Jogerősek az első forduló eredményei

Jogerőssé váltak a múlt vasárnapi országgyűlési képviselőválasztás első fordulójának eredményei, minden jogorvoslati eljárás lezárult. Az Országos Választási Iroda (OVI) becslése szerint tíz kritikus szavazókör lehet a második fordulóban, ahol elhúzódhat a szavazás. Ezekben választókörzetekben összesen 23 ezer igazolással szavazó van, ebből már felvetette magát a névjegyzékbe 7.740. Az OVI rendeletmódosítás mellett kommunikációs és szervezési eszközökkel is próbálja gyorsítani az igazolással szavazást az országgyűlési képviselők választásának második fordulójában. Péntek délután egyébként felkerült a Magyar Közlöny internetes oldalára az önkormányzati miniszter rendelete.

Jogerőssé váltak a múlt vasárnapi országgyűlési képviselőválasztás első fordulójának eredményei, minden jogorvoslati eljárás lezárult csütörtök estére. Az egyéni választókerületi, valamint a területi választókerületi eredményeket hétfő 16 óráig kellett megállapítaniuk az illetékes választási bizottságoknak. A területi választási bizottságok eredményt megállapító határozata ellen nem érkezett jogorvoslati kérelem, csak az egyéni választókerületi eredmények ellen.

Az Országos Választási Iroda (OVI) becslése szerint tíz kritikus szavazókör lehet a második fordulóban, ahol elhúzódhat a szavazás. Erről Virág Rudolf, az OVI vezetője beszélt az Országos Választási Bizottság (OVB) ülésén. Az OVI vezetője közölte: néhány kivételtől eltekintve várakozásuk szerint, a kommunikációs és szervezési intézkedések hatására valamennyi szavazókörben be fog tudni fejeződni a voksolás második fordulója 19 órakor.

Még a második fordulóban is jelentős számú igazolással szavazó választópolgár fog megjelenni az OVI adatai szerint Budapest 3. számú, III. kerületi egyéni választókerületében (1.300), a 19. számú, XIII. kerületi (1.900) és a 16. számú, XI. kerületi választókörzetben körülbelül ugyanennyi. Vidéken egyedül Miskolcon van viszonylag sok igazolással szavazó, körülbelül 600, de ezek közül csak körülbelül 440 szavazhat. Ezekben választókörzetekben összesen 23 ezer igazolással szavazó van, ebből már felvetette magát a névjegyzékbe 7.740.

Rendeletmódosítás mellett kommunikációs és szervezési eszközökkel is próbálja gyorsítani az igazolással szavazást az országgyűlési képviselők választásának második fordulójában az Országos Választási Iroda (OVI). Az OVI kezdeményezte a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet módosítását úgy, hogy az igazolással szavazók adatait nem kézzel vezetnék fel a névjegyzékbe, hanem már ott szerepelnének egy előre kinyomtatott listán.

Az OVI valamennyi olyan országgyűlési egyéni választókerületben, ahol második fordulót tartanak, hirdetményeket tesz közzé, és az ott élő választópolgárok postaládájába is értesítőt dobnak a második fordulóról. Ennek az értesítőnek a hátoldalán tájékoztatják a választókat arról, hogy 57 egyéni választókerületben lesz második forduló, felsorolják, melyek ezek, és felhívják az igazolással szavazni kívánók figyelmét arra, hogy csak abban az esetben élhetnek a választás jogával, ha az első fordulóban olyan választókerületben szavaztak (igazolással vagy anélkül), ahol nem volt eredményes a választás. A szavazatszámláló bizottságoknak azt ajánlják, hogy osszák fel a névjegyzéket a névjegyzéken szereplő, illetve a felvehető választópolgárok között, és eszerint válasszák szét a szavazásra várók sorát és gyorsítsák a szavazást.

+

Péntek délután felkerült a Magyar Közlöny internetes oldalára az önkormányzati miniszter rendelete, amely segíthet az igazolással szavazás adminisztrációjának csökkentésében. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a 10/2010. (IV. 16.) ÖM rendelet, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvénynek az országgyűlési képviselők választásán történő végrehajtásáról szóló 35/2009. (XII. 30.) ÖM rendelet módosításáról. Eszerint a kijelölt szavazókör szavazatszámláló bizottsága (szszb) mellett működő jegyzőkönyvvezető az szszb döntése alapján a választópolgár nevénél lévő körbe tett megjelöléssel gondoskodik az igazolás alapján névjegyzékbe vett választópolgár névjegyzékbe vételének dokumentálásáról.
   
A rendelet szerint a szavazás befejezését követően a jegyzőkönyvvezetőnek gondoskodnia kell a Névjegyzékbe vehető választópolgárok listáján (az előző módon meg nem jelölt) tételek áthúzásáról. A jegyzőkönyvvezetőnek a jelölt tételeket a névjegyzékbe a nyomtatásakor utolsó sorszámon szereplő választópolgár sorszámától folytatva fel kell vennie. A jegyzőkönyvvezető felvezeti a szavazás napján igazolás alapján a névjegyzékbe felvett választópolgárok számát, valamint aláírásával és lebélyegzéssel hitelesíti a névjegyzéket, az "F" (felvettek) jegyzékére felvezeti az igazolás alapján névjegyzékbe vett választópolgárok adatait.

A rendeletmódosítás lényege, hogy az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) nem kézzel vezetik fel a névjegyzékbe, hanem már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. Ezen a szavazatszámláló bizottság jelzéssel látja el, hogy mely választópolgárokat vette névjegyzékbe.

+

A választás első fordulójában 23 olyan, igazolással szavazók számára kijelölt szavazókör volt, ahol este 19 óra után fejezték be a szavazást. Ebből 18 volt a fővárosban (a XI., a XIII., a XIV. és a XVII. kerületben), egy-egy pedig Pécsett, Miskolcon, Győrben, Szegeden és Debrecenben. A 23-ból tízben lesz második forduló, mivel a többiben az első fordulóban sikerült képviselőt választani.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!