Tragédia: lezuhant a lengyel államfő repülőgépe

Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette az oroszországi Szmolenszk közelében – jelentette az Interfax hírügynökség a szmolenszki terület kormányzójára hivatkozva. A gépen tartózkodó 96 személy meghalt. Kaczynski a Szmolenszk melletti katyini emlékhelyre tartott küldöttség élén, amikor leszállás közben a tragédia bekövetkezett. Sólyom László köztársasági elnök személyesen fejezte ki részvétét a lengyel államfő halála miatt a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke Joanna Stempinska rendkívüli és meghatalmazott lengyel nagykövetnek eljuttatott részvétnyilvánító levelében azt írta: „Mély megrendüléssel értesült a Kereszténydemokrata Néppárt a Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnököt és kíséretét szállító repülőgépet ért szerencsétlenségről. A párt nevében ezúton fejezem ki együttérzésemet a testvéri lengyel néppel, a katasztrófa áldozatainak hozzátartozóival”. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője részvéttáviratában őszinte részvétét fejezte ki az egész lengyel népnek Lech Kaczynski államfő tragikus halála kapcsán.

Az elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, továbbá a lengyel parlament alelnöke és egy külügyminiszter-helyettes, számos más állami és kormányzati tisztviselő. Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását – közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa.

A Vesztyi 24 hírtelevízió a baleset helyszínéről adott élő közvetítésben látható volt, hogy a gép egészen kicsi darabokra tört szét és több darab kigyulladt. A tüzeket oltják a még mindig sűrű ködben. Dmitrij Medvegyev orosz államfő utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, a bizottság élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll. A helyszínre indult Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Igor Levityin közlekedési miniszter.

A Varsóból Szmolenszkbe tartó Tu-154 fedélzetén a hírek szerint 132 ember tartózkodott. A helyszínen munkához láttak a mentőegységek. A gép a szmolenszki repülőtér közelében, leszállás közben zuhant le. Anufrijev szerint a gép nem egészen egy kilométerrel a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, és darabokra tört. A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa.

Kaczynski elnök Katyinba készült, ahol a Szovjetunióban 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyét akarta felkeresni. A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak ugyanott megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeiről ismert Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, s az orosz fél ehhez hozzájárult.

Le akarták cserélni a gépet...

Az elnöki Tu-154 legalább 20 éves volt. A lengyel kormány már régóta tervezi, hogy felváltja egy modernebb gépre, de eddig az anyagiak hiányában nem sikerült lecserélni az elöregedő repülőt. Az Aviation Safety Network szerint az elmúlt öt évben 66 katasztrófa történt ezzel a géptípussal.

A katasztrófa egyes vélemények szerint visszavetheti a lengyel-orosz kapcsolatokat is, amelyek az utóbbi időben mintha javulni látszottak volna. Ezt jelképezte Putyin miniszterelnök látogatása is csütörtökön Katynban, a szovjet alakulatok által elkövetett tömegmészárlás 70. évfordulóján. Ez volt lényegében az első komolyan vehető gesztus orosz részről a lengyelek előtt a katyni mészárlásért.

Varsóban Donald Tusk miniszterelnök közben rendkívüli ülésre hívta össze a kormányát, a nemzeti zászlót félárbocra eresztették. Sokan gyülekeznek az elnöki palotánál, ahol virágokat helyeznek el, mécseseket gyújtanak az elhunyt elnök emlékére.

P. J. Crowley, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szörnyű tragédiának nevezte, ami a lengyel elnökkel és kíséretével történt, s részvétét fejezte ki a lengyel népnek. Guido Westerwelle német külügyminiszter azt mondta, megdöbbentette és szomorúsággal töltötte el a tragédia, s minden német ember osztozik a lengyelek gyászában.

„Magyarország is személyes jóbarátját veszítette el”

Kiss Gy. Csaba egyetemi tanár, lengyelszakértő a HírTV-nek úgy nyilatkozott: azontúl, hogy személyesen is gyászol, hiszen jó barátságban volt a lengyel elnökkel, „Magyarország is személyes jóbarátját veszítette el”. Az államfő utódlásáról azt mondta, két hónapon belül ki kell írni az államfőválasztást.

