Veszprém – Európa Kulturális Fővárosa 2023: értéktartó és fenntartható kulturális tér jöhet létre

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, de a programok a Bakony és Balaton vidékének jóval tágabb térségére is kiterjedne.

Soltész MiklósSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

A programok célja, hogy értéktartó és fenntartható kulturális tér jöjjön létre a régióban – ismertette a kereszténydemokrata államtitkár.

Soltész Miklós elmondta: a programsorozat sikeressége csak abban az esetben garantálható, ha annak előkészítését a törvényjavaslat által biztosított sajátos jogi feltételek mellett bonyolítják le.

Szerinte a 2010-es pécsi, a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó programok sok pozitív elemet tartalmaztak, de az előkészítés hiányosságai rámutattak arra, hogy a sikerhez elengedhetetlen a beruházások időben történő megvalósítása.

Közölte: a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a programsorozattal összefüggő közbeszerzési eljárásokban az ajánlatok értékelési szempontja kizárólag a legalacsonyabb összegű szolgáltatás legyen. Ezzel jelentősen felgyorsítható a létesítményfejlesztés – vélekedett.

Hozzátette: ezt segíti a programok lebonyolításában érintett állami ingatlanok önkormányzati tulajdonba adása, emellett a hitéleti tevékenység elősegítése érdekében egyes ingatlanokat a Veszprémi Főegyházmegyének adnak át.     

Rögzítik a programsorozat megvalósításának kiemelten közérdekű jellegét is – ismertette. Kitért arra, hogy a programsorozat megvalósítását 2019-től Navracsics Tibor volt uniós biztos személyében kormánybiztos irányítja, ő most általános tájékoztatáskérési jogosultságot és konkrét intézkedéseket érintő javaslattételi jogot kap.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!