Tiltakoznak a strasbourgi ítélet ellen

A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete  és a Kereszténydemokrata Néppárt Kommunizmus Bűnei Munkacsoport  tiltakozik a Strassburgi Emberjogi Bíróság határozata ellen, amely szerint az ötágú vörös csillag nem valósítja meg a tiltott önkényuralmi szimbólum fogalmát. Mindkét nyilatkozat kiemeli, a bolsevik típusú diktatúrákat szovjet közreműködéssel megvalósító kommunista rezsimek hivatalos szimbólumrendszerében központi helyet foglalt el a vörös csillag.

A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete nyilatkozat

A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete tiltakozik, és a leghatározottabban visszautasítja a Stassbourgi Emberjogi Bíróság azon határozatát, mely szerint az ötágú vörös csillag nem tekinthető tiltott önkényuralmi jelképnek. Tesszük ezt a közel 10 ezer, minden bírói ítélet nélkül, ártatlanul kényszermunkatáborokba deportált sorstársaink nevében, akiket a vörös csillag, égisze alatt minden joguktól, ingó és ingatlan vagyonuktól megfosztva, korra és nemre való tekintet nélkül állati sorban tartottak. Az 1953-as szabadulás után a volt kényszermunkások és gyermekeik diszkriminált, másodosztályú polgárokká tették. Elkobzott vagyonukat vissza máig nem kapták, méltó kárpótlásban sem volt soha részük. Tőlük a kommunista hatalom egykori tényezői és a közéletben máig jelen lévő örökösei soha bocsánatot nem kértek.

Különösen felháborítónak tartjuk az ítéletet, amely kirívó módon valósítja meg a kettős mérce alkalmazását, és ezzel relativizálja a kommunizmus bűneit, melyek a nemzetiszocialista bűnökkel vetekedve százmilliók romlását okozták.

Egyértelműen kijelentjük, hogy az ötágú vörös csillag minden formájában a kommunizmus szimbóluma, így tiltott hatalmi jelkép, melynek nyilvános viselése a hatályos magyar törvényekbe ütközik. Minden tőlünk telhető törvényes eszközzel kiállunk amellett, hogy ez így is maradjon.

Budapest, 2012.június 1.

Eötvös Péter, elnök
Dr. Hajdú Mária, titkár

+

A KDNP Kommunizmus Bűnei Munkacsoport nyilatkozata

A KDNP Kommunizmus Bűnei Munkacsoport határozottan visszautasítja a Strassbourgi Emberjogi Bíróság határozatát, amely szerint az ötágú vörös csillag nem valósítja meg a tiltott önkényuralmi szimbólum fogalmát. A strassburgi határozat ignorálja azt a – Közép- és Kelet-Európában közismert és elszenvedett tényt – hogy a bolsevik típusú diktatúrákat szovjet közreműködéssel megvalósító kommunista bábrezsimek hivatalos szimbólumrendszerében központi helyet foglalt el a vörös csillag – a sarló-kalapács és a vörös zászló mellett. Bár lehet, hogy a szovjet birodalmi törekvéseknek Nyugat-Európa nem esett áldozatul, a strassburgi bíróktól elvárható lett volna, hogy állásfoglalásuk előtt történész szakértőknél tájékozódnak.

Ez esetben számukra is világos lenne, hogy a vörös csillagban nem csak a kezdeti, munkásmozgalmi vonatkozásokat kell látni, hanem a százmilliókat koncentrációs, munka- és internáló táborokba, börtönökbe, kínzókamrákba és kivégzőosztagok elé küldő, a demokratikus intézményeket és szabadságjogokat módszeresen felszámoló, a társadalmat besúgóhálózatok működtetésén keresztül rettegésben tartó pártállami rendszer szimbólumát is.

A vérgőzös kommunista kísérlet ellen felkelő magyar emberek számára egyértelmű a vörös csillag megítélése, hiszen az 1956-os forradalomban a tömegek első ténykedése volt a gyűlölt és megvetett vörös csillagok leverése.

A vörös csillag, mint szimbólum a Közép- és Kelet Európaiak számára éppen úgy elítélendő, mint a horogkereszt, melynek viselői szintén a munkásmozgalomra hivatkoztak, ami a pártjuk, az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) nevében is megjelent.

A Stassburgi Emberjogi Bíróság döntésével összemossa a munkásmozgalmat azokkal a nemzeti- és nemzetközi szocialista szélsőségekkel, amelyek úgy jobbról, mint balról kisajátítani igyekeztek azt. Ha a vörös csillag megmaradt volna a munkásmozgalom, a szakszervezetek szimbolikájának keretei között és nem forrt volna egybe egyúttal a bolsevizmussal, akkor a strassburgi döntés elfogadható lenne. Így azonban a vörös csillag rehabilitálása csak kettős mérce alkalmazásával lehetséges. Ez azonban sérti az egykori áldozatok emlékén túl azoknak a ma is élő százmillióknak az érzékenységét, akiknek módjuk volt személyesen is megismerni a térségünkben 1990-ben összeomlott baloldali diktatúrák természetét, és kénytelenek viselni ma is annak minden máig ható következményét.

A vörös csillag nyilvános viselése sérti az önkényuralmi jelvények használatának tilalmát kimondó magyar törvényt, ezért büntetendő.

Budapest, 2012. június 3.

Eötvös Péter
a Munkacsoport vezetője

A nyilatkozat közzétevői várják  az ítéletttel egyet nem értők, az áldozatokkal szolidaritást vállalók állásfoglalását és tiltakozását.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!