Az országnak folytonosságra van szüksége

A nemzet közjogi egyesítése, az új Alaptörvény és a sarkalatos jogszabályok, a nagy rendszerek – oktatás, egészségügy, közszolgáltatások – átalakítása mellett négy éven keresztül itt volt velünk egy nehéz öröklött teher: a devizahitelesek fizetési és megélhetési gondja. A rezsicsökkentés, a családi adókedvezmény és az szja csökkentése százezreknek jelentett könnyebbséget a törlesztés során, de még mindig közel félmillió deviza-hitelszerződés maradt érvényben.

Eddig is komoly eredmény, hogy több mint 350 000 család kimenekült az adósságcsapdából: 170 ezren végtörlesztettek, 170 ezren az árfolyamgátat választották, ami továbbra is nyitva álló lehetőség és védelem a részletek elszabadulása ellen. Tavaly októbertől az árfolyamgátat megkötés és minden korlátozó feltétel nélkül bármely adós igénybe veheti. Közben még mindig csaknem félmillió lakáscélú és jelzáloggal biztosított szabad-felhasználású szerződés adósa vár egységes megoldásra. A személyi hitellel és gépjárműre felvett devizahitellel rendelkezők további negyedmilliós szerződésállományt jelentenek. A tartozók közül (a Kúria döntésére várók egy részével együtt) egyre többen nem fizetnek, korábban 110 ezren már nem tudtak törleszteni, azóta tízezrek kivárnak.

Tény, hogy a Kúria jogegységi döntése egyértelműen a bankoknak kedvez. Ez a kijelentés nem az elválasztott hatalmi ágak működésébe való beavatkozás, hanem egy nyilvánvaló megállapítás. A Kúria a legfontosabb részletkérdésben pedig eltolta magától a felelősséget: úgy döntött, hogy nem dönt. Most az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság döntésére és jogértelmezésre várunk az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés jogosságnak kérdésében, hogy a bankok által megállapított szerződési feltételek tisztességesek voltak-e vagy nem. A hazai határozat a közeljövőben már januárban, a nemzetközi pedig februárban megszülethet.

A Fidesz–KDNP készen áll arra, hogy az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság döntésének figyelembevételével azonnal törvényt módosítson a devizahitelesek jogos érdekeinek érvényesítésére. A Fidesz–KDNP két hét múlva várható januári szezonnyitó frakcióülésén már foglalkozni fog a kérdéssel. A helyzet nem maradhat így, ahogy van. Most ugyanis egy devizahitel megemelt törlesztő részlete csaknem felerészt az egyoldalú kamatemelésből származik. Készülnek arra javaslatok, hogy ezt a jogtalan terhelést törvényi úton iktassuk ki.

Jogállamban egyetlen lehetőségünk van a bírósági ítéleteken változtatni: új normát kell alkotni, s az új törvények ereje kötelezheti csak a bíróságokat, nem más. A devizahitelekkel is ez lehet a helyzet. Jogi mozgástér ott lehet, hogy a Ptk. szerint jogszabály a hatályba lépése előtt megkötött szerződések tartalmát kivételesen megváltoztathatja. Vagyis, ha az európai jogi norma és az Ab iránymutatása is megengedi, az egyoldalú kamatemelés kikerülhet a szerződésekből. Ha pedig ezt követően a bankok mégis úgy gondolnák, hogy a szerződések megváltoztatott tartalma jogos érdekeiket sérti, még mindig fordulhatnak bírósághoz.

Ez a folyamat következetes kormányzást kíván, az ügyek folytonosságát. A tavaszi törvényhozási időszak ugyanis rövidnek néz ki ahhoz, hogy a devizahitelezés minden problémáját megoldjuk. A forinthitelesek sem járhatnak rosszabbul. Álláspontunk változatlan: a devizahiteleket ki kell vezetni, meg kell szüntetni. Azok viszont, akik sajnos elmaradtak a törlesztéssel, és kényszerintézkedés elé néznek, reményeink szerint élvezhetik majd a magáncsőd intézményének védelmét. Hiszen ők egy új helyzetben még mindig jelentős tartozással adósak. Az ő számukra készítettük el a családi csődvédelmi törvényjavaslatot. Tehát folytonosságot kíván az ország azért is, hogy a KDNP családi csődvédelmi javaslata elfogadást nyerjen. Tavasszal a devizahitelesek megmentését segítő jogszabályok ismeretében nyilván át kell majd fogalmazni a magáncsőd törvénytervezetét is, de az elv alapvetően nem változik.

Az adósságrendezést elsősorban az adósságcsapdában lévő családok vehetnék igénybe, akiket a végrehajtás teljes vagyonvesztésre, jövedelmük szinte teljes elvonására ítélné, és még ezt követően is maradnának nagy összegű tartozásaik. A családi csődtörvény főként a bankokkal szemben eladósodottak számára készült, de részben a közműcégek felé eladósodottak és egyéb polgári jogi tartozásokra is kiterjed. Becslésünk szerint több tízezer családnak segíthet a családok csődvédelme, és ahhoz, hogy a KDNP a családok érdekében végzett négyéves kormányzati munkát kiteljesítse, folyamatosság kell a törvényhozásban. 2014-ben a nemzeti kormány, a családok kormányának ismételt felhatalmazása, a kormányzás folytonossága az egész ország, minden magyar család igénye kell, hogy legyen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!