Mit akar Simon Gábor kikerülni?

Vitt is ajándékot meg nem is, pontosabban nyújtott be új vagyonnyilatkozatot az egykori szocialista elnökhelyettes, Simon Gábor, de az még mindig nem az igazi. Rétvári Bence szerint bár az MSZP volt elnökhelyettese azt üzeni, meg tudja magyarázni a történteket, egy hete „bujkál az összes kamera elől”, akárcsak a többi szocialista politikus, „van, aki elfut”. A KDNP alelnöke szerint ha Simon meg tudná magyarázni az összeget, akkor megjelent volna a mentelmi bizottság előtt, vagy kiállna a kamerák elé.

Simon ugyan több ponton is módosított korábbi bevallásán, ám a mentelmi bizottság a legfontosabb kérdésre, hogy honnan származnak a bécsi bankszámlán tartott százmilliók, továbbra sem kapott választ, mert az összeget Simon most sem tüntette fel a dokumentumban. Állítólag azért, mert nem talált olyan rovatot, amelybe beírhatta volna.

A MSZP volt elnökhelyettese egyébként nem jelent meg a mentelmi bizottság ülésén. Rubovszky György, a testület elnöke a Ma reggelben azt mondta, nem tudja, miért, de Simon nem volt köteles megjelenni. A bizottság vezetője ilyen esetekben mindig köteles lehetőséget adni arra, hogy valaki a védekezését, magyarázatát előadhassa, ezt megtenni a törvény szerint a testületi megkeresés kézbesítéstől számított öt napon belül lehet, de ha valaki erre nem tart igényt, annak nincs következménye, ilyen esetben a mentelmi bizottság a határidő lejártát követően a rendelkezésre álló adatok alapján dönt.

Rubovszky az M1 reggeli műsorában emlékeztetett arra is: Simon még nem mondott le az országgyűlési mandátumáról, csak egy sajtónyilatkozatot adott ki arról, hogy ezt február 12-éig megteszi. Formailag azonban a lemondás még nem született meg, az országgyűlési törvény szerint ugyanis ezt írásban, a házelnöknek írt levélben kell megtenni, ilyenről pedig a KDNP-s politikus nem tud. Ezért is sántít Molnár Zsolt kampányfőnök magyarázata, hogy a párttisztségeiről lemondott Simon Zsolt „magánemberként” nem ment el a meghallgatásra, hiszen ők még az MSZP-s országgyűlési képviselőt kívánták meghallgatni – tette hozzá a kormánypárti politikus, aki megerősítette: az egy hete tartó vagyonvizsgálati eljárás óta nem kaptak elfogadható magyarázatot sem Simontól, sem az MSZP-től, a megfelelő rovat hiányára hivatkozás pedig semmiképp sem vehető komolyan.

Simon újabb, a korábbitól jócskán eltérő vagyonnyilatkozatáról Rubovszky azt mondta, ebben a dokumentumban sincs ott a magyarázat arra az osztrák bankban elhelyezett, mintegy 240 millió forintnyi értékre, amely a Magyar Nemzet főszerkesztője, Liszkay Gábor kezdeményezte vagyonnyilatkozati eljárás középpontjában áll. A testület azonban csak odáig mehet el, hogy a szabálytalan, valótlan adatközlést határozatba foglalja, és elnöke útján kezdeményezheti: az Országgyűlés mondja ki Simon Gábor összeférhetetlenségét, ami azt jelenti, hogy megfosztják a mandátumától. Rubovszky szerint Simon éppen ezt akarja elkerülni, hiszen a parlament a mai állás szerint csütörtökön tartja utolsó plenáris ülését a ciklusban, azaz ott születhetne meg ez a döntés.

Napról napra több a kérdés

A hétfői nap csak rontott Simon Gábor és az MSZP helyzetén, hiszen nyilvánvalóan nem hihető a politikus védekezése, miszerint „nem talált rubrikát” a vagyonnyilatkozaton a 240 millió forint feltüntetésére – jelentette ki Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A KDNP alelnöke szerint furcsa, hogy bár az MSZP volt elnökhelyettese azt üzeni, meg tudja magyarázni a történteket, egy hete „bujkál az összes kamera elől”, akárcsak a többi szocialista politikus, „van, aki elfut”.

