Olyanok vádolják az új alkotmányt, akik nem is ismerik

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint a hétfőn elfogadott alaptörvény lehetőségét ad a parlamenti demokrácia olyan formájának megteremtésére, amelyre a modern Magyarország felépíthető. A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára pénteken Budapesten gróf Tisza István miniszterelnök születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett emlékprogramon és alapkőletételen kiemelte: ahogy Tisza Istvánról az ellenfelei alakítottak hamis képet, úgy akarják besározni az új alaptörvényt is, és ezért fogalmaznak meg hamis vádakat vele kapcsolatban.  

Rétvári Bence úgy fogalmazott: olyanok vádolják az alkotmányt, akik nem ismerik, akik nem is olvasták azt. Pedig az alaptörvény európai szintű jogvédelmet biztosít, új lehetőséget nyit meg a jogok érvényesítésében, kellő felhatalmazással lett megalkotva és a lehető legszélesebb körben lettek bevonva a választók az alaptörvény elfogadásába. Hozzátette: minden igyekezetükkel arra törekedtek, hogy egy olyan, a magyarság értékeinek védelmét és az európai közösséghez tartozást deklaráló alaptörvény szülessen, amely kiállja majd az idő próbáját. Ez az alkotmány értékteremtő módon, a magyar demokrácia gyökereihez nyúlt vissza, hogy hazánk múltjából merítve megtalálja a választ a jelen problémáira, hogy hazánk újra elinduljon a gazdasági és társadalmi fejlődés európai útján.    
    
A parlamenti államtitkár szerint gróf Tisza István személye testesíti meg a boldog békeidőket hazánkban, ő volt az, aki meg akarta őrizni vívmányainkat, aki egyedüli európai politikusként kiállt a világháború ellen. Személyes tragédiája, hogy az ország jövőjén dolgozva kellett végignézni ennek a kornak a letűnését. Mint mondta, Gróf Tisza István ritka éleslátással ismerte fel a kor világpolitikai helyzetében rejlő konfliktusokat. A nagyhatalmi viszonyok alakulását a magyarság megmaradása szempontjából kulcsfontosságúnak ítélte, megjegyezve: emellett szilárdan őrködött azon is, hogy a politikai hatalom véletlenül se kerüljön azoknak a kezébe, akik a fennálló társadalmi rend radikális átalakítását szerették volna elérni.
    
Abban bízom, és azt szeretném kérni önöktől, hogy az a szobor, amely nemsokára itt fog állni, ne csak az emlékezés helye legyen, de egyben közösséget is építsen: azoknak a közösségét, akik gróf Tisza István miniszterelnök példáját követve ma is hisznek a szabadságban, a demokráciában, és készek a nemzet haladásáért, virágzásáért áldozatot is hozni – mondta Rétvári Bence.
    
Az egykori miniszterelnök szobrát a tervek szerint ősszel avatják fel a fővárosban a Jászai Mari téren. Az ünnepség részeként a résztvevők megkoszorúzták gróf Tisza István szülőházát. Gróf Tisza István 150 éve, 1861. április 22-én született Pesten, 1903 és 1905, majd  1913 és 1917 között Magyarország miniszterelnöke volt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!