Magyarország többre képes

Az európai parlamenti választás tétje, hogy küzdőképes embereket küldünk-e az Európai Parlamentbe, akik tudják első az ország, amelyért harcolni kell – fogalmazott Orbán Viktor a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség európai választási programalkotó vitasorozatának nyitókonferenciáján. A konferencián Orbán Viktor Fidesz-elnök mellett beszédet mondott Schmitt Pál, Martonyi János, Elmar Brok, Szájer József, Duray Miklós és Gál Kinga is.

A jelenlegi gazdasági helyzet kapcsán a volt miniszterelnök kijelentette: az Európai Unió nélkül a magyar gazdaság összeomlott volna. A „cudar idők jönnek” gyurcsányi kijelentésre úgy reagált, hogy ez a kormány gazdaságpolitikája. Orbán Viktor a kormány gazdaságpolitikáját az időjárás-jelentéshez hasonlította, a döntések helyett előrejelzéseket kapunk. Valós adatokra épülő költségvetés hat éve nincsen – tette hozzá.

A Fidesz elnöke szerint a jelenlegi helyzet kísértetiesen hasonló a 20 évvel ezelőtt történtekhez. „Az akkori időkhöz hasonlóan az ország vezetőinek kezéből kicsúszik minden.”

A pártelnök a ferencvárosi időközi választásokról szólva elmondta, a szövetség számára a győzelem vízválasztó lehet, 1990 óta nem volt példa arra, hogy a jobboldal egy időközi választáson a baloldaltól elhódítson egy mandátumot. „Ha itt sikerül fordítani, az olyan erős hang lesz, mely elhallatszódhat a parlamenti választásokig is” – jegyezte meg.

Orbán Viktor a rendszerváltás legfontosabb céljának azt nevezte, hogy a magyar emberek újra önmaguk urai legyenek, valamint visszakapják a szabadságukat. A szabadságnak két feltétele van: a politikai és a gazdasági függetlenség – tette hozzá. „Magyarországon ma gazdasági szabadságharcot kell vívni, aminek a feladata ránk fog hárulni. A szocialistáknak ehhez nincsen elég erejük. Magyarországért újra küzdeni kell. Olyan politikai elit kell, amely képes erre a győzelemre.”

Orbán a jobboldali egység kapcsán elmondta, a nemzeti egységhez a jobboldal egységén keresztül vezet az út. A Fidesz azért küld képviselőket az Európai Parlamentbe, hogy Magyarországnak a mainál jobb pozíciót harcoljanak ki. A rendszerváltás idején az volt a cél, hogy Európa közepén legyünk és ne a szélén, mint jelenleg. „Célunk újra az, hogy Európa közepén legyünk” – zárta beszédét Orbán Viktor.

 „Bizonyítsuk be, hogy Magyarország többre képes!”

Schmitt Pál kifejtette: fontos a határozott program, mely májusra készül el, támaszkodva az Erős Magyarországért programra. A terv alappillérei: a növekedés, a felelősség, a felzárkózás, a vidék és az összetartozás. Schmitt emlékeztetett rá: az Európai Unió hívó szavai a stabilitás, az erő és a felelősség. Az Európai Néppárt Európa legidősebb, legerősebb pártja, mely vezető szerepet képes betölteni – fogalmazott az EP-képviselő. Elmondta: „nekünk itthon vezető erőnek kell lenni a stabilitás megteremtésére”.

Az EP-képviselő emlékeztetett: a rendszerváltáskor még olyan országról álmodtak, ahol a rend és az értékek pártján állnak a vezetők. Felelős, céltudatos kormányzást vártak. Mára már bebizonyosodott, hogy a ma kormányon lévőknek nincs jövőképe, „így nekünk kell a változás programját megteremteni” – fogalmazott Schmitt. Hozzátette, „...meg kell mutatni: a reménytelenségből is ki tudja vezetni a Fidesz az országot”, bár nő a munkanélküliség és az elszegényedés.