+

Erdő Péter lerótta kegyeletét az áldozatok emléke előtt

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is lerótta kegyeletét a lengyel repülőszerencsétlenség áldozatai, köztük Lech Kaczynski államfő emléke előtt vasárnap Budapesten a lengyel nagykövetségen – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatala.
   
Erdő Péter kifejezte a püspöki kar és a magyar katolikus közösség együttérzését és szolidaritását a lengyel elnök és kíséretének halála miatt, és kifejezésre juttatta: „osztozunk a lengyel egyház gyászában is”.
    
A bíboros részt vett azon a misén, amelyen megemlékeztek a lengyel elnöki repülőgép oroszországi katasztrófájáról; a szertartást a lengyel Juliusz Janusz magyarországi apostoli nuncius celebrálta Budapesten, a X. kerületi Mindenkor Segítő Szűz Mária lengyel nemzetiségi plébániatemplomban.
    
Mint azt a közlemény megemlítette, Erdő Péter korábban fogadta Esztergomban Lech Kaczynskit, aki tiszteletét tette Mindszenty József bíboros sírjánál.
    
A közlemény kitér arra, hogy az esztergom-budapesti érsek szerint „a lengyel közélet számos személyiségének elvesztése éppen olyan fájdalmas, mint azoknak a személyeknek a halála, akik a katyni áldozatok rokonai voltak”. A bíboros hozzátette „együttérzésünk azért is olyan erős, mert a két nemzet közti barátság, valamint a lengyel és a magyar egyház közötti szolidaritás olyan eszmény, ami Lech Kaczynski tevékenységében is kifejeződött”.
    
Oroszországban szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép. Az orosz hatóságok közlése szerint nincsenek túlélők, 96-an haltak meg a balesetben. A tragédiában életét vesztette Tadeusz Ploski tábori püspök, Miron Chodakowski ortodox érsek, a varsó-bielski lengyel ortodox egyházmegye vikáriusa és Roman Indrejczyk, a néhai elnök házikáplánja, valamint Ryszard Rumianek prelátus, a Wyszynski Egyetem rektora is.

+

Kaczynski elnök műve túl fogja őt élni

Biztos vagyok benne, hogy Kaczynski elnök műve, mindaz, amit a magyar-lengyel barátságért tett, túl fogja őt élni – jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök újságírók előtt, miután személyesen fejezte ki részvétét a lengyel államfő halála miatt a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén.

A magyar államfő azt mondta: Lech Kaczynski mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit az európai politikában. Hozzátette: különösképpen a szívén viselte a magyar-lengyel barátságot, amelyet minden évben közösen ünnepeltek meg. Mint mondta, a lengyel államfő felesége is különösképpen érdeklődött a magyarországi események és a magyarországi karitatív szervezetek munkája iránt. Sólyom László kitért arra is, hogy szoros emberi kapcsolat is volt közöttük.   

+

Semjén Zsolt részvétnyilvánítása
Joanna Stempinska rendkívüli és meghatalmazott lengyel nagykövetnek

Tisztelt Nagykövet Asszony!

Mély megrendüléssel értesült a Kereszténydemokrata Néppárt a Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnököt és kíséretét szállító repülőgépet ért szerencsétlenségről. A párt nevében ezúton fejezem ki együttérzésemet a testvéri lengyel néppel, a katasztrófa áldozatainak hozzátartozóival.

A tragédia különösen fájdalmas Lengyelország számára, mert az elnök vezette küldöttség éppen nemzetük egyik szomorú emléke - a Katinyban kivégzett lengyel tisztek és civilek mártíromsága - előtt kívánt tisztelegni.
A katasztrófa azért is megrendít, mert Lech Kaczynski elnöki beiktatásán, személyes meghívására vehettem részt.

Az áldozatok emlékét tisztelettel megőrizzük!

Dr. Semjén Zsolt
elnök
Kereszténydemokrata Néppárt
 
+
 
A kalocsai érsek részvéttávirata

Táviratban fejezte ki részvétét Lech Kaczynski lengyel államfő és honfitársai halála miatt Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Kecskeméten hétfőn megemlékezést tartanak a légi szerencsétlenség áldozatainak emlékére.

