A Fidesz és a KDNP nyitott a Szlovákiáról szóló politikai nyilatkozat ügyében

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a magyar-szlovák kormányfői találkozó kapcsán hétfőn összehívott ötpárti egyeztetés után közölte: ismét javasolta az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek, hogy hívják fel az európai szocialisták figyelmét arra, hogy a szlovák kormányzó pártnak milyen koalíciós partnere van. A Fidesz és a KDNP tízpontos nyilatkozattervezetét Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke és a KDNP-s Nagy Andor jegyzi. A Fidesz és a KDNP nyitott a tartalmi változtatásokra a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról szóló, általuk benyújtott politikai nyilatkozattervezet ügyében – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a magyar–szlovák kormányfői találkozó kapcsán hétfőn összehívott ötpárti egyeztetés után.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke ismét javasolta az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek, hogy hívják fel az európai szocialisták figyelmét arra, hogy a szlovák kormányzó pártnak milyen koalíciós partnere van. A KDNP elnöke a nemzeti jelképek használatát korlátozó szlovák rendelkezésről azt mondta, olyan súlyos jogsértésről van szó, amelynek az európai politikában is következménye kell, hogy legyen, és ebben az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek is komoly mozgástere van.
 
Németh Zsolt, a külügyi és határon túli magyarok bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: azért tartja fontosnak a politikai nyilatkozat elfogadását, mert a két miniszterelnök szombati közös nyilatkozatából számos nagyon fontos kérdés, így a Dunaszerdahelyen történtek és a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának (KMKF) ügye kimaradt. Németh Zsolt szerint Szlovákiában az utóbbi években kormányzati rangra emelkedett a magyarellenesség. A Magyar Országgyűlésnek megálljt kell parancsolnia ennek, együttműködve a kormányfővel, a házelnökkel és az államfővel – tette hozzá.
 
Herényi Károly az MDF frakcióvezetője az ötpárti egyeztetés után azt mondta, javasolta egy olyan rendszer kiépítését, amely az ilyen konfliktushelyzetek kezelésére alkalmas. Hozzátette, hogy először ezt létre kell hozni, majd ezen keresztül megoldani a konkrét problémákat.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke újságíróknak arról beszélt, hogy Magyarországnak erősítenie kell kapcsolatát a szlovák demokratikus erőkkel. Hozzátette: a magyar szélsőséges mozgalmak határon túli károkozását nem a szabadságjogok csorbításával kell megakadályozni, hanem a két ország rendőrsége közötti együttműködéssel.

A miniszterelnök a szerdai kormányülésen az illetékes minisztereknek kiosztja a feladatokat, hogy indítsák el a jogszabályalkotást a szlovák kormányfőnek szombaton átadott hatpontos magyar javaslatról. Ezt Gyurcsány Ferenc kormányfő jelentette be az általa kezdeményezett ötpárti találkozó után hétfőn a Parlamentben.   

+

Amennyiben a pártok megegyeznek egy közös szövegben, akkor azért nem kerül majd napirendre a fideszes javaslat, ha viszont nem tudnak megállapodásra jutni, akkor az hiúsíthatja meg a napirendre vételt, hiszen kétharmados támogatás szükséges a politikai nyilatkozat elfogadásához. A Fidesz és a KDNP tízpontos nyilatkozattervezetét Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke és a KDNP-s Nagy Andor jegyzi.

A nyilatkozattervezetet - címe szerint - a Szlovák Köztársaságban tapasztalható, magyar vonatkozású, aggodalomra okot adó eseményekkel kapcsolatban fogalmazták meg. A dokumentum szerint aggodalomra ad okot, hogy a dunaszerdahelyi rendőri erőszak, valamint Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) elítélő szlovák parlamenti határozat szervesen illeszkedik kisebbségi jogok korlátozásának, illetve a kisebbségellenes gyűlöletbeszéd megnyilvánulásainak sorába, amely elsősorban a szlovák kormánykoalícióban résztvevő pártok néhány vezető politikusa részéről jellemzővé vált.

A nyilatkozattervezet tartalmazza azt is, hogy egyes szlovákiai kormányzati erők hisztériakeltő politikai nyilatkozatok formájában rendszeresen elvitatják a szlovákiai magyar közösség jogát igényei nyilvános megfogalmazására a nemzetiségi autonómiaformák iránt, amelyek az Európai Unió más államaiban a nemzeti többség és kisebbség békés együttélésének biztosítékaként működnek.

Az előterjesztés sajnálattal állapítja meg, hogy a november 15-i magyar-szlovák kormányfői találkozón elfogadott nyilatkozatban az egyetértést élvező kérdések köre nem terjed túl az általánosságokon. A dokumentumban szerepelne az is, hogy a magyar Országgyűlés egyetért azokkal a problémafelvetésekkel és megoldási javaslatokkal, amelyeket a miniszterelnök a kétoldalú találkozón tárt szlovák partnere elé.

A szövegben megállapítanák, hogy Szlovákia nem adott át bizonyítékokat dunaszerdahelyi futballstadionban a szlovákiai magyar és magyarországi szurkolók ellen alkalmazott rendőri erőszak indokoltságát illetően. Ennek alapján okkal feltételezhető, hogy az erőszak indokoltságának állítólagos bizonyítékai nem léteznek, és így a rendőri fellépés egyetlen célja a szlovákiai magyar kisebbség megfélemlítése.

A dokumentum arra kérné a szlovák parlamentet, hogy vonja vissza a KMKF-et elítélő határozatát, valamint szorgalmazza, hogy a szlovák kormány oktatási minisztere vonja be azokat a tankönyveket, amelyek a magyar nyelvű szövegekben szlovák nyelvű, de magyar ragozású kifejezéseket alkalmaznak.

A politikai nyilatkozat rögzítené azt is, hogy az európai uniós források elosztásánál a szlovákiai magyar tannyelvű iskolák mindeddig elenyésző mértékben részesültek. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!