Húsvét azt üzeni: a feltámadott visszatér

Jézus tanítása szerint nem megoldás, hogy az erőszakra még nagyobb erőszakkal válaszoljunk – jelentette ki az Magyarországi Evangélikus Egyház vezető püspöke az M1 aktuális csatorna műsorában vasárnap. Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a fővárosi budahegyvidéki református templomban húsvét vasárnap rámutatott: ma is a feltámadott Krisztus gyűjt össze bennünket, úgy, mint egykor a tanítványait.

Ezrek szenteltették meg húsvéti ételeiket Csíkszereda főterén

Csíkszeredában több ezren szenteltették meg vasárnap reggel húsvéti ételeiket a római katolikus egyház által szervezett szabadtéri szertartáson.


Húsvétvasárnapi ételszentelés Csíkszereda főterén

A Székelyhon portál közölte: a reggel nyolc órakor kezdődött szertartásra több ezren gyűltek össze a város főterén. A hívek általában fonott kosarakba csomagolták a húsvéti eledeleket és italokat. A portál szerint a csíkszeredai a Kárpát-medence legnagyobb hagyományos ételszentelése.


A Csíkszereda főterén tartott húsvétvasárnapi ételszentelés résztvevői 2016. március 27-én.

Tamás József segédpüspök rövid prédikációjában arra bátorította a híveket, hogy a föltámadt Krisztusnak szentelve fogyasszák a megszentelt eledeleket az ő emlékezetére, örvendezéssel és hálával.

„Aki ebből hívő lélekkel eszik, az testének erőt, lelkének üdvösséget nyer" – fogalmazott a segédpüspök.


Húsvétvasárnapi ételszentelés a Szent Miklós görög katolikus székesegyházban Nyíregyházán

Gáncs Péter: az erőszakra nem válasz az erőszak

Gáncs Péter felidézte, hogy az emberiség nem így képzelte a nagyhetet, hiszen Brüsszelben Európa és a világ is lelki sebeket kapott.

Ugyanakkor – folytatta – ebben a helyzetben fel kell tenni a jézusi kérdést: miért ütsz engem?

Vagyis arra kell törekedni, hogy megértsük az erőszak mozgatórugóit és nem erőszakkal válaszolni – mondta Gáncs Péter.

Húsvét éppen azt üzeni, hogy a feltámadott visszatér. De nem azért, hogy bosszút álljon, hanem, hogy megbocsásson – tette hozzá.


Isten és ember egymásra találásának csodáját ünnepeljük

A húsvét Isten és ember egymásra találásának csodája – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap, a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten.


Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke igét hirdet a húsvétvasárnapi ünnepi istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban 2016. március 27-én.

Gáncs Péter prédikációjában kiemelte: húsvét akkor lesz igazi „ünnep az életünkben, ha egzisztenciálisan is érint minket".

Ezen a napon ugyanis nem egyszerűen Jézus távoli győzelméről hallunk, hanem „itt és most bennünk is megmozdulhat az élet, minket is megmozdíthat a föltámadottal való találkozás öröme, és ezt tovább is adhatjuk" – jelentette ki.

Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: az igazi húsvét „kihallatszik belőlünk", kihallatszik a templomból, kihallatszik az ünnepekből a hétköznapok felé, és kihallatszik az egyházból a világ felé, amelynek semmire sincs nagyobb szüksége, mint Jézus tanítására.

Gáncs Péter arról is beszélt, hogy a húsvét értelmetlen nagypéntek nélkül. Felidézte, Jézus nagypénteken, a Getsemáne-kertben rászólt forrófejű tanítványára, Péter apostolra, amikor az kardot rántott: „tedd hüvelyébe a kardod, mert aki kardot fog, az kard által vész el".

Mikor hisz már végre az erőszakra erőszakkal felelő emberiség Jézusnak? – tette fel a kérdést a püspök.

Emlékeztetett arra, hogy Jézus meg merte kérdezni az őt arcul ütő főpapi szolgától: „mondd, miért ütsz engem?"

Nincs ennél fontosabb kérdés 2016 húsvétján ezen a megsebzett földrészen – figyelmeztetett Gáncs Péter.


A húsvétvasárnapi ünnepi istentisztelet résztvevői a Deák téri evangélikus templomban 2016. március 27-én.

Hangsúlyozta: rá kell kérdezni, hogy miért teszi a másik, amit tesz, miért robbantja föl magát, miért dobja oda az életét csak azért, hogy vele együtt százak haljanak.

„Fel kell tennünk ezt a kérdést alázattal és őszintén, és vállalnunk kell, hogy kellemetlen választ kapunk", mert lehet, hogy kiderül, „mi is okai vagyunk" az ő agresszivitásuknak – mondta.

Az evangélikus elnök-püspök Jézust idézte, aki azt mondta: „békességet hoztam".

A keresztény ember küldetése pedig az, hogy elvigye ezt a húsvéti fénysugarat az egész világnak – tette hozzá Gáncs Péter.

Az ünnepi szertartás végén a püspök egy lelkésztársával úrvacsorát osztott a gyülekezetnek.


Bogárdi Szabó István: ma is a feltámadott Krisztus gyűjt össze bennünket

Bogárdi Szabó István húsvétvasárnapi igehirdetésében húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy Jézus feltámadására a tanítványok első válasza az elzárkózás volt, nem hittek, de Jézus „csodálatos szeretettel vezeti őket bizonyosságra".


Ez döntő pillanat volt; "kilépni a strukturált reménytelenségből az Isten által megnyitott jövendőbe. (...) Megérezni, hogy Jézus feltámadása érvényessé tette a kereszten hozott áldozatát, és Isten szent engeszteléssel öleli magához az embert" – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István.

A mai kor keresztényeiről azt mondta: könnyű őket szétszórni, nem kapnak védelmet, ma ők a csüggesztő leszólások, a cinizmus, az üldözés és a terror céltáblái.

„A hatalmasok pedig (...) széttárják kezüket, a vállukat vonogatják, tehetetlennek mondják magukat, mossák kezeiket, mint Pilátus, máskor (...) meg a kezüket dörzsölik" – fogalmazott Bogárdi Szabó István.

Könnyű tehát szétszéledni, és a mai keresztények éppen olyanok, mint egykor a tanítványok, akik először nem hittek - mondta a püspök.



Bogárdi Szabó István kiemelte: a mai Krisztus-követők között is voltak hitetlenek, csoda elől menekülők, de Krisztus hatalma által bennük is megkezdődött egy másik élet.

Hinni annak a tudomásulvételét jelenti, hogy Istené a végső szó, és ez csodálatos, mert Isten igazmondó, vagyis az irgalom győzedelmeskedik – mondta a püspök, hozzátéve: „a gyűlölet, a bűn, a halál, az elveszés ideje mind-mind meg van számlálva".

A húsvétvasárnapi istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!