„Tiszta szívű lengyel hazafit vesztettünk el Lech Aleksander Kaczynski elnök úr személyében, olyan – mélyen hívő – katolikus államférfit, aki a magyar-lengyel barátság őszinte támogatója volt. (...)  Fájdalmukban osztozva idézzük emlékezetünkben II. János Pál leghíresebb próféciáját: Ne féljetek! – ne féljetek attól, hogy befogadjátok Krisztust és az ő erejét, ne féljetek és tárjátok sarkig a kapukat Krisztusnak és az ő megváltó erejének” – áll a krakkói testvéregyházmegye vezetőjének, illetve Wadowice egyházi és önkormányzati elöljáróságának küldött részvéttáviratban.
    
Hétfőn Bábel Balázs és Beer Miklós váci megyéspüspök jelenlétében emlékeznek meg Kecskeméten a szombati lengyel légi katasztrófa áldozatairól. Délután a Szent Miklós templomban lesz szentmise, amelyen Bábel Balázs és Beer Miklós koncelebrál, majd a lengyel-magyar barátság háza, Karol Wojtyla Barátság Központnál a két püspök jelenlétében – imáival kisérve – folytatódik a megemlékezés.
    

+
 
Gyásztávirat Julius Janusz magyrországi apolstoli nunciusnak

Húsvét nyolcadában megdöbbenéssel vettük tudomásul Lech Kaczynski elnök úr és kíséretének tragikus balesetét.

A személyes kapcsolat, a testvérpárti szolidaritás, és a két nép barátsága okán mélyen átérezzük és azonosulunk lengyel testvéreink gyászával.

A tervezett látogatás hazafias és nemes célja, a hősökkel való azonosulás üdvtörténeti távlatot ad áldozatuknak.

Az időpont, hogy mindez az Irgalmasság kilencedének befejező napján történt, reményt ad arra, hogy áldozatuk nem hiábavaló. Faustina nővér és tiszteletreméltó II. János Pál járjon közben érettük.

Legőszintébb barátsággal imádkozunk az Elnök Úrért, kíséretéért, családtagjaiért és az egész lengyel népért.

Testvéri szeretettel:

Semjén Zsolt
a KDNP elnöke

Telegram!

W oktawie Wielkanocnej, wstrząśnęła nami wiadomość o tragicznej śmierci prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego otoczenia w tragicznym wypadku.
 
W osobistej relacji braterskiej, solidarności i przyjaźni między dwoma narodami, przebici głębokim żalem, i tym co się stało, w smutku łączymy się z polskimi braćmi.
 
Patriotyczny i szlachecki cel planowana wizyta. Identyfikujemy się z bohaterami, którzy pomagali aby nie zostala zamazana i zapomniana historia ofiar Katynia.

Dzień dzisiejszyjest ostatnim dniem oktawy Wielkanocnej, dniem wigilii Miłosierdzia Bożego, ten dzień daje nadzieję, ten dzień nie jest na próżno, św. siostra Faustyna i Sługa Boży Jan Paweł II, niech beda dla Nich przewodnikami.
 
Przyjmijcie z calego serca wyrazy współczucia i kondolencje z powodu tragicznej śmierci Pana przdenta RP Lecha Kaczyńskiego, i jego najbliższych współpracowników. I modlimy sie za Nich i ich Rodziny i Naród Polski.

Z braterskim uściskiem:

Zsolt Semjén
Przewodniczący Parti Chrześcijańsko-Demokratycznej

+

Magyarország számos barátját veszítette el

Magyarország és a Fidesz is számos barátját veszítette el ezen a szombati reggelen, elnökükben pedig én magam is egy közeli barátot és pótolhatatlan küzdőtársat veszítettem el - írta Donald Tusknak, a Lengyel Köztársaság miniszterelnökének, Bronislaw Komorowskinak, a szejm elnökének és Bogdan Borusewicznek, a szenátus elnökének Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor levelében megdöbbenésének adott hangot a szombati szerencsétlenség miatt. Mint fogalmazott, „Lech Kaczynski és a gépen utazó többi utas tragédiája Katyn drámájának új fejezetét nyitja meg, holott éppen annak lezárása és a méltó megemlékezés volt az utazás célja”.
   