A képviselő elmondta: komoly deffenzívában vagyunk, amikor Európa előtt kell magyarázni a rossz bizonyítványunkat.

Az EP-választásoknál megmutathatjuk, milyen erősek vagyunk, és hogy képesek vagyunk a sikerre – mondta Schmitt Pál, aki úgy vélekedett, aki követi a magyarországi valóságot, annak lesz véleménye, és lesz lehetőség a jobboldal erősítésére. „Bizonyítsuk be, hogy Magyarország többre képes!” – zárta beszédét Schmitt Pál.

2009 Európa számára a bizonytalanság és az esélyek éve lesz

2009 Európa számára a bizonytalanság és az esélyek éve lesz – mondta Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere.

„A rossz kormányzás az energiája jelentős részét jellemzően arra fordítja, hogy áthárítsa a felelősséget" – jelentette ki Martonyi János. Hozzátette: a jelenlegi kormány filozófiája épp ez, számukra „mindenki hibás, csak mi nem, akik kormányzunk”. Ráadásul – fűzte hozzá Martonyi – összemossa a globális gazdasági válságot és a Magyarországon tapasztalható politikai válságot. „A demokrácia képes arra, hogy új modelleket találjon a problémák megoldására, ezért a világ meg fogja oldani a gazdasági válságot. A mi válságunkat azonban nekünk kell megoldanunk" – hangsúlyozta a Szabad Európa Központ elnöke. Az Orbán-kormány volt külügyminisztere úgy látja: a mögöttünk álló 5 év a távolodás kora volt. „Egyre messzebb kerültünk Európától, és nemcsak gazdasági, de politikai értelemben is.”

A Fidesz programja ezért a közeledés programja – jelentette ki Martonyi, aki szerint ahhoz, hogy megfordítsuk ezt az irányt, új gazdaságpolitikára, új költségvetési politikára és új adópolitikára lesz szükség. Hozzátette: csak ekkor tudjuk megteremteni az erős Magyarországot. Martonyi szerint a válság az emberek számára nehéz időszak, de mindig a megújulás esélyét jelenti. „Nekünk megvan a saját válságunk, amelyet ott kell megoldanunk, ahol az keletkezett, vagyis a politikai szférában, és csak ennek nyomán lehet megoldani a többi problémát is” – hangsúlyozta, hozzátéve: a Fidesz választási programja ezért alapvetően a magyar érdekek képviseletéről fog szólni.

A magyar szocialisták nem értik a piac lényegét

Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának korábbi elnöke szerint a szocialista kormányt terheli a felelősség azért, hogy Magyarország elveszítette a térségbeli vezető szerepét. Mint mondta, a magyar kormány nem érti a piac lényegét, s nem sikerült egyensúlyt teremtenie a szociális biztonság és a piac között.

A német néppárti képviselő szerint a globális pénzügyi válság bebizonyította, hogy a szociális elemekkel vegyített piacgazdaság „jó ötlet”.

A politikus felhívta a figyelmet a közös európai energiapolitika fontosságára annak érdekében, hogy Európa külső energiaszolgáltatóktól való függése megszűnjön.

Európai identitás és nemzeti integritás nem ellentétes fogalmak – hangsúlyozta Elmar Brok. „Magyarország és Európa együtt jelöli ki a jövő útját” - mutatott rá s hozzátette: az Európai Néppárt sikereihez szükség van a Fideszre.

Közös uniós feladat a benesi bélyeget lemosni

Duray Miklós felszólalásában közös magyar értéknek nevezte az európai elkötelezettséget, szerinte az Európai Unió megnyitotta a magyarok előtt „a nemzeti együttgondolkodás” kapuját.

Az Európai Parlament 90 év után ismét lehetővé tette, hogy anyaországi és határon túli magyarok ugyanabban a parlamentben ülve egymással anyanyelvükön beszélhessenek – mondta a Magyar Koalíció Pártja (MKP) stratégiai alelnöke.

