Ismét lekerült a napirendről a kisebb parlament ügye

Egy hét alatt meggondolta magát az MSZP, ezen a héten ugyanis - az SZDSZ-szel együtt - már nem támogatta, hogy az Országgyűlés napirendre vegye a Fidesz kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosító javaslatát, amelynek általános vitáját a múlt héten már elkezdte a Ház. Parlamenti összefoglaló.

A Fidesz 2006 június 16-án nyújtotta be az Országgyűléshez indítványát, amelyet azóta - a párt folyamatos kezdeményezése ellenére - beleértve a hétfői szavazást is, 60 alkalommal nem vettek napirendre, egyszer pedig sürgős tárgyalását utasították el.
 
A javaslat múlt héten szerepelt az Országgyűlés napirendjén, mivel az MSZP támogatta ezt a házbizottság ülésén. Akkor még az SZDSZ is úgy nyilatkozott, hogy nem látja akadályát az indítvány napirendre kerülésének, de előbb tanulmányozzák annak tartalmát.
 
Az indítvány általános vitája ezután megkezdődhetett a múlt héten, a javaslat mégsem került automatikusan az Országgyűlés eheti napirendjére. A Fidesz ezért ismét kezdeményezte ezt. A frakció napirend kiegészítésére vonatkozó javaslatát a szocialisták - Gyárfás Ildikó és Szekeres Imre kivételével - és az SZDSZ-es képviselők leszavazták,  a Fidesz, a KDNP, az MDF és három független képviselő: Almássy Kornél, Tóth András valamint Vas János azonban igennel voksolt. Hárs Gábor (MSZP) és Lengyel Zoltán (MDF) tartózkodott.
 
A Fidesz javaslata szerint - amelyet a demokrácia-törvénycsomag részeként nyújtottak be - az alkotmányban rögzítenék, hogy a képviselők létszáma legfeljebb 200 fő lehet; az eredeti javaslat azt is tartalmazta, hogy alkossanak új választójogi törvényt 2007. április 30-ig.
 
Interpelláció
 
Lukács Tamás a HospInvest-ügy, az egri Markhot Ferenc kórház kapcsán arról szólt, hogy többször észleltek jogsértést, és az iratok érdemi megvizsgálására a mai napig nem volt lehetőségük. Az ellenzéki képviselő azt kérdezte az egészségügyi minisztertől, hogy a betegek biztonságos ellátása érdekében mit kívánnak tenni.
 
Székely Tamás válaszában elmondta: reméli, hogy az egri kórház orvosai és szakdolgozói törődnek a betegekkel, hasonlóan a minisztériumhoz és ÁNTSZ-hez. A kórházban indított sztrájk kapcsán azt mondta, károsak azok a jelenségek, amelyek a betegek orvoshoz jutását nehezítik. Hangsúlyozta: nem kíván az engedélyezési eljárásba beavatkozni, a működési engedélyezés folyamatát jogszabály rögzíti, a döntést 15 napon belül meg lehet fellebbezni.
 
A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban igen.
  
Azonnali kérdések
 
Puskás Tivadar ismertetése szerint egy 2006-os törvény értelmében nem az E-alap terhére vehetők fel a külön jogszabályban meghatározott veszélyes sportok sérültjei. Ilyen például a jet-ski, a sziklamászás és a barlangászat, ez utóbbi azonban a képviselő szerint kilóg a felsorolásból. Szerinte ezzel a jogszabállyal sikerült „kiirtani” a barlangászattal kapcsolatos sérülések bejelentését, véleménye szerint ezért módosítani kell a törvényt és a kormányrendeletet is.
 
Az egészségügyi államtitkár válaszában közölte: valóban az extrém sportok között szerepel a barlangászat. Vojnik Mária azt mondta, a barlangi mentők kezdeményezték, hogy ez kerüljön ki az extrém sportok közül, azonban ezt nem tudják megtenni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a barlangi mentés nem sport, az mentésnek minősül.
 
+
 
Molnár Béla azt kérdezte a pénzügyi államtitkártól, hogy miért kell mindenáron privatizálni a Mavir Zrt.-t. Közölte: nem elfogadható az a kijelentés, hogy csak a részvények 25 százalékát akarják tőzsdére vinni, mert több más cég privatizációja is így kezdődött.
 
A képviselő megkérdezte, hogy miért kezdték meg titokban a Magyar Villamos Művek átalakítását és a Mavir Zrt. leválasztását. Azt kérte, hogy a céget tartsák meg száz százalékos állami tulajdonban.
 
Keller László válaszában leszögezte, nem titokban hozták az értékesítésről szóló döntést. Hozzátette: arról is döntöttek, hogy a Mavir Zrt. legyen része az Új tulajdonosi programnak. Megjegyezte, hogy a céget többségi állami tulajdonban akarják megőrizni.
 
A költségvetési tanács
 
– A gazdaság szereplői számára is átláthatóvá, ellenőrizhetővé válna a költségvetés a költségvetési tanács létrehozásával - mondta Latorcai János (KDNP), a tanács felállításával kapcsolatos Fidesz–KDNP javaslatról kezdődött általános vitában, hétfőn este a parlamentben.
 
Varga Mihály, Répássy Róbert, Font Sándor fideszes, illetve Latorcai János és Rubovszky György kereszténydemokrata képviselő javaslata az alkotmány módosításával állítaná fel a költségvetési tanácsot.
 
A Fidesz költségvetési tanácsról szóló határozati javaslatát 2006 májusában nyújtotta be, majd 2006 decemberében alkotmánymódosításba foglalta a tanácsról szóló indítványát. Ennek napirendre vételét azóta 47 alkalommal utasította el a Ház, hétfőn azonban 362 igen, 3 nem és egy tartózkodás mellett 48-adszorra mégis napirendre vette.
 
Latorcai János közölte: törvényjavaslatuk több mint kétéves múltra tekint vissza, mert a kormánypárti arrogancia megakadályozta parlamenti tárgyalását.
 
Ismertetése szerint az alkotmánymódosítással létrehoznák a költségvetési tanácsot, és annak kötelezettségéve tennék, hogy a költségvetési törvényről kialakított véleményét a köztársasági elnöknek megküldje, illetve az előzetesen elkészített véleményt a költségvetéssel egyidejűleg átadja a parlament számára, és azt nyilvánosságra is hozza.
 
Mint mondta, az intézmény a gazdasági szereplők támogatása mellett olyan biztosítékot jelent a költségvetési politikában, ami korlátozni tudja, vagy szükség esetén meg is akadályozza a felelőtlen kormányzati magatartást. A tanács javasolhatja a köztársasági elnöknek a parlamenti vita és szavazás után, hogy a törvényt ne hirdesse ki, és küldje vissza az Országgyűlésnek.
 
A képviselő véleménye szerint ennek a javaslatnak ma ésszerű alternatívája nincs. Egy ilyen intézményt nem helyettesíthet egy közszolgálati törvénycsomag salátarészeibe beillesztett, kormányzati felügyelet alatt álló intézmény, amely helyzetéből adódóan nem merne véleményt mondani.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!