A pártelnök felidézte: Kaczynski mindig külön tisztelettel emlékezett az üldözött lengyelek magyarországi befogadására és azokra a magyarokra, akik ebben szerepet játszottak. „A megtörtént tragédia közepette is büszkeséggel gondolok arra, hogy Európa egyetlen, Lengyelországon kívül felállított katyni emlékműve éppen Budapesten áll” – tette hozzá.

+

Orbán Viktor levele az elhunyt lengyel államfő testvérének, Jaroslaw Kaczynskinak

Jaroslaw Kaczynski Úrnak
Elnök
Prawo i Sprawiedliwość

Tisztelt Elnök Úr!

Megdöbbenéssel ért a hír, hogy ma reggel Szmolenszk mellett tragikus repülőgép-balesetben életét vesztette az Ön testvére, Lech Kaczynski, a Lengyel Köztársaság elnöke, felesége, több állami vezető, az egykori katyni áldozatok rokonai, és a lengyel szellemi elit több tagja is. Lech Kaczynski és a gépen utazó többi utas tragédiája Katyn drámájának új fejezetét nyitja meg, holott éppen annak lezárása és a méltó megemlékezés volt az utazás célja. Közös sorsunkból, közös tragédiáinkból és reményeinkből adódóan bennünket, magyarokat minden, ami lengyel barátainkkal történik, barátként és testvérként érint. Magyarország és a Fidesz is számos barátját veszítette el ezen a szombati reggelen, elnökükben pedig én magam is egy közeli barátot és pótolhatatlan küzdőtársat veszítettem el.

Kaczynski elnök úr mindig külön tisztelettel emlékezett az üldözött lengyelek magyarországi befogadására és azokra a magyarokra, akik ebben szerepet játszottak. A megtörtént tragédia közepette is büszkeséggel gondolok arra, hogy Európa egyetlen, Lengyelországon kívül felállított katyni emlékműve éppen Budapesten áll.
 
Mindannyian ismerjük a mondást: „Lengyel, magyar két jó barát”. Így hangzik magyarul. A lengyel változat azonban közelebb áll az igazsághoz, azt mondja: „Polak, Węgier dwa bratanki”. Amikor két jó testvér közül az egyik tragikus hirtelenséggel eltávozik, a másik fájdalmát csak olyan valaki értheti és érezheti meg igazán, aki maga is testvérét veszítette el. Így érzünk mi magyarok ma, így osztozunk a Kaczynski család, és lengyel testvéreink fájdalmában.

Kérem, fogadja személyes együttérzésemet, mind a magam, mind pedig családom, valamint a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nevében, és engedje meg, hogy biztosítsam arról, hogy ránk, magyarokra mindig számíthatnak.
 

Tisztelettel
Orbán Viktor

+

Navracsics Tibor részvéttávirata a lengyel nagykövetnek

Navracsics Tibor részvéttáviratot küldött Joanna Stempinska rendkívüli és meghatalmazott lengyel nagykövetnek, őszinte részvétét fejezte ki az egész lengyel népnek Lech Kaczynski államfő tragikus halála miatt.

+

A Fidelitas és az IKSZ közleménye

A Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megdöbbenéssel értesült a lengyel elnöki különgépet ért szerencsétlenségről. A rendkívüli tragédia nagy csapás a lengyel nemzet és az európai közösség számára.

Egy olyan nemzet vezetői vesztek oda a balesetben, amely mindig is példát mutatott hazaszeretetből, a szabadság iránti olthatatlan vágyból és az európai értékek tiszteletéből. Olyan vezetőket veszítettünk ma el, akik egyúttal meggyőződéssel képviselték a magyar-lengyel barátság ügyét is. Olyanokat, akik számunkra, magyar fiatalok számára bizonyították a szolidaritás erejét.

Osztozunk a hozzátartozók és a lengyel nép fájdalmában!

Ágh Péter, a Fidelitas elnöke
Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!