A kormány elismeri a civilek munkáját

Volt egy olyan időszak, amikor sokaknak úgy tűnt, hogy az egyházi vagy civil fenntartású intézmények támogatása eltűnik – mondta el Soltész Miklós. Az EMMI szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azonban hangsúlyozta: a félreértéseket tisztázták. A kereszténydemokrata szakpolitikus szerint ezek az interpretációk abból adódhattak, hogy a civil támogatások rendszere a jövőben átrendeződik, de a kormány szándéka egyértelmű: elismeri azt a hatalmas munkát, amelyet ezek a szervezetek végeznek.

Az MNO kérdésére Soltész Miklós elmondta, hogy az általa is említett félreértések, rémhírek azért kaphattak szárnyra, mert a költségvetési tervezetben nem jelent meg külön civil sor, így aki nem ismeri az összes számot, az nem tudta, hogy azok így összeadódtak és nem jelentkeztek elvonásként. Említette, hogy a CÉHhálózat által képviselt „szelíd és szolid” tiltakozás azonban hatásos volt, hosszú távon legalábbis célravezetőbb az államtitkár szerint. Jelezte azonban, hogy megjelentek olyan kritikák is, amelyek mögött „mintha politikai szándék állt volna”, s megjegyezte azt is, hogy az ilyen bírálatokat megfogalmazóknak viszont ismerniük kell a költségvetés számait.

Ennek megfelelően – folytatta az államtitkár – a jövőben is biztosítani kívánják azt a 21 milliárd forintot a fogyatékosokkal foglalkozók részére, mint eddig, sőt „adott területeken kis emelkedés is várható”. Kiemelte, hogy ez a kormány biztosított külön költségvetési soron 95 millió forintot a rászoruló autistákkal foglalkozó intézmények számára. Az államtitkár kitért arra is, hogy az Új Széchenyi Terv keretében több pályázatot is kiírtak, mintegy 40 milliárdos nagyságrendben a fogyatékosokkal foglalkozó civilek számára.

„Ezeket a foglalkoztatástól a karbantartáson át egészen az infokommunikációs bővítésig fel lehet használta” – mondta. Nelhübel Henriette, a CÉHálózat a Fogyatékos Embereknek Szociális Szolgáltatást Nyújtó Civil Érdekvédelmi Hálózat elnöke a tájékoztatón úgy fogalmazott: most már érzékelik, hogy a minisztériumban tudnak róluk, és elkerülendő, hogy a jövőben ne legyenek láthatatlanok, átadott egy láthatósági mellényt. Hozzátette azonban: úgy véli, hogy holnaptól ezt nem kell hordaniuk. Nelhübel ezzel arra utalt, hogy „Nem vagyunk láthatatlan polgárok” című lobbiakciójukkal kezdeményezték a tárcával a párbeszédet.

A közel ötezer, fogyatékkal élő embert képviselő CÉHálózat elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az államtitkárságnak, és bejelentette, hogy a költségvetés elfogadásáig felfüggesztik a december 5-re a Kossuth térre tervezett tiltakozó demonstrációjukat. Dr. Bartholy Judit, a CÉHálózat elnökségi tagja arról beszélt, hogy büszke arra az érdek-képviseleti módszerre, hogy csúnya szó nélkül, szelíden megjelentek és ezzel érték el céljukat, „és ezt a nem agresszív eszközt a kormány képviselői is észrevették”

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!