A rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak

Véget ért a rendvédelmi érdekképviselet és Orbán Viktor miniszterelnök keddi egyeztetése a korkedvezményes nyugdíjazás szigorításáról. A szakszervezetek nem fogadták el a kormány ajánlatát, de néhány kérdésben sikerült megegyezniük. A szakszervezetek ígéretet kaptak arra, hogy a változások az életpályamodell bevezetésével egy időben történnek meg. Orbán Viktor kormányfő elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára – közölte a miniszterelnök szóvivője kedden újságírók előtt. Szijjártó Péter a kormányfőnek a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel folytatott keddi egyeztetésen elmondott szavait idézte, hangsúlyozva: Orbán Viktor világossá tette, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik.

„Orbán Viktor tájékoztatta az érdek-képviseleti delegáltakat, hogy a nyugdíjrendszert megmentő lépéseknek az az alapvető célja, hogy a nyugdíjba vonuló emberek méltó nyugellátásra számíthassanak.”

Egy oldalon állnak abban is – folytatta –, hogy az elmúlt nyolc év hibáinak kijavítása területén együttműködésre van szükség, mert az elmúlt nyolc év elhibázott gazdasági döntései a nyugdíjrendszert is a csőd szélére sodorták, a nyugdíjrendszer megmentése pedig mindenkinek érdeke. „Egy oldalon állunk azért is, mert mindkettőnknek az a célunk, hogy a rendvédelmi dolgozók jobb, méltóbb körülmények között és jobb megbecsüléssel, illetve fizetéssel végezhessék a munkájukat” – tette hozzá.

Szijjártó Péter közlése szerint Orbán Viktor tájékoztatta az érdek-képviseleti delegáltakat, hogy a nyugdíjrendszert megmentő lépéseknek az az alapvető célja, hogy a nyugdíjba vonuló emberek méltó nyugellátásra számíthassanak. Példaként azt mondta, hogy hétfőn a parlament a fideszes kezdeményezésű alkotmánymódosítás elfogadásával elhárított egy nagyon fontos akadályt a nyugdíjrendszer biztonságba helyezése útjából. Közölte azt is, az érdekképviseletek kötelezettséget vállaltak arra, hogy minden esetben, amikor a demokratikus szakszervezeti jogaikkal élnek, betartják a törvényeket, és a rend oldalán maradnak.

Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy Pintér Sándor tárcavezető folytatni fogja a tárgyalásokat a rendvédelmi szakszervezetekkel az életpályamodellel kapcsolatban. Ezt az egyeztetést a tervek szerint szeptember közepéig zárják le, és remélik, hogy a modell főbb elemei a jövő év elejével hatályba lépnek.

Szijjártó Péter kérdésre megerősítette, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos jogalkotási munka a nyárra tehető, a parlamenti döntések pedig ennek megfelelően ősszel várhatók – már a szociális konzultáció eredményének az ismeretében. A cél az, hogy a hivatásos állományban dolgozókat érintő új életpályamodellnek a legfontosabb elemei az új nyugdíjrendszer hatálybalépésekor, január 1-jén életbe tudjanak lépni.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtóközleményében úgy fogalmazott: a mozdonyvezetők által felvetett kérdések nagyon fontosak. Ezért is szerepelnek ilyen kérdések a szociális konzultációban, amelynek végéig nem születnek döntések az érintett területeken. Az emberek véleményének megismerése után, az abból fakadó törvényalkotási munka során, a kormány a szükséges egyeztetéseket és tárgyalásokat el fogja végezni.

Az Orbán Viktorral folytatott, valamivel több mint egyórás megbeszélés után érdek-képviseleti vezetők azt mondták, újabb demonstrációra készülnek a rendészeti szakszervezetek, miután a kedd reggeli tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a feleknek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!