Németország a magyar jelen és jövő része

Németország a magyar történelem elválaszthatatlan része, az elmúlt évek gazdasági együttműködése pedig a bizonyíték arra, hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón, az Országházban. A kormányfő kijelentette: Magyarország támogatja az eurázsiai együttműködéssel kapcsolatos német tervet.

A magyar nép nemcsak tiszteli, de kedveli is a németeket – fogalmazott Orbán Viktor az Angela Merkel német kancellárral folytatott hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, a kancellár asszony nem egyszerűen Németország vezetője, de Európa ügyének szószólója is.

Emlékeztetett, Magyarország a 2010-es pénzügyi összeomlás óta nagy utat tett meg, dobogós a gazdasági teljesítmény terén, és 22 éves foglalkoztatottsági csúcs van hazánkban, amiben a 300 ezer magyart foglalkoztató itteni német cégeknek kulcsszerepük van. Csak 2010 óta hatmilliárd eurónyi német befektetés érkezett Magyarországra, a magyarországi összes külföldi befektetés 25 százaléka német, és a magyar külkereskedelem 25 százaléka is Németországba irányul sorolta az adatokat, majd a kancellárhoz fordulva azt mondta: "Danke Deutschland".

Az eurázsiai gazdasági együttműködésről Orbán Viktor kifejtette: stratégiai és történelmi horizonton szemlélve Európát, nem tud elképzelni olyan Európai Uniót, amely nem tudja beépíteni magába Oroszország energiaforrásait és nyersanyagait. Ezért - folytatta - Magyarország ésszerűnek tartja a német kancellári álláspontot (az eurázsiai együttműködés ügyében), amely nemcsak magyar, hanem összeurópai érdeket is szolgál. A magyaroknak ez nagyon sok problémáját oldaná meg a jövőben – jegyezte meg.

A kormányfő hangsúlyozta: a kancellárral folytatott megbeszélésen szó volt az orosz-ukrán konfliktusról, amellyel kapcsolatban a magyar kormány álláspontja az, hogy mi, magyarok csak a béke pártján állhatunk. Magyarország semmi olyat nem tud támogatni, ami elmélyíti a konfliktust – fűzte hozzá.

Sem Németország, sem Magyarország nem fogja fegyverekkel támogatni Ukrajnát – ezt a német kancellár és a magyar miniszterelnök is megerősítette hétfőn az Országházban. A német kancellár elmondta: nem hisz az ukrán konfliktus katonai megoldásában, mindent megtesznek azért, hogy tárgyalásos úton oldják meg a konfliktust. Véleménye szerint mielőbb tűzszünetre van szükség, és ehhez jó kiindulópont a minszki egyezmény. Orbán Viktor ugyanerre a kérdésre, hogy amennyiben nem sikerül békés úton rendezni a konfliktust, elképzelhetőnek tartja-e, hogy fegyverekkel segítsék Ukrajnát, egyetlen szóval, nemmel felelt.

Angela Merkel elmondta azt is, hogy Németország és Magyarország a rendszerváltozás után nagy lelkesedéssel látott munkához, ma pedig demokratikus berendezkedésben, barátságban van összekötve. Többször is hangsúlyozta, hogy hálás Magyarország szolidaritásáért az ukrán válságban, amikor is segített a nehezebb helyzetben lévő országnak a gázellátásban. Az ukrajnai helyzettel, az energiaellátással kapcsolatban hangsúlyozta még az energiaforrások diverzifikálásának jelentőségét is, mint mondta, a kiszámítható és megbízható energiaellátásért kell dolgozni.  Leszögezte, Németország mintegy 30 százaléknyi gázfogyasztást Oroszországból fedez, Magyarországon ennél ez nagyobb szám.

A magyar kormányfő az energiapolitikával kapcsolatban kifejtette: a magyar ipar és a magyar háztartások elsősorban gázra épülnek, ezért Magyarország kitettsége nagyságrendekkel nagyobb, mint Németországé. Az idén lejár Magyarország hosszú távú gázszállítási szerződése, és Magyarországra ma komoly mennyiségben csak Oroszországból érkezik gáz. Ez egy probléma, amit az év első felében meg kell oldani, egyébként nem működnek a háztartások és a magyar ipar – mondta a miniszterelnök.

A társadalmi párbeszéd jelentőségét is méltatta Angela Merkel. Kiemelte: a magyar kormánynak nagy többsége van, de az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepét is értékelni kell.

A német kancellár kérdésre válaszolva közölte: az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni. – Nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, s ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az illiberális demokráciával kapcsolatos kérdésre.

A német kancellár a Sándor-palotába látogatott Áder Jánoshoz

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel

A német kancellár a díszdoktori oklevelet kora délután az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen vehette át Szabó Gábor fizikustól, akadémikustól, a szegedi egyetem rektorától.

Az indoklás szerint Angela Merkel, az egykori fizikusból lett politikus az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért nyerte el az Szegedi Tudományegyetem „doctor honoris causa”, azaz tiszteletbeli doktor kitüntető címét.

Angela Merkel: a pluralizmus, a béke és a szabadság jelenti Európa alapját

A pluralizmus, a béke és a szabadság jelenti Európa alapját, ezekért az értékekért kell síkra szállni most az ukrán konfliktusban, és ezek alapján kell a kontinens országainak közösen fellépniük a kisebbségek kirekesztése ellen. Ezeket az értékeket tükrözik a civil szervezetek és a független média is – mondta a német kancellár a német nyelvű Andrássy egyetemen tartott előadásában.

Az ukrán válsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, Oroszország cselekedetei szembemennek ezekkel az eszmékkel, az erősebb jogát próbálják a jog erejeként feltüntetni. A párizsi vérengzésről szólva hangsúlyozta, hogy Európa nem hajolhat meg a terror ördögi logikája előtt.

Európának valóra kell váltania a békéről, a jólétről és a szabadságról szóló ígéreteit. A társadalmi megosztottság helyett összefogás kell, olyan politikai berendezkedés, amelyben az ellenzék nem ellenség, hanem partner – hangsúlyozta Angela Merkel.

A hazai zsidó szervezetek vezetői megköszönték a kancellár gesztusértékű látogatását

Megköszönték Angela Merkelnek a magyarországi zsidó szervezetek vezetői a Dohány utcai zsinagógában tett hétfői gesztusértékű látogatását – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-vel. A német kancellár hétfői budapesti vizitjén a magyarországi zsidó közösségek vezetőivel is megbeszélést folytatott. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szimbolikus jelentőségűnek, egyben jó hangulatúnak értékelte a találkozót. A német kancellár a megbeszélések előtt felkereste a Dohány utcai zsinagógát, és lerótta kegyeletét a holokauszt mártírjainak Emanuel-emlékfájánál.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!