Meghatározó fordulat következhet be a fiatalok életében

Az önkéntes diakóniai, azaz szeretetszolgálati munka jótékonyan hat a fiatalokra, sokuk életében meghatározó fordulatot jelent – mondta Soltész Miklós szociális államtitkár az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a fiatalok körében és a közoktatási intézményekben végzett önkéntességről tartott konferencián.

Az EU önkéntesség évéhez kapcsolódó rendezvényen az államtitkár rámutatott: az idősek, rászorultak segítése során az élettapasztalatok a kamaszokat arra indítják, hogy változtassanak életükön.
    
Soltész Miklós a fiatalok és az idős emberek közötti együttműködést hangsúlyozta, hozzátéve: a tanulók önkéntes munkája hozzájárul ahhoz, hogy az ifjabb generációk jobban megértsék az idősebbeket. Beszélt arról, hogy az igazi értékek, így a kereszténység értékei sokszor hiányoznak a mai világból, az önkéntesség pedig az a terep, ahol ezeket az értékeket újra érvényesíteni lehet.
    
Az államtitkár kifejezésre juttatta, hogy „nem muszáj távoli országokban keresni az önkéntességet”, Magyarországon is el lehet menni segítőnek. Ha rátalál valaki egy olyan közösségre, ahol segíteni tud, az a segítő életét is megváltoztatja – hangsúlyozta.
    
Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos felügyelője külföldi elfoglaltsága miatt levélben üzent a konferencia résztvevőinek. Abban egyebek mellett az állt, hogy „a felebaráti szeretetet, a szolgálat örömét hirdető egyház” az elsők között hivatott az önkéntesség gondolatának felkarolására.
    
Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora azt mondta: a Szentírás figyelembe vétele, a türelem, az egyetértés és a jókedv kell az önkéntességhez és a diakóniához. Megemlítette, hogy a szeretetszolgálatban „eltérő élethelyzetek találkoznak, (...) erősek és erőtlenek megtalálják egymást”. Fontos, hogy tudjunk adni és elfogadni is, mindkettőnek ki kell alakítani a kultúráját – hangsúlyozta.
    
Adam Gottfried bécsi egyetemi professzor előadásában kiemelte: a diakóniai-szociális munka tanulása során fontos a diákok személyiségének fejlesztése; a protestáns iskolákban erre különös hangsúlyt helyeznek, egyúttal kívánatosnak nevezte, hogy a felső tagozaton ezekben az iskolákban vegyék fel a tantervbe a szeretetszolgálatot.
    
A tanulók önkéntes segítő munkájuk során azt tapasztalják, hogy szükség van rájuk, valamint azt is, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az emberek a törődést nem tudják viszonozni. A diákok szembesülhetnek a rászorultak szenvedéseivel, adott esetben még a halállal is - fűzte hozzá. A professzor kitért arra: a fiatalok impulzusokat kaphatnak, hogy később hivatásukul válasszák a segítő munkát, ami örömöt okoz nekik. Arra is lehetőséget kell adni számukra, hogy elmondhassák társaiknak, milyen tevékenységet végeznek - jegyezte meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!