Megszavazták a bizalmatlansági indítványt

Megszavazta a bizalmatlansági indítványt és Bajnai Gordont miniszterelnökké választotta a parlament. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással hozták meg. Az indítványt megszavazta 186 szocialista, 16 szabad demokrata és két független képviselő, Lengyel Zoltán, illetve Gyenesei István.

A képviselők 169 igen szavazattal, 199 ellenében - egy tartózkodással - utasították el az Országgyűlés feloszlásáról szóló a Fidesz-KDNP frakciószövetség által benyújtott javaslat tárgysorozatba vételét kedden az Országgyűlésben.

Az Országgyűlés elfogadta a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot. A képviselők 360 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodás mellett fogadták el a határozati javaslatot.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása után Bajnai letette a miniszterelnöki esküt, és aláírta az erről szóló okmányt. A szavazás után Gyurcsány hátraült a képviselők közé.

- A népképviselet a nép jogos akaratának képviselete - mondta felszólalásában Semjén Zsolt. A KDNP frakcióvezetője szerint hangot kell adni a nemzet szavának, ezért felolvasta a parlament előtt tiltakozó civil szervezetek nyilatkozatát, amely megegyezik a KDNP álláspontjával. Eszerint a nép közfelkiáltással megvonta a bizalmat a kormánytól, közfelkiáltással előrehozott választásokról döntött. Döntsön a nép, a nemzet, a választók - hangsúlyozták. A civilek követelik, hogy fejezzék be a nép feje felett mutyizást, valamint, hogy az országgyűlés mondja ki a feloszlatását. Hozzátette: a civil szervezetek azt követelik a hatalomhoz görcsösen ragaszkodó maroknyi, alig kétszáz fős csoporttól, hogy ne akadályozzák meg a szabad választásokat, ne ültessenek a nyakunkra a nép akarat ellenében Bajnai Gordonakat.

Semjén Zsolt elmondta: az ülés idején folyamatosan 150 polgármester élőláncban fog össze a Parlament előtt, akik azt követelik, a parlamenti képviselők legyenek hazában gondolkodó, bölcs honatyák. A követelésekből idézve hangsúlyozta: a civilek fegyelmezettek, de a végsőkig elszántak.

Semjén Zsolt szerint amit itt művelnek, az morálisan illegitim, ezért Bajnaiék is illegitimek. Ez nem konstruktív, hanem destruktív bizalmatlansági indítvány lesz, mert kijátszák a köztársasági elnököt és a népet. A frakcióvezető szerint Bajnai jelölése alkalmatlan és méltatlan, provokáció az erkölcsi rend ellen. Alkalmatlan, mert felelős a kiterjedt kormányzati korrupcióért, és méltatlan, mert családok százainak csődbe juttatásáért és emberéletekért terheli felelősség. A KDNP nem tárgyal Bajnai Gordonnal, mert a válságból csak új választásokkal lehet kilábalni. Ezt azzal indokolta, hogy a nép kijátszására épülő paktumkormány illegitim, illetve, hogy a válságból, amelybe a Gyurcsány-Kóka-Bajnai-kormány döntötte az országot, csak erős parlamenttel, mögötte pedig erős társadalmi támogatottsággal lehet az országot kivezetni. Ehhez új politika, új parlament, új választás kell - hangsúlyozta Semjén Zsolt. Leszögezte: ezzel a színjátékkal csak időt veszít az ország.

Semjén Zsolt közölte: a civil szervezetek szerint ha a nép akarata ellenére megszavazzák a konstruktív bizalmatlansági indítványt, akkor a halatom kizárólagos birtoklását valósítják meg a nép akaratával szemben; ebben az esetben törvényes úton jogosultak vagyunk az önök döntésével szemben fellépni. A Parlament előtt tüntetők kihangosítón keresztül hallgatták végig Semjén Zsoltot és örömujjongással fogadták, hogy a politikus felolvasta petíciójukat.