Duray Miklós, a szlovák parlament által megerősített benesi dekrétumokra utalva ugyanakkor úgy fogalmazott: Szlovákia európai uniós csatlakozása részben csalódást okozott az ott élő magyaroknak, ugyanis, hiába segítették „szalonképes arculathoz” Szlovákiát, a „nemzeti, faji alapú” rendelkezések terhétől mégsem sikerült megszabadulni.

 

Újból meg kell teremteni a civil Európát

Magyarország egy nagy európai nemzet, amelynek mindig is megvolt az ambíciója arra, hogy alakítsa azt, ami Európában történik – jelentette ki Szájer József. Hozzátette: annak ellenére, hogy az utóbbi években olyan hangok is hallatszanak, amelyek szerint kiszolgáltatottak vagyunk, nem szabad feladnunk azt az ambíciót, hogy alakítsuk Európa sorsát. „Mi nem egy papírdarab vagyunk, amely arra száll, amerre a szél sodorja, hanem egy öntudatos és megbecsült ország. Ezt a megbecsülést kell megszerezni és megtartani, és ehhez minden magyar ember hozzátartozik” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő. Szájer – akinek előadása Európa 2025-ös jövőképéről szólt – kifejtette: Európa gondolkodását jelenleg az élelmiszer-, az energia- és a klímavédelem kérdései határozzák meg, ezért Magyarországnak is ezek a legjelentősebb feladatai.

Hangsúlyozta: a legfontosabb cél, hogy 2025-ben az emberek békében éljenek Európában, az erős Magyarország feltétele viszont az erős Európa. „Az elmúlt években azt tanultuk meg, hogy nem az a baj, hogy Európa mindenbe beleszól, hanem épp az, hogy bizonyos kérdésekben nem elég erős” – fogalmazott a képviselő. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, Európának több feltételt kell teljesítenie: le kell zárni az intézményi vitákat, és az emberek felé kell fordulni – jelentette ki Szájer. A képviselő arra is felhívta a figyelmet: minden ember számára elérhetővé kell tenni a tudás megszerzését. Emellett fontos megvédeni a jóléti modellt, és megőrizni az európai közös értékeket. Az EP-képviselő kiemelte: az egységesség érdekében Európának biztosítania kell a gazdasági felzárkózáshoz szükséges támogatást és infrastruktúrát.

A képviselő szólt a kül- és biztonságpolitika megerősítéséről és a demográfiai problémák megoldásáról is. Végezetül hangsúlyozta: Európán belül nem lehetnek tabuk. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a prágai nyilatkozatra, amely épp arról szól, hogyan lehet rehabilitálni a kommunizmus áldozatait. „Ha megkapjuk a bizalmat, ezeken a feladatokon fogunk dolgozni” – zárta beszédét Szájer József.

Paradigmaváltásra van szükség a nemzetpolitikában

Magyarország csak akkor tudja erősíteni Európát, ha Európa is erősíti Magyarországot, kölcsönösen kell egymást erősíteniük - mutatott rá előadásában Gál Kinga, kiemelve: nemzeti érdekérvényesítő képességünk erős Magyarország nélkül nem valósulhat meg. Hozzátette azt is, paradigmaváltásra van szükség a nemzetpolitikában. A képviselő beszédében a kisebbségi kérdések fontosságát hangsúlyozta. Ki kell mondanunk, hogy határon túli közösségeink problémái egyediek, ezért egyedi megoldásokat kell keresni hozzájuk - hívta fel a figyelmet Gál, aki szerint az Európai Unió nem tudja megoldani a problémát, de segítségünkre lehet.

Az európai néppárti képviselő szerint hazánknak olyan Unióra van szüksége, amelyik megvéd bennünket saját kormányunkkal szemben is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!