Nem a válságot, a reménytelenséget kell legyőzni

„Az igazság mindig időszerű” – idézte  II. János Pál pápa szavait Orbán Viktor arra utalva, hogy a Gulagról visszatért emberek sorsán keresztül megismerhető a magyar történelem egy szelete. A Fidesz elnöke a 20 éve alapított Szovjetunióban volt magyar Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) országos találkozóján kijelentette: tévedés, hogy életünk újra olyan lehet, mint amilyen a válság előtt volt. Ma nem a válságot, hanem a reménytelenséget kell legyőzni – mondta Orbán Viktor Siófokon.

Orbán Viktor szerint a XX. század egyik legnagyobb tanulsága, hogy Magyarország ereje nemcsak az irodalom, a művészet, a tudomány vagy a sport nagy alakjaiban testesül meg, hanem az áldozataiban is. Magyarország napirenden lévő újjáépítéséről szólva azt mondta, a legfontosabb az, hogy mindenki megértse, kit vagy mit kell legyőzni. Ez pedig nem a válság, hanem az elharapódzott reménytelenség, a „minden mindegy” életérzés.

Hangsúlyozta, ami ma történik a világgal és Magyarországgal, az nem egy válság, hanem egy nagy átalakulás. „Az átalakulást, amit válságnak neveznek, nem a jóisten csapásaként kell megélnünk” – mondta, hozzátéve, hogy nagyon is kézzelfogható emberek, kézzelfogható cselekedetei döntötték romba azt a világgazdaságot, amelynek keretei közt eddig éltünk.

A pártelnök szerint a kommunizmus és a szocializmus szelleme máig kísért. „Nem véletlen, hogy egyre többen érzik úgy, hogy Magyarország lassacskán egy nagy fogolytáborhoz kezd hasonlítani, amelyben elveszett a biztonság, amelyben nincsenek lehetőségek, és amelyben egyre inkább a reménytelenség apostolai határozzák meg a közbeszédet” – mondta.
 
Orbán Viktor úgy látja, ha valamikor szükség volt reményre és a minden nehézséget túlélő, volt rabok példájára, az most van. A konkrét teendőkről szólva kifejtette, a munkát a „romeltakarítással” kell kezdeni, majd meg kell nevezni a felelősöket, és ezután kezdődhet az ország újjáépítése.

Menczer Gusztáv, a Szorakész elnöke arról beszélt, hogy közel 40 ezer magyart hurcoltak el a volt Szovjetunióba 1944 végétől, akik közül csak 2 169-en tértek vissza.

Menczer Erzsébet, a szervezet főtitkára arról szólt, hogy sok mai politikus szeretné, ha továbbra is homályban maradna ez a korszak, a Szovjetunióba hurcolt tömegek története, akik többségének sorsáról a mai napig nem tudunk semmit. Ezért fontos minden túlélő tanúskodása – hangoztatta.

A szervezet 20 éves fennállása és a volt rabok 55 éve történt szabadulása alkalmából jubileumi arany emlékérmet adományozott a még életben lévő visszatérőknek, és ezüstöt a leszármazottaknak, rokonoknak. Arany emlékéremben részesítették Orbán Viktort is a szervezethez való hozzáállásáért és politikai munkásságáért, továbbá Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét, a volt Gulág-raboknak állított kaposvári emléktábláért.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!