Nagyváradon tartották meg a harmadik Van kiút konferenciát

„Átlépte az országhatárt a Van kiút konferencia, mert sorsközösségben vagyunk, a nemzet válságáról van szó” – mondta Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő a mai napon Nagyváradon megrendezett Van kiút konferenciát követő sajtótájékoztatón. Magyarország egyes jelenlegi vezetőire utalva Tőkés László úgy fogalmazott: „vannak akik csak súlyosbítják a nemzet állapotát.” Sólyom Lászlót, Magyarország köztársasági elnökét idézve elmondta, hogy a gazdasági válság miatt még nagyobb szükség lesz az egyházak támogatására.

Tőkés László az újságírók előtt emlékeztetett rá, hogy az első ilyen konferenciát tavaly tavasszal Érden, a másodikat ősszel Nyíradonyban rendezte a Szent István Alapítvány, a Barankovics István Izraelita Műhely és az Október 23. Alapítvány, s most először került sor az országhatáron kívül a találkozóra.
   
Az eseményre a magyar történelmi egyházak, civil szervezetek, valamint önkormányzatok képviselői kaptak meghívást – utóbbiak ezúttal Nagyváradról, valamint Hajdú-Bihar és Csongrád megyéből vettek részt. A szervezők egyik célja, hogy keresztények és zsidók együtt folytassanak párbeszédet a magyarság sorskérdéseiről, mivel meggyőződésük szerint a válság a jövő szempontjából nem keresztény vagy zsidó kérdés.
   
A református püspök az egyház felelősségéről is beszélt, mert – ahogy fogalmazott – „az egyház is válságban van”. Fontosnak nevezte az erkölcsi megújulás kérdését, amit több előadó is hangsúlyozott a tanácskozáson.
   
Weisz Péter a Barankovics István Izraelita Műhely elnöke szerint muszáj folytatni az egyházak közötti párbeszédet. Zsidóknak és keresztényeknek van egy összekötő kapcsuk, és ez a Biblia, mely a szeretet és a béke egységét hírdeti - hangsúlyozta. Mint mondta: a konferenciasorozatot a Délvidéken és Kárpátalján kívánják folytatni, ugyanis „a magyar ügy átível határokon”.

Weisz Péter közölte: a tanácskozásokat szervező alapítványok 300 ezer forintos alapot hoztak létre a csángók megsegítésére. Egyúttal felhívta a civil szervezeteket az alap támogatására.
   
A csángók érdekében mozgósításra szólított fel Tőkés László a konferencián. Emlékeztetett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács mozgalmára, amelynek keretében jelenleg 1700 csángó gyerek tanul magyarul. Megjegyezte ugyanakkor, hogy további hétezer él olyan falusi környezetben, aki tanulhatná a magyar nyelvet. Tájékoztatása szerint a 260 ezer csángóból ma már csak 50 ezren tudnak magyarul. Mozgósításra szólított fel annak érdekében, hogy minél többen támogatásukkal is járuljanak hozzá a csángók támogatásához és átfogó mozgalommal segítsék identitásuk megőrzését.

Mikola István, a Szent István Alapítvány elnöke az identitás elmélyítésére, a szolidaritásra, a családok helyzetére és a hit fontosságára hívta fel a figyelmet. Meggyőződésének adott hangot, hogy a magyarság előtt van kiút, de ehhez „jókedv, jövőbe vetett hit” kell.

Tasó László, Nyíradony polgármestere szerint a morális válság annyira érzékelhetővé vált, hogy elérkezett a cselekvés ideje. A nemzetállamok meg kell erősítsék közösségeiket, különben a nemzetközi pénzoligarchia 72 óra alatt csődbe tud juttatni egy országot. A pénzügyi világ megvásárolta magának a médiát, így a kommunikációs csatornákat is elzárták a nemzeti közösségek elől, fejtette ki véleményét.

Papp Lajos szívsebész hangsúlyozta: halálra vagyunk ítélve, ha nem állítjuk vissza az Istennel való kapcsolatot. A fehér fajú ember végveszélybe kerül, ha nem talál vissza Istenhez, ha nem tudja újraépíteni a közösségtudatot és ha nem a krisztusi szeretet szerint él.  Radnóti Zoltán főrabbi annak fontosságát hirdette, hogy a zsidók tudják identitásukat büszkén felvállalni. Régi zsidó bölcsességből kiindulva elmondta, hogy az életben három kérdésre kell tudni válaszolni: honnan jössz, hová mész és kinek tartozol elszámolással. Az utolsó kérdésre a válasz természetesen az, hogy Istennek.

Kiss Rigó László, Szeged-csanádi római katolikus megyés püspök állította: Isten kiutat mutat a válságból, míg az önző szűklátókörű érdekek csak maffiákat, csürhét szülhetnek, de nem közösséget. Dr. Mészáros Kálmán a Magyarországi Baptista Egyház elnöke statisztikai adatokkal támasztotta alá azt az állítást, hogy Magyarország mély gazdasági, társadalmi, morális válságban van. Magyarország olyannyira eladósodott, hogy ma minden megszülető gyermek 1,700 ezer forintos adóssággal jön a világra. Ilyen helyzetben „nekünk egyházaknak, mint a nemzet lelkének meg kell néznünk azt, hogy mi a helyünkön vagyunk-e.”

Halmos Sándor a Barankovics István Izraelita Műhely képviseletében elmondta, hogy a papság érdekében is fellépésre van szükség, mert egyre szegényebbek a papok és a gyülekezetek.
   
Jókai Anna Kossuth-díjas író a konferencián arról beszélt, hogy nem csak Magyarországon, hanem az egész világban erkölcsi, szellemi válság van. Megítélése szerint nincs kiút, ha elveszítjük az élet spirituális gyökereit. Az igazi kiút, ami a szívünkben van – mondta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!