Lezárult a felsőoktatási törvénytervezet általános vitája

A felsőoktatási törvényjavaslat általános vitájának lezárásával folytatta a szerdáról áthúzódó ülésnapját az Országgyűlés. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár zárszavában visszautasította a javaslat előkészítetlenségéről szóló vádakat, mert mint mondta másfél éven át számtalan szakmai és egyéb szervezettel konzultáltak a koncepcióról. A titkolózásról szóló kritikára reagálva hangsúlyozta:a törvényalkotás nyílt volt, és a koncepció minden fázisa nyilvánosság előtt zajlott.

Michl József, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője felszólalásában a hosszú távú fenntarthatóság biztosítékának nevezte az előterjesztést, amely korrekt, tisztességes keretet határoz meg a felsőoktatásban tanulók számára.  

Kijelentette: a felsőoktatásban tanulók számának csökkenése természetes folyamat, a demográfiai változásokból ered. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg, hogy idén 20 ezerrel többen kezdték meg tanulmányaikat valamelyik egyetemen vagy főiskolán, mint ahányan születtek.  

Kifogásolta a hallgatók „röghöz kötéséről” szóló ellenzéki vádakat, és azt mondta: valóban az a cél, hogy a végzettek Magyarországon hasznosítsák tudásukat.

A Fidesz a szakmai gyakorlat fontosságát hangsúlyozta  

A felsőoktatási képzésbe beillesztett szakmai gyakorlat fontosságára hívta fel a figyelmet a fideszes Sági István. Szerinte a tudás gyakorlati elsajátítása a nemzetközi versenyképesség záloga, ezért az Európai Unióban is cél ezen képzési mód egységesítése.  

Ugyancsak fontosnak tartotta a kutatás terén a világ élvonalához való felzárkózást, szerinte a javaslat ezt is szolgálja.  

A politikus a szakmai és a civil szervezeteket arra kérte, hogy a globális és ne az egyéni érdekeket vegyék alapul a törvényjavaslat értékelésekor.  

Frakciótársa, Cseresnyés Péter azoknak a vidéki főiskoláknak és egyetemeknek a fontosságát emelte ki, amelyek szorosan együttműködnek a piaci szereplőkkel, biztosítva ezzel a hallgatók elhelyezkedését a diploma megszerzését követően.

Elképesztő Pósán László „liberális ámokfutása”

A jobbikos Z. Kárpát Dániel felszólalásában úgy fogalmazott: elképesztő a fideszes Pósán László azon "liberális ámokfutása", amely szerint egy versenypálya valósul meg a felsőoktatásban.  

Arról is szólt, hogy az új felsőoktatási törvénnyel orvosolni lehetne a fiatalok elvándorlásának problémáját, és itthon lehetne tartani őket, ám szerinte a kormánypártok nem reagálnak a Jobbik ezzel kapcsolatos felvetéseire.

A felsőoktatás és a kutatásfejlesztés együttműködését kell segíteni!  

Z.Kárpát Dániel a felsőoktatás és kutatás-fejlesztés kapcsolatáról beszélt. A nemzetközileg a sikeres országok ez utóbbiba invesztáltak – mutatott rá, hozzátéve: ennek legalábbis közelíteni kellene a GDP 3 százalékához. Magyarország kapaszkodik a 1,5 százalék felé – jegyezte meg.  

Hozzátette még, hogy a tudásalapú gazdaságra építő, akár saját márkákat, hungarikumokat létrehozó vállalkozásokra lenne szükség, amelyek a magyar alapanyagokat részesítik előnyben. Erős, tőkeerős magyar társaságoknak kellene létrejönniük, a magyar humánerőforrásokat kihasználva - mondta.  

Minél több hallgató, minél jobb képzéssel, és minél kevésbé eladósodva lépjen ki a felsőoktatásból – összegezte. Kitért arra is, hogy demográfiai okokból jelentkezők számában jelentős visszaesés várható, ami már önmagában nem tesz indokolttá a további megszorításokat.  

Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője a finanszírozás csökkentését bírálta a felsőoktatási rendszerből.

Családbarát felsőoktatásra lenne szükség  

A jobbikos Dúró Dóra a gyermekvállalási kedv növelése érdekében családbarát felsőoktatás kialakítását tartotta fontosnak. Helytelen iránynak vélte, hogy csökken a hallgatók beleszólása a juttatásaik elosztásába.  

Úgy vélte: hosszabb képzési időt kellene biztosítani és finanszírozni azoknak, akik önhibájukon kívül tolják ki felsőoktatási tanulmányaikat. Kifogásolta azt is, hogy a finanszírozás alapelveit a törvény homályban hagyja.

Szintén  nem értett egyet azzal, hogy a jogszabály korlátozná a pártok ifjúsági szervezeteinek jelenlétét az egyetemeken. 

Másfél évig egyeztetett a tárca

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár zárszavában visszautasította a javaslat előkészítetlenségéről szóló vádakat, mert mint mondta másfél éven át számtalan szakmai és egyéb szervezettel konzultáltak a koncepcióról. A titkolózásról szóló kritikára reagálva hangsúlyozta: a törvényalkotás nyílt volt, és a koncepció minden fázisa nyilvánosság előtt zajlott.

Fontosnak tartotta, hogy már a felsőoktatásba kerülésnek meglegyenek a minőségi követelményei, azt mondta: ezt a célt szolgálja, hogy az intézmények visszakapják a jelentkezők szóbeli meghallgatásának lehetőségét. Hozzátette: a tanulás folyamatának mederbe terelését szolgálja, hogy öt alkalomban korlátozzák a vizsgalehetőségek számát ugyanazon tantárgyból, mint mondta, ő kevesebbet tartott volna célszerűnek, a szám kompromisszum eredménye.  

A részösztöndíjas és önköltséges hallgatók számára adott lesz az átjárás lehetősége az államilag finanszírozott helyekre, ha tanulmányuk ehhez megfelelő, az államtitkár szerint ez is a minőséget szolgálja, mint ahogy az oktatókra vonatkozó minőségi követelmény is.   

A kutatási tevékenység eredményét hasznosító úgynevezett spin-off cégekkel kapcsolatban azt mondta: a törvényjavaslat garantálni fogja, hogy ha egy felsőoktatási intézmény rendelkezik szellemi alkotással, akkor annak üzleti célú hasznosítására vállalkozást hozhat létre.  

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a végső javaslat az eredeti koncepcióhoz képest két félévvel megnövelte a támogatási időt, és lehetőséget biztosít arra, hogy idővel, szakonként felülvizsgálható legyen a kétciklusú képzés szükségessége.  

A támogatotti keretszám csökkentéséről szóló vádakra reagálva kijelentette, hogy a keretszám nem része a törvénynek, de a jogszabály lehetőséget ad annak felülvizsgálatára. A jövő évi keretszámok például még nem dőltek el, de nem titkolta, hogy csökkenteni kíván azon. 

A kereszténydemokrata szakpolitikus hangsúlyozta: a leghátrányosabb helyzetűeknek kvótát biztosít a törvény, és demagógiának nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint a jogszabály kihúzza a talajt a legszegényebbek alól. Az egyetemi autonómia csorbításának vádjára kijelentette: ezt az alaptörvény rögzíti.

 Az ülést vezető elnök az általános vitát elnapolta, annak lezárását – a módosító javaslatok benyújtásának lehetőségét biztosítandó – 18 órára halasztotta.

A felvételi és a tanárképzés szabályain is változatna a Fidesz

Nyelvvizsga nélkül is be lehessen kerülni alapképzésre, ne legyen szóbeli felvételi vizsga, a tervezetthez képest rövidüljön a tanárképzés ideje - ezeket is javasolják fideszes képviselők a felsőoktatási törvényjavaslathoz benyújtott indítványaikban. Az előterjesztéshez több mint háromszáz módosító javaslat érkezett estig.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!