2952 milliárd bevételből 1370 milliárd költség

Általános vitára alkalmasnak találta a mezőgazdasági bizottság az 1990–2007-es időszak privatizációjáról szóló jelentést. Ángyán József azt firtatta: ha csökkentették a privatizációs bevételek az államadósságot, hogy lehet, hogy mégis negatív a szaldó? Medgyasszay László KDNP-s honatya arról beszélt, hogy a privatizációs folyamatról objektív elemzést senki sem tud adni, általában mindenki a saját szemszögéből próbálja értékelni.

Befejeződött az intézményes privatizáció 2007-re Magyarországon, a folyamat során az állami vagyon jelentős mértékben csökkent – jelentette ki Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ülésén, a privatizációs folyamatról szóló jelentés tárgyalásán. A dokumentumot a bizottság 11 igen, 10 nem ellenében általános vitára alkalmasnak találta.

A jelentéshez fűzött szóbeli kiegészítésében a pénzügyminisztériumi vezető jelezte: a kormány azzal, hogy elkészítette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. és jogelődei – a privatizáció lebonyolítására létrehozott szervezetek – tevékenységéről és a teljes privatizációs folyamatról (1990–2007) szóló jelentést, eleget tett annak a kötelezettségének, hogy a kormányokon átívelő folyamatról átfogó összegzést készítsen. A jelentés a tényszerűségre törekedett, a tranzakciós folyamatok minősítését igyekezett elkerülni. A magánosítási folyamatot Keller László tömören úgy értékelte, hogy szervezett formában és ellenőrzött módon folyt le. Továbbá a privatizációs folyamat hozzájárult egy sikeres gazdasági átalakuláshoz, megalapozta a piacgazdasági átalakulást. A magánosítási folyamat egyenlegéről az államtitkár elmondta: folyó áron számolva a magánosításból a vizsgált időszak alatt 2952 milliárd forint bevétele származott az államnak, és 1370 milliárd forint költséget kellett a folyamat során elszámolnia. A privatizáció javította az ország fizetőképességét és csökkentette adósságállományát is – tette hozzá az államtitkár.

Több honatya, elsősorban Ángyán József fideszes képviselő azt firtatta, hogy ha a privatizációs bevételek csökkentették az államadósságot, akkor miként lehet, hogy a szaldó mégis negatív. A legtöbben elismerték azt, hogy a privatizációs folyamatban voltak hibák, főként azt emelték ki, hogy a mezőgazdaság privatizációja nem mindig az érintettek érdekeinek figyelembevételével történt. Példaként hozták a magyar élelmiszeripar magánosítását. Egyetértés volt abban, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tevékenységét esetlegesen egy más alkalommal meg kellene vizsgálniuk a képviselőknek.

Medgyasszay László KDNP-s honatya arról beszélt, hogy a privatizációs folyamatról objektív elemzést senki sem tud adni, általában mindenki a saját szemszögéből próbálja értékelni. A testület elfogadta azt a bizottsági módosító javaslatot, hogy az áru uniós meghatározására vonatkozó jogszabály hatálya alól ki kell vonni a genetikailag módosított (GMO) növények szaporító anyagait, mivel elfogadása e kitétel nélkül sértené a Magyarországon érvényben lévő GMO-moratóriumot.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!