A KDNP képviseletében Harrach Péter is felszólalt. Miközben a kormány támogatói búcsút intenek az egyik miniszterelnöknek, és megválasztják a másikat, tény, hogy csak az alkotó távozik, az alkotás marad - fogalmazott a KDNP alelnöke.

Mint mondta: 1998 és 2002 között jó volt magyarnak lenni, ma a fal mellett, lehajtott fejjel somfordálunk, ha megkérdezik, melyik országot képviseljük. Akkor az államadósság 53, ma 70 százalék volt, a munkanélküliség akkor 5, ma 9 százalék. Akkor fontos volt a munka, az otthonteremtés, a család meghatározó érték volt. Ma a hazugság világát éljük - tette hozzá.

Gyurcsányról elmondta: ellenfeleit nem meggyőzni, hanem legyűrni, megsemmisíteni akarta. Mint mondta: egyébként tehetséges ember, lehetett volna belőle államférfi is, akinek sok olyan adottsága van, amivel ezt az országot jobb irányba lehetett volna vezetni. Harrach szerint azonban Gyurcsány látszatpolitizálást végzett, az ötleteit sosem hajtotta végre.

Bajnai Gordonról elmondta: jól áll rajta az öltöny, jól köti meg a nyakkendőjét és valljuk meg, egy cserkészfiú ábrázatát hordja. De mivel Gyurcsány minisztere volt, gazdaságpolitikájának meghatározó alakja, így a válság egyik fő okozója. Nem lehet letagadni, hogy a kormányfőjelöltnek része volt annak a cégnek a sorsában, amely sok ember életét befolyásolta - mondta Harrach Péter, aki szerint az emberek sorsa iránti érzékenység nem erős oldala Bajnai Gordonnak. Harrach Péter szerint az új választások fogják megoldani az ország helyzetét.

Az MSZP-SZDSZ koalíció fél a választásoktól, nem mernek a választópolgárok elé állni – mondta el parlamenti felszólalásában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Azzal, hogy több miniszter posztot cserél, azzal nem oldódik meg a mostani válság – tette hozzá. A Fidesz frakcióvezetője Bajnainak feltette azt a kérdést, ha nincsenek politikai ambíciója, akkor miért ül itt. A politikus rámutatott: Bajnai az elmúlt években tevékenyen részt vett, abban hogy a mostani válság kialakult az országban. Navracsics bízik benne, hogy Bajnai megválasztása után kiírja az új választásokat.

A konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal a parlamenti többség pontot tesz a politikai válság végére, csak így lehet úrrá lenni a gazdasági és a szociális válságon - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt keddi parlamenti beszédében. Elmondta, hogy a válságkezelő programot a kormány első ülése után, még a héten bemutatja a nyilvánosságnak. Célkitűzését meghatározva úgy fogalmazott: egy év, egy kormány, egy forint.

Hat tárca élére új szakértő miniszterek csatlakoznak a kormányhoz, hatan pedig folytatják a megkezdett munkát - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt parlamenti felszólalásában. Az új pénzügyminiszter Oszkó Péter lesz, a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca élére Vahl Tamás kerül, Szűcs Erika helyett pedig Herczogh László eddigi szakállamtitkár lesz a szociális és munkaügyi miniszter. A külügyminiszteri posztot Balázs Péter tölti majd be, Gyenesei Istvánt Varga Zoltán váltja az önkormányzati miniszteri poszton - mondta Bajnai Gordon. A kancelláriaminiszter Molnár Csaba lesz, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszterként a kormányfő politikai helyetteseként folytatja munkáját - ismertette az új kormány névsorát a miniszterelnök-jelölt.

- Az új kormány tagjai kinevezésüket követően 15 százalékkal kevesebbet fognak keresni, mint elődeik - jelentette be a kormányfőjelölt. Elmondta: ennél nagyobb arányban fogják csökkenteni az állami tulajdonú vállalatok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak díjazását, de felső korlátot szabnak az állami vezetők fizetésének is.

Gyurcsány Ferenc szerint az új kormány feladata a válságkezelés lesz, alapvetően arra szerződik, hogy új lendületet adjon a magyar gazdaságnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!