A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte

Az ország számos településén és valamennyi középiskolában tartottak pénteken rendezvényeket a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A budapesti Terror Háza Múzeumnál mécsest gyújtott Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Erdő Péter bíboros, több államtitkár, közéleti személyiségek, művészek és más emlékezők. Az Országházban a kommunizmus délvidéki áldozataira emlékeztek, a megnyitó beszédet Kövér László házelnök tartotta, aki szerint emlékezni kell a kommunizmus által elkövetett bűnökre, hogy ilyen szörnyűség soha többet ne történhessen meg.

Fónagy János szerint hihetetlen lelki és fizikai erejüket bizonyították azok, akik az ötvenes években túlélték a kitelepítést. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára erről azon a fogadáson beszélt, amelyet az Út a semmibe című dokumentumfilm bemutatója után tartottak a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az alkotás a hortobágyi kényszermunkatáborokba hurcoltaknak állít emléket.
   
A budapesti Honvéd téren a Gulag-rabok emlékművénél a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megőrzésére Alapítvány rendezvényén beszédet mondott Boross Péter volt miniszterelnök és Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő. Boross Péter szerint az utókornak emlékeznie kell a kommunizmus áldozataira, az idősebb generációnak nem szabad hagynia, hogy a következő nemzedékek megfeledkezzenek ennek a korszaknak a barbarizmusáról.

A megyeszékhelyeken, és számos városban tartottak rendezvényeket; Hódmezővásárhelyen az Emlékpont múzeumban Krasznay Béla, a Recski Szövetség elnöke, a magyar Gulágnak nevezett internáló tábor utolsó túlélőinek egyike beszélt a történtekről, Füzesabonyban a Fidesz helyi szervezete gyertyás felvonulást szervezett.

Olofsson Placid bencés szerzetes volt a díszvendége február 24-én a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium aulájában a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésnek. Placid atyát a szovjet katonai bíróság 1946-ban a Szovjetunió munkatáboraiban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, s a Gulágra internálták, ahol tíz évig szenvedett. Placid atya kijelentette: a Szovjetunió eltűnt, ő viszont itt van, még 95 évesen is.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából immár tizedik alkalommal adják át a Parma fidei – Hit pajzsa-elismerést, amelyet Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas költő és Horváth Béla volt országgyűlési képviselő alapított. Az idei kitüntetett Rédly Elemér győr–szabadhegyi plébános, a Győri Hittudományi Főiskola tanára. A kitüntetést február 26-án adja át Mádl Dalma asszony a budapesti Egyetemi templomban.
   
Az emléknapot annak alapján jelölték ki, hogy 1947-ben február 25-én tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!