Elesetteknek teremt esélyt a mórahalmi üzem

A SZEFO Zrt. bebizonyította, hogy állami cég is lehet egy-egy régió vezető vállalkozása. Mórahalmi üzemcsarnokában ma szintén nagyrészt megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató varroda kezdi meg működését, 25 új munkahelyet teremtve – mondta Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta: a varrodának helyet adó inkubátorközpont 50 százalékban EU-s támogatásból épült.

Az a munka, amit itt véghezvittek, előremutató, és óriási jelentőséggel bír – hangsúlyozta a kereszténydemokrata szakpolitikus. Kiemelte: a kormány a mórahalmihoz hasonló, kisebb üzemek támogatásával és létrehozásának ösztönzésével is a versenyképesség megteremtését, illetve növelését kívánja elősegíteni.

A Szegedi SZEFO Zrt. nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben, és bebizonyította, hogy az állam versenypiacon is lehet jó gazda – nyomatékosította Soltész Miklós. A cég exportbevétele csak a tavalyi évben 200 millió forinttal nőtt, 2012-es tervezett bevételnövekedése 250 millió, melyből az első negyedévben már 75 millió forintot realizált is – tájékoztatott az államtitkár.

Felhívta a figyelmet, hogy a mórahalmi varrodában a dolgozók kétharmad része megváltozott munkaképességű. Kiváló munkájuk igazolja, hogy képesek nagyon jó minőségű, világmárkájú termékek előállítására, melyek eljuthatnak Nyugat-Európa, vagy a Távol-Kelet bármely piacára, és ott versenyképesek lehetnek. Az üzem varrónői munkájukkal messzire viszik Magyarország hírét – húzta alá.

A mórahalmi önkormányzat együttműködéséről és hozzájárulásáról szólva elmondta: azzal, hogy befogadta ezt a tevékenységet, nem „csak” munkahelyeket teremtett, hanem számos családnak adott biztonságot és reményt is.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta: a varrodának helyet adó inkubátorközpont 50 százalékos EU-s támogatásból épült. Reményét fejezte ki, hogy a program hamarosan bővülni fog, és a varroda két műszakban is működhet majd. Hozzátette: a környéken 16 százalékos a munkanélküliség, de „mi is szeretnénk dolgozni, értéket teremteni, családjainknak biztonságot nyújtani, így további munkahelyek létrehozását tervezzük” – fogalmazott.

Háttér

25 munkahelyet hoz létre megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő munkavállalók számára a Szegedi SZEFO Zrt. Mórahalmon. A cég az év végéig e telephelyén 50 főre kívánja bővíteni a dolgozói létszámot. Az új 400 négyzetméteres üzemben létrehozott varroda a város, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Mórahalmi Munkaügyi Kirendeltsége és a SZEFO együttműködésének eredménye.

Az államtitkárság piacteremtés és termelésbővítés által kívánja segíteni a megváltozott munkaképességűek és fogyatékossággal élő emberek munkahelyteremtését. Ezt célozza a „Segítő Vásárlás” programja, a saját márkás termékek (Chance, Mizu, Winner) piacra juttatása és a saját divatmárka (Attitude) létrehozása is. Ennek eredményeképpen jött létre az elmúlt időszakban több száz új munkahely a megváltozott munkaképességűek és fogyatékossággal élők számára többek között Orosházán, Tiszafüreden és Hajdúnánáson.

Az értékesítésre és exportbővítésre épülő üzletpolitikája tette lehetővé a foglalkoztatás bővítését a SZEFO Zrt. számára is Mórahalmon. Az üzemben nanosilver technológiájú saját Chance védett márkájú divatkötöttárut készítenek, melyet külföldön értékesítenek. Bár a társaságnak van piaca, a termelés korlátja ugyanakkor a szakképzett - varró munkakörű - munkavállalók hiánya. A mobilitás az átlagosnál is kisebb a megváltozott munkaképességűek esetében, ezért a társaság oda települ, ahol az önkormányzat a munkahelyteremtést támogatja. Így jött létre a piaci igényből, a SZEFO Zrt. bővülési és az önkormányzat munkahelyteremtési terveiből a mórahalmi varroda.

Ehhez kapcsolódva példaértékű a társaság azon kezdeményezése is, amely szerint ebben a hónapban úgynevezett NYÍLT NAPOKAT rendeznek a régió vállalkozásai illetve vállalkozói számára, hogy bemutassák milyen munkakörökben, milyen teljesítményre képesek megváltozott munkaképességű embertársaink, ezzel is ösztönözve foglalkoztatásukat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!