem fizetős szakaszokra. Fónagy János közölte, igenis folytattak egyeztetéseket a fuvarozókkal, az autóklubbal, a gépjármű-kereskedőkkel, a főváros és az agglomeráció egyes polgármestereivel, a vélemények pedig eltérőek voltak. Kétségtelen, hogy az ország nagy része ezzel a javaslattal jól jár, és van egy eddig kedvezményezett kör, amelyik most havonta két gombóc fagylalt árával hozzájárul az ország minden állampolgára által viselendő költséghez - fogalmazott az államtitkár, jelezve a különböző megyék eltérő helyzetét. Szerinte az ellenzék politikai érdekektől vezéreltetve érvel az egységes rendszer ellen, de az embereket ez legfeljebb 2-3 hétig tudja majd a mellékutakra terelni, hamarosan azonban az autósok fel fogják ismerni az érdekeiket és igénybe fogják venni a rendelkezésükre álló úthálózatot. Fónagy János a kritikák befogadására példaként említette, hogy a Megyeri híd továbbra is térítésmentes lesz.

Nem rendelték el a kivételes tárgyalást
   
Az Országgyűlés - a napirend előtti felszólalások után - először arról határozott, hogy a szocialisták kérésének megfelelően kivételes eljárásban tárgyalja-e a határozati javaslatukat. Ehhez a képviselők több mint felének, vagyis legalább száz honatyának az igen szavazata kellett volna, de csak 50 igen és - Fidesz-KDNP-s politikusoktól - 3 nem szavazatot kapott a kezdeményezés, ezért nem rendelték el a kivételes tárgyalást. Így december 29-én nem lesz plenáris ülés.
    
Latorcai János ezt követően megkérte a frakcióvezetőket és a terembiztosi szolgálat tagjait, segítsenek a határozatképesség helyreállításában, a terembiztosok azonban jelezték, hogy nem tartózkodik a folyosón országgyűlési képviselő.
    
A Ház a folytatásban megkísérelte elfogadni a házelnöki jogkörben kiadott napirendi javaslatot, ám az sem kézfelemeléses, sem - a KDNP-s Rubovszky György kérésére elrendelt - nyomógombos szavazással nem sikerült, mert nem volt meg a szükséges többség. A gépi voksoláson szintén 50 igen és 3 nem szavazat érkezett a napirendi javaslatra.
    
A házszabály rendelkezése szerint elfogadott napirend hiányában a napirend egyetlen pontja sem tárgyalható - jelezte Latorcai János, aki egyúttal megkérte az Országgyűlés jegyzőit és a terembiztosi szolgálatot, vessék össze a parlament névsorát a jelenlévőkkel, és a következő ülésig függesszék ki a hiányzók listáját. Latorcai János levezető elnök berekesztette a tanácskozást.

Déltől tárgyalják az államfő által megfontolásra visszaküldött javaslatokat
    
A parlament délben is összeül rendkívüli ülésre - akkor kormánypárti kezdeményezésre -, hogy megtárgyalják az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényt, így változtathatnak a plázaépítési tilalmat fenntartó, valamint a veszteséges szuper- és hipermarketeket szankcionáló, egyszer már elfogadott előterjesztésen.

A délben kezdődő ülés szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődhet, majd az államfő által visszaküldött törvényekről szóló bizottsági jelentéseket, módosító javaslatokat tárgyalhatja a Ház. A képviselők a két javaslatot, 50-50 perces időkeretben tárgyalhatják, majd módosíthatják is az egyszer már elfogadott előterjesztéseket. A második ülés interpellációkkal, azonnali kérdésekkel, majd kérdésekkel ér véget, várhatóan 18 óra környékén.
   
Áder János pénteken küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra az épített környezet alakításáról és védelméről, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását. Az épített környezetről szóló jogszabály módosításával a parlament újraszabályozta a plázák építésének lehetőségét, a kereskedelmi törvény átírásával pedig 2018-tól megtiltotta a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.
    
Az államfő a kereskedelmi törvényt uniós szabályokra és uniós bírósági állásfoglalásra hivatkozva küldte vissza. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénymódosítást - amely a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmények építésének, átalakításának és bővítésének építésügyi hatósági engedélyezési eljárási szabályait állapítja meg - a többi között a szakhatóságokkal kapcsolatos szabályozása miatt tartja aggályosnak a köztársasági elnök.
    
Rogán Antal vasárnap azt mondta, a plázaépítési tilalmat fenn kell tartani, nem szeretnék, hogy január 1-jétől Magyarországon ismét épülhessenek plázák. Hozzátette: ha a parlament ezzel a kérdéssel csak februárban foglalkozna, akkor joghézag alakulhatna ki, amely később vagy jogvitákhoz, vagy megvalósuló plázaépítésekhez vezet.
    
A kereskedelmi törvény módosításával kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője közölte, azt látják, a nemzetközi kereskedelmi láncok többször is tettek kísérletet arra, hogy a Magyarországon keletkezett bevételeiket külföldre vigyék; valamely külföldi leányvállalatuknál adózzanak utána és a profitot ott vegyék ki. Véleménye szerint Magyarországnak nem ez az érdeke, ezért gondolják azt, olyan jogszabályokat kell alkotni, amelyek ösztönzik a cégeket arra, hogy Magyarországon adózzanak bevételeik.

Kisebb árbevételű üzletekre is kiterjesztené az értékesítési tilalmat a törvényalkotási bizottság

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága keddi ülésén több módosítást javasolt az Áder János köztársasági elnök által visszaküldött törvényekhez. Ezek alapján a napi fogyasztási cikkek árusításának tilalma a kisebb árbevételű üzletekre is kiterjedhet.

A testület két változtatást kezdeményezett. Egyrészt az eredetileg 50 milliárdos árbevételi határt leszállították 15 milliárd forintra, így az értékesítési szankció több üzletet érinthet majd: azokat, amelyek nettó árbevételének több mint fele napi fogyasztási cikk kiskereskedelmi értékesítéséből ered, két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele pedig eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye mindkét esetben nulla vagy negatív. Változás továbbá, hogy a korábban javasolt 2018 helyett már 2017. január 1-jétől alkalmazható lesz a tiltás a 2015-ös és a 2016-os üzleti év alapján.
    
Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a megfelelés érdekében benyújtott módosításokat. Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint az államfőnek az Alkotmánybírósághoz kellett volna utalnia a jogszabályt, s érthetetlennek nevezte, hogy a nettó árbevétel módosítása hogyan kezeli a kifogást. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy az államfőnek ez a lehetősége később is fennáll. A jobbikos Lukács László György szintén arról beszélt, hogy a bizottsági javaslat nem ad jó reakciót a kifogásokra.
    
A törvényalkotási bizottság emellett megvitatta az épített környezetről szóló, ugyancsak december 9-én elfogadott törvénymódosítást, amelyet az államfő a fenti javaslattal egy időben küldött vissza. A testület Áder János köztársasági elnök észrevételeire reagálva több ponton módosítani javasolta azokat az eljárási szabályokat, amelyeket a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek építésénél, illetve bővítésénél kell alkalmazni. L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára akceptálhatónak nevezte a módosításokat és jelezte, hogy a kormány egyetért a javaslattal. Az MSZP-s Harangozó Tamás silánynak és alkalmazhatatlannak nevezte a törvényt, emellett úgy vélte: ellentétes a közigazgatási eljárási törvénnyel. Ezt L. Simon László visszautasította, s azt hangsúlyozta: a törvény elfogadására szükség van, mert 2014. december 31-én lejár a hatályos jogszabály.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!