Együtt érzünk az egyiptomi kopt keresztényekkel

A Kereszténydemokrata Néppárt  együttérzését fejezi ki az egyiptomi koptoknak, akiket atrocitás ért a helyi politikai konfliktus erőszakba torkollása során. Tragikus fejlemény, hogy Egyiptomban az iszlamista tüntetők már nem csak a biztonsági erőket, de bosszúból a keresztényeket is támadják. Mélyen elítéljük, hogy a Muzulmán Testvériség hívei rengeteg kopt üzletet és templomot gyújtottak fel.

A muzulmánoknak tudomásul kell venniük, hogy az ország nyolcvanmillió lakójából tízmillió keresztény, ezért Egyiptom jövőbeni békéje elképzelhetetlen a muzulmán-keresztény párbeszéd és a két vallás képviselőinek békés egymás mellett élése nélkül.
A KDNP szolidáris az egyiptomi keresztényekkel, és támogatja a koptokat és vezetőjüket, Tavadrosz pápát, aki nem a hadsereg mellé állt a megbukott elnökkel szemben, hanem a rend és a biztonság oldalára Egyiptom minden lakójának békéje érdekében – felekezeti hitvallásra tekintet nélkül.

+

Hivatalos közlés szerint a Kairóban és Egyiptom több más városában lezajlott összecsapások összesen 278 halálos áldozatot követeltek. A sebesültek száma megközelítette a 2000-et.

Az egyiptomi hatóságok a nap folyamán erőszakot alkalmazva, ellenőrzésük alá vonták a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi híveinek két legfontosabb kairói táborát. Zavargások voltak több más városban, így Alexandriában és Szuezben is. Az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen elítélte az erőszakot.

Az egyiptomi rendőrség szerda reggel kezdte meg annak a két kairói térnek a kiürítését, ahol iszlamista tüntetők tábort vertek, és hetek óta ülősztrájkot folytattak, tiltakozva Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen. Az an-Nahda téren, valamint a Rabaa el-Adavíja mecsetnél zajlott akció késő este fejeződött be.

A kormány egy hónapra országos szükségállapotot hirdetett és kijárási tilalmat rendelt el Kairóban, Alexandriában és Szuezben, valamint összesen 13 tartományban este hét és reggel hat óra között. Adli Manszúr ideiglenes államfő a szükségállapotot azzal indokolta, hogy szélsőséges csoportok szabotázsakciói miatt veszélybe került a közrend.

A történtek nyomán benyújtotta lemondását Mohamed el-Baradei, a nemzetközileg elismert, Nobel-békedíjas egyiptomi alelnök. Lépését azzal indokolta, hogy „nem tud felelősséget vállalni olyan döntésekért, amelyekkel nem ért egyet”.

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szerda késő este összesen 278 halálos áldozatról beszélt. A szóvivő elmondta, hogy a halottak többsége polgári személy. Az állami televízió azt jelentette, hogy a polgári halottak száma 235. 
Az Egyiptom-szerte lezajlott összecsapásokban 43 rendőr vesztette életét.

A volt elnököt támogató Muzulmán Testvériség ezzel szemben már korábban azt állította, hogy szerte az országban a halottak száma meghaladta a 2000-et, és mintegy 10 ezren sebesültek meg.

A belügyminiszter védelmébe vette a hatóságok erőszakot alkalmazó fellépését, utalva arra is, hogy országszerte több rendőrőrsöt támadtak meg és a tüntetők Kairóban több minisztériumba is betörtek.

Arról is beszámolt, hogy a Murszi-támogatók kairói táborainak kiürítésekor nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le, köztük gépfegyvereket és kézigránátokat. Közölte azt is, hogy őrizetbe vették a Muzulmán Testvériség számos vezetőjét, akiknek kihallgatása – mint fogalmazott – jelenleg folyik. Végezetül hangsúlyozta, hogy a hatóságok további tiltakozó megmozdulásokat nem engedélyeznek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!