Átlátható hallgatói érdekképviseletről szóló szakmai javaslatot adott az IKSZ

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kiemelt figyelemmel kíséri a felsőoktatás átalakításának és versenyképesebbé tételének folyamatát. Most javaslatot készített a HÖOK és az Emberi Erőforrások Minisztériuma illetékesei részére, amely azt a célt szolgálja, hogy a hallgatói rendszer átláthatóbbá váljon, a fiatalok érdekeit jobban szem előtt tartó, visszaélésekre kevesebb lehetőséget adó és az állami forrásokat tisztességesen kezelő legyen Magyarországon.

                      Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye
 
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség 2010. évi országgyűlési választások után megalakult második Orbán-kormány hivatalba lépése óta kiemelt figyelemmel kíséri a felsőoktatás átalakításának, és versenyképesebbé tételének folyamatát, tekintettel arra, hogy kormánypárti ifjúsági szervezetként kiemelten fontos az egyetemi- és főiskolai hallgatók, a jövő generációjának érdekeinek lehető legnagyobb hangsúllyal történő érvényesítése a felsőoktatás átalakulása során.
 
Az elmúlt években nyilvános fórumokon rendszeresen kifejtettük álláspontunkat a kormány felsőoktatás politikájáról, és a felsőoktatás átalakítása kapcsán felvetődött egyes kérdésekről. Legutóbb 2014. november 1-én adtunk ki nyilatkozatott és tartottunk sajtótájékoztatót, ahol elmondtuk, hogy átlátható, a hallgatók érdekeit képviselő, visszaélésektől és személyi botrányoktól mentes egyetemi hallgatói önkormányzatokra van szükség illetve, hogy véget kell vetni annak az időszaknak, amikor az egyes intézmények és egyes intézmények hallgatói önkormányzatainak tagjai visszaéltek állami forrásokkal illetve bevételekkel.
 
Elmondtuk, hogy javaslatot készítünk a HÖOK és az Emberi Erőforrások Minisztériuma illetékesei részére, melyet el is jutattunk a címzettekhez. Az IKSZ javaslatában többek között a következők szerepelnek:
 
  • Minden intézményben kötelező jelleggel legyen elektronikus HÖK választás, tekintettel arra, hogy ezen módszer által magasabb részvétel érhető el, és a jelenlegi alacsony választási hajlandóságot a HÖK-ök legitimációja érdekében növelni kell.
 
  • Egységes rendezvényszervezési előírásokat kell megjeleníteni a felsőoktatási törvényben, vagy külön végrehajtási rendeletben a hallgatók biztonságának érdekében a közelmúltban nyilvánosságra került események fényében. Ezen szabályoknak a 2015-ös gólyatáborok esetében már feltétlen érvényesülniük kell.
 
  • A hallgatói szolgáltatások – így különösen: étkezés, kollégium, rendezvények, albérlet-közvetítés – színvonalát emelni kell, egységes minőségbiztosítási sztenderdeket kell kialakítani.
 
  • A hallgatói jogok érvényesülésének növelése, ill. a gólyatábori visszaélésekhez hasonló esetek kezelése érdekében minden felsőoktatási intézményben / központi jelleggel működjön jogsegélyszolgálat, ahol a felsőoktatási intézmény jogtanácsosa mellett hallgatók is vállaljanak szerepet.
 
A teljes javaslat véleményünk szerint azt szolgálja, hogy a hallgatói rendszer átláthatóbb, a fiatalok érdekeit szem előtt tartó, visszaélésekre kevesebb lehetőséget adó és az állami forrásokat tisztességesen kezelő legyen Magyarországon.
 
Hollik István                Gaal Gergely                 Nacsa Lőrinc
IKSZ elnök                  IKSZ elnökhelyettes       munkacsoport vezető
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!