Mit tehet az állam a népességfogyás ellen?

Folyamatosan csökken a születések és a házasságkötések száma Magyarországon. Egymillió gyerek hiányzik – hangzott el a keddi parlamenti vitanapon. Mi lehet a megoldás? – erről beszéltek, két fiatal parlamenti politikus, a KDNP-s Stágel Bence és az MSZP-s Varga László a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Tavaly az év első tizenegy hónapjában 82 ezer gyerek született Magyarországon, hat százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Tovább csökkent a házasságkötések száma is. Mit tehet a mindenkori kormányzat a népességfogyás ellen, egyáltalán kell-e állami beavatkozás?

Stágel Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője kifejtette: ugyan több évtizedes tendencia, hogy csökken a születésszám, de a jelenség összefügg a mai kortünetekkel is. A kormánypárti politikus szerint többek között érdemes megnézni, hányan vesznek részt a felsőoktatásban, és meddig tolhatják ki egyetemista éveiket, ez pedig miként függ össze azzal, hogy egyre későbbi időpontra az első gyermekek születése.

Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő szerint 35-36 évvel ezelőtt olyan ösztönzőket vezetett be az ország akkori vezetése, amely támogatta a gyermekvállalást. Az intézkedésekkel összefüggésben nőt a lakosság lélekszáma, a nyolcvanak évek eleje óta azonban folyamatosan csökken – mondta a szocialista politikus. Varga László szerint a problémát nem ideológiai, hanem nagyon is gyakorlati kérdésként kell kezelni, ezért örül, hogy a témáról rendezett keddi parlamenti vitanap részben erről szólt.

Az MSZP-s politikus szerint a következő négy-öt évben kínálkozhat az utolsó komoly lehetőség a népességfogyás megállítására, mert utána túljutnak a gyermekvállaláshoz ideális életkoron az utolsó népesebb generációk. Ahhoz, hogy a demográfiai adatokban lényeges változást lehessen elérni, az ellenzéki képviselő szerint olyan politikát kell folytatni, például a munkavállalás, a gyermekvállalás támogatása tekintetében, amely mindenféle társadalmi csoporthoz eljut, a középosztályhoz és a legszegényebbekhez is - mondta Varga László.

Stágel Bence szerint a magasabb születésszámok- és a mostaninál több házasságkötés érdekében az államnak is lépnie kell, a törvényhozásnak komoly feladata van ebben az ügyben. Az egyik legfontosabb dolog azonban – amiben a kereszténydemokrata képviselő szerint ötpárti konszenzus van a parlamentben –, hogy szemléletváltozásra lenne szükség. Stágel Bence szerint az hogy tízmillió alá csökkent az ország népessége, olyan jel, ami azt mutatja, elkerülhetetlen feladat, hogy a családot és a gyermekvállalást valóban értéknek tekintő társadalom alakuljon ki.
A kormánypárti politikus utalt rá, a felmérések szerint a gyermekvállalás és a házasság a magyarok többségének értékrendjében jelenleg is fontos helyen szerepel, de a jelek szerint sokan csak tervezik, hogy családot alapítanak. Az állam feladata, hogy az elképzelt gyerekek megszülessenek, ne csak a fiatalok terveiben szerepeljenek.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta:  a probléma túlzott leegyszerűsítése arról beszélni, hogy a szegényebbek és gazdagabbak gyermekvállalási kedve miként alakul. A KDNP-s politikus szerint ha csak a fővárosban a budai kerületeket nézzük, kiderül, nagyon sok pár vállal akár három-négy gyermeket, pedig nem a legszegényebbek közé tartoznak. A kormánypárti politikus szerint komplexen kell nézni a problémát, a hosszú távú megoldásokat biztosító törekvéseket kell előnyben részesíteni. Ezek közé tartozik, a gyes három évre történő visszaállítása vagy a bölcsődei férőhelyek számának növelése, illetve hogy az első gyermek után is adókedvezményt lehessen igénybe venni.

Stágel Bence hozzátette, kereszténydemokrataként fontosnak tartotta hangsúlyozni: a demográfiai folyamatok megfordításához szükséges szemléletváltozáshoz tartozik, hogy az emberi életet a fogantatástól tisztelje a társadalom, a házasságot pedig férfi és nő életközösségeként határozza meg. Varga László szerint a döntéshozóknak abban kellene előrelépni, hogy megtalálják a közös nevezőt a népességcsökkenés megállításáért folytatott munkában, miután az elmúlt húsz évben nem sikerült időtálló népességpolitikát kialakítani.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!