Az erősségekre alapozva kell az oktatási rendszert jobbá tenni

A magyar oktatási rendszer évszázados erősségeire alapozva kell a jelenlegi rendszert megerősíteni – mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára a XVI. Polgári Gondola rendezvényen. Beszédében hangsúlyozta: a magyar iskola ezer évvel ezelőtt és egy vesztes világháború után, az 1920-as években is képes volt fejlődni. Mára azonban oda jutottunk, hogy „a magyar iskolára senki nem lehet büszke”.  Nagyon komoly problémák vannak, amelyeket csak úgy lehet megoldani, ha a rendszer évszázados erősségeit újra felélesztik – fűzte hozzá.  

Hoffmann Rózsa ezen felélesztendő erősségek közé sorolta az oktatási rendszer tanári munkára építő pedagógiai kultúráját. Kifejtette, hogy régebben a tanár, vagy tanító irányította a nevelési folyamatot, de ez az elmúlt években megfordult. Piacszemléletű oktatáspolitika következett, amelyben a „megrendelőnek” igyekezett a rendszer kedvezni. Az államtitkár kijelentette: az oktatás nem közönséges szolgáltatás, hanem az állam által irányított közszolgálat, amely megalapozza az ország jövőjét. Az iskolákban vissza kell állítani a magyar pedagógia legnemesebb hagyományait.
    
Ehhez szorosan kapcsolódik a tanárok társadalmi megbecsültsége és annak helyreállítása. Az államtitkár szerint a tanárok társadalmi és anyagi megbecsültsége az elmúlt években elképzelhetetlen mélységbe zuhant. Hangsúlyozta: nemcsak anyagi természetű kérdésről van szó, a jelenlegi helyzet rendezéséhez alapvető szemléletváltásra van szükség. Hozzáfűzte: csak a nevelési kultúra visszaállításával lehet a megbecsültséget is megteremteni.
   
A harmadik olyan erőssége a magyar oktatásnak, amelyet fel kell éleszteni Hoffmann Rózsa szerint a gyerekek alapműveltsége volt. Elmondása szerint az elmúlt nyolc év oktatáspolitikája ezt tönkre tette, mert olyan nemzeti alaptantervet adtak ki, amely lerombolta ezt a tudást és csak a gyakorlati képzést erősítették.
    
Az államtitkár szerint új alaptanterv kidolgozására van szükség és új, korszerű tudást kell adni a gyerekeknek. Fájdalmas lépés lesz, hogy bizonyos régebbi tananyagokat ki kell venni a tantervből és újat beépíteni, de ezt még is meg kell majd tenni. Fontosnak nevezte, hogy a kötelező anyag egységes legyen, de ehhez az iskolák sokat hozzá tudjanak tenni.
    
A felsőoktatással kapcsolatban az államtitkár azt mondta, szerkezeti és létszámproblémákkal küzdenek, de ezekre is megoldást fognak találni.
    
A XVI. Polgári Gondola elnevezésű rendezvényt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezte, amelyen jelent volt a többi között Mádl Dalma, volt köztársasági elnök felesége és Csoóri Sándor író is. Az oktatási államtitkáron kívül felszólat Michl József, Tata polgármestere és Záborszky Kálmán, a Szent István Király Zeneiskola igazgatója is, akik helyi oktatási programokról beszéltek a Budapest rendezvényhajón tartott eseményen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!