Ha Simon Gábor meg tudná magyarázni az összeget – kitől, mikor, miért kapta – akkor megjelent volna a mentelmi bizottság hétfői ülésén, vagy kiállna a kamerák elé. Minthogy ezt nem tette meg, az látszik, hogy „az ügy legelején vagyunk”, a kérdések pedig napról napra bővülnek – folytatta Rétvári Bence.

Kifejtette: a hétfőn leadott új vagyonnyilatkozatban új elemek jelentek meg, a korábbi 240 millióra viszont továbbra sincs magyarázat. Valami nagyon misztikus, rejtélyes, vagy inkább titkolni való, esetleg illegális dolog van emögött – vélekedett a KDNP alelnöke, aki szerint minél tovább marad „ez a függő helyzet”, annál inkább arra terelődik a gyanú, hogy a pénznek valamilyen módon köze van a szocialista párthoz, Simon Gábor elnökhelyettesi, választmányi elnöki, államtitkári minőségéhez.

Mindenkit az érdekel, miért titkolta el a pénzt, és erre miért nem ad magyarázatot. A választók lenézése, hogy sem ő, sem a pártja nem lép, hogy tisztázott legyen az összeg eredete – jelentette ki Rétvári Bence a 180 percben.

Újabb rejtélyek

A Magyar Nemzet újabb rejtélyes szálat derített fel a Simon-ügyben: az MSZP bukott elnökhelyettesének 2012-es bevallásában egy 80 milliós budai luxuslakás tűnt fel a semmiből, és akkor még feleségének azonos címen lévő, azonos időpontban vásárolt ingatlanáról nem is beszéltünk.

A szocialista politikus a 2012-es bevallása szerint az év október 22-én vásárolt egy 120 négyzetméteres társasházi lakást a XII. kerületben. A Magyar Nemzet kiderítette, a szóban forgó ingatlan a Széchenyi-hegyen, egy Ágnes utcai elit társasházban található. A földhivatalból kikért tulajdoni lapra Simon Gábor neve már 2012. szeptember 10-én felkerült. Több mint érdekes, hogy ugyanezen a napon a Simon luxuslakása melletti ingatlanon széljegyre került Simon jelenlegi felesége, Horváth Tünde Márta is. Bár Simon vagyonnyilatkozata szerint 2012-ben még nem voltak házasok, feltételezhető, hogy nem a vakszerencse miatt vásárolták meg egy időben az egymással szomszédos ingatlanokat. A lap által megkérdezett ingatlanszakértő szerint – aki a szóban forgó társasházban is árul egy lakást – az elmúlt években körülbelül 80-90 millió forintra taksálható ebben a társasházban egy jó állapotú vagy felújított ingatlan értéke. Rámutatott: az 1986-ban épült társasház lakásai 100 és 130 négyzetméteresek, ezenfelül dupla garázs és mosókonyha, illetve egy kisebb előkert is tartozik hozzájuk.

Rejtély, hogy Simon honnan szerzett több tízmillió forintot, ugyanis a 2011-es vagyonnyilatkozatához képest a 2012-esben a tartozása mindössze 3,5 millió forinttal emelkedett, és nem volt olyan jövedelme ebben az időszakban sem, amely ezt a hirtelen vagyongyarapodást magyarázhatná. Szintén magyarázatra szorul, hogy az internetes adatlapja szerint „gazdasági vezetéssel” foglalkozó Horváth Tünde Mártának honnan volt több tízmillió forintja a lakás megvásárlására, ugyanis az ő vagyonnyilatkozata (mint az országgyűlési képviselők házastársaié) nem nyilvános, és az Országgyűlés mentelmi bizottsága csak konkrét bejelentés esetén vizsgálhatja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!