Több rendőrt követel a KDNP az utcákra

A közbiztonság érzékelhető hiánya miatt interpellálta a Kereszténydemokrata Néppárt két országgyűlési képviselője, Soltész Miklós és Simicskó István a Jogtipró-díj idei győztesét, az igazságügyi és rendészeti minisztert. Mindennapi tapasztalat az, hogy a falvakban ellopják a gazdák terményét, a városokban a fiataloktól mobiltelefonokat, mp3-lejátszókat, az idősektől pénztárcájukat tulajdonítják el. E bűncselekmények rendszerint felderítetlenek maradnak, 100-ból 75-80 esetben nem találják meg sem az ellopott értéket, sem az elkövetőt – mondta Soltész Miklós, majd feltette a kérdést: Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy több rendőr legyen az utcákon?

Az interpelláció teljes szövege:

Gyurcsány Ferenc a napokban a közbiztonsági helyzet romlásával kapcsolatosan Draskovics Tibor rendészeti miniszterhez fordulva kijelentette: „vékonyjégen járunk, amely könnyen beszakadhat”. A jég már be is szakadt, csak a miniszterelnök még nem jutott el ennek felismeréséhez.

A brutális veszprémi gyilkosság volt az utolsó csepp a pohárban. Lehet, hogy Gyurcsány Ferencet és Draskovics Tibort megnyugtatja, hogy a statisztikákban a saját szájuk íze szerint összeállított számadatok pozitív trendeket mutatnak, azonban az emberek a mindennapjaikban mást érzékelnek. Az általános elszegényedés, a létbizonytalanság a közbiztonságra is hatással van.

A vagyon elleni bűncselekmények sértettjei jelentős mértékben kispénzű emberek. A mindennapi tapasztalat azt mutatja, hogy a falvakban elkövetett lopások nagy része terménylopás, a városokban jellemző a fiataloktól a mobiltelefon, mp3 lejátszó, az idősektől a pénztárca, táskalopás – ahogy a statisztikák írják: kis értékre elkövetett lopás.

Annak a kispénzű embernek, akinek a krumpliját, állatait lopják el, vagy eltulajdonítják a biciklijét, táskáját, pénztárcáját bizony nem kis értékről van szó. Annak a fiatalnak, – és többletterhet vállaló szüleinek – akinek kitépik a kezéből a mobiltelefonját, ugyancsak jelentős értéket jelent. Ezen bűncselekmények felderítési mutatói jelentéktelenek, 100-ból 75-80 esetben nem találják meg az ellopott értéket, s az elkövetőt.

Rémisztő az is, hogy egyre több a fiatalkorúak, sőt gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmény. Az esetek azért borzasztóak, mert a fiatalok – ha lehet – még brutálisabbak, agresszívabbak, mint a felnőttek. Ezek sajnos létező, a napi életben gyakran előforduló problémák.

A vidéki településeken az emberek hiányolják a rendőri fellépést, hiszen több településen egyszerűen nincs is ott a hatóság. Erre kellene Gyurcsány Ferencnek megoldást találnia, nem pedig arról értekeznie blogjában, hogy mennyire megérti és átérzi a lakosság gondjait. Egyrészt hiteltelen, napi 234 ezer forintos jövedelemmel erről beszélnie, másrészt pedig végre a cselekvést várnák az emberek.

Rendőrre van szükség a falvakban, rendőrre van szükség a városokban. Cselekedni kellene, mert már átléptük a 24. órát. A jég beszakadt, s az etnikai jellegű konfliktusok is szinte mindennapossá váltak a vidék Magyarországán. A miniszterelnök pedig jól öltözött idegenként tart sajtótájékoztatókat, amelyeken sokat beszél, ám keveset mond.

Tisztelt Miniszter Úr!

Mit tesznek annak érdekében, hogy több rendőr legyen az utcákon?
Hogy lehet, az, hogy most ugyan találtak 2 milliárd forintot a költségvetésben, 2009-ben viszont így is 20 milliárd forinttal kevesebb pénzt szánnak a rendőrségre, mint 2008-ban?
Mi a válasza azoknak az embereknek, akiket rendszeresen meglopnak?
Mit gondol az önök által emlegetett statisztikák, és az emberek biztonságérzete közt feszülő ellentmondásról?

+

A miniszter helyett Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár válaszolt, aki közölte: a kormány és a rendőrség is érzékelte, hogy területi és bizonyos szempontból minőségi átrendeződés volt a bűnözésben, így van, ahol több és erőszakosabb bűncselekményt követnek el. Mint mondta, a szaktárca intézkedéseket dolgozott ki annak érdekében, hogy javuljon a kistelepülések közbiztonsági helyzete. Hangsúlyozta, hogy a készenléti rendőrség alárendeltségében megtörtént a negyedik bevetési főosztály kialakítása, három bevetési osztállyal, összesen 447 fővel, szombathelyi, győri és nyírbátori székhellyel. Azt is kiemelte, hogy a miniszter utasítást adott az országos főkapitánynak a nagyobb közterületi rendőri jelenlétre. Az államtitkár szerint felelőtlenség lenne azt ígérni, hogy holnaptól vagy a jövő héttől hatalmas változás lesz, de a megtett és a tervezett lépéseknek köszönhetően néhány hónapon belül érzékelhető javulás várható. Avarkeszi Dezső azt állította: a rendőrség személyi és dologi kiadásaira a tavalyi évhez hasonló mennyiségű pénz rendelkezésre bocsátását tervezik.
    
Soltész Miklóst nem fogadta el a kapott választ, ám azt, hogy miért nem állt módjában kifejteni, mert a rendelkezésére álló idő túllépése miatt a házelnök megvonta a kereszténydemokrata politikustól a szót.
    
Az Országgyűlés végül 199 igen, 162 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodással elfogadta az államtitkár válaszát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!