Kormányzati támogatások: 40 millió a püspökhatvani katolikus templomra, 120 millió a ciszterci nővérek gyümölcsfeldolgozójára

Nemzetiségi és egyházi támogatásként 40 millió forinttal támogatja a kormány a püspökhatvani Szent Lőrinc-katolikus templom felújítását. A kismarosi ciszterci nővérek gyümölcsmanufaktúrájának fejlesztéséhez pedig 120 millióval járul hozzá a kabinet – jelentette be a helyszínen a KDNP két alelnöke: Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások minisztériumának miniszterhelyettes és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön.

PüspökhatvaniBátyi József polgármester, Szederkényi László plébános, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (b-j) a püspökhatvani Szent Lőrinc-templomban 2021. február 11-én. A kormány negyvenmillió forinttal támogatja a templom felújítását (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Soltész Miklós Püspökhatvaniban úgy fogalmazott: nagyon sok minden szükséges ahhoz, hogy nemzetiségeink megmaradjanak, ilyen az anyanyelv ápolása, az oktatás-nevelés segítése, de az őseik által épített templomaik, egyházuk támogatása is.

Hozzátette, hogy Püspökhatvanban szlovákok élnek, akiknek külön köszönet jár azért, hogy őrizték a hagyományt, megtartották katolikus hitüket és törekszenek arra, hogy nemzetiségüket fenntartsák. Minden ilyen beruházás, amelyet a kormány támogat, az helyi munkahelyteremtés és -megtartás is egyben – közölte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője kifejtette: a kormányzat a kistelepülések támogatásával azt szeretné elérni, hogy ha valaki ott lakik, annak ez életminőség-javulást, nyugodtabb körülményeket, megfelelő közszolgáltatásokat jelentsen.

 

Százhúszmilliós kormányzati támogatás a ciszterci nővérek kismarosi gyümölcsfeldolgozó üzemére

Soltész Miklós, a Pest megyei településen, a gyümölcsmanufaktúrában tartott tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a nővérek kismarosi beruházásait, köztük a manufaktúrát 2017-ben 220 millió forinttal támogatta a kormány, tavaly év végén pedig újabb támogatásról döntöttek.

A második ütemben 120 millió forinttal segítik azt a tevékenységet, amelyet a kismarosi nővérek helyben és a Dunakanyarban kifejtenek – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta: a szerzetesrendek jelen vannak a hitéletben, de a közösség életében is, ahol több feladatot vállalnak, és munkájukkal is szolgálják a térséget.  

Kismarosi ciszterci üzemSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Horváth Olga, a kismarosi ciszterci monostor apátnője a ciszterci nővérek kismarosi gyümölcsmanufaktúrájához kapcsolódó fejlesztések támogatásáról tartott sajtótájékoztatón az üzem udvarán 2021. február 11-én. A kormány százhúszmillió forinttal támogatta a fejlesztést (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Rétvári Bence azt mondta: a ciszterci rendnél alapítása óta nagy hagyománya van a mezőgazdaságnak és a korszerű agrártechnológia alkalmazásának. Ez jelenik meg a gyümölcsfeldolgozó esetében – tette hozzá –, amely teljes mértékben illeszkedik a ciszterciek 900 éves tradícióihoz, és ezt a sok száz éves hagyományt folytathatják most a kismarosi nővérek a legmodernebb eszközökkel.

Az újjászületett gyümölcsmanufaktúra ugyanakkor nemcsak egyházi üzem, hanem gazdaság- és vidékfejlesztési terv része is, hiszen sok tucat termelőnek nyújt termékeikhez feldolgozási lehetőséget. Az itt élők generációkon keresztül bogyós gyümölcsök termesztéséből éltek, a rendszerváltást követően azonban nem volt felvásárló, feldolgozó üzem – mondta a képviselő.

Rétvári Bence jelezte: a korábbi években valóban elsősorban kézműves módon készültek a „monostori ízek”, kisebb mennyiségben, az új beruházás technológiájának köszönhetően azonban már jelentősebb mennyiséget tudnak előállítani.

Az új manufaktúra lehetővé teszi, hogy a környék szinte minden termelőjének áruját fel tudják dolgozni, és jó minőségű alapanyagból jó minőségű élelmiszer, lekvárok, szörpök készüljenek – hangsúlyozta.

Kismarosi ciszterci üzemRétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Horváth Olga, a kismarosi ciszterci monostor apátnője és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (balról jobbra) a ciszterci nővérek kismarosi gyümölcsmanufaktúrájához kapcsolódó fejlesztések támogatásáról tartott sajtótájékoztatón az üzemben 2021. február 11-én. A kormány százhúszmillió forinttal támogatta a fejlesztést (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Horváth Olga, a kismarosi ciszterci monostor apátnője elmondta, hogy a magas színvonalú, magyar gyártmányú gyümölcsfeldolgozó gépekkel kiváltható több munkaművelet. Hangsúlyozta azt is, hogy mára hangsúlyosabbá vált az egészségtudatos vásárlás, és az üzem ennek az igénynek eleget tud tenni: magas gyümölcstartalmú termékeik mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak. Úgy fogalmazott: „Nemcsak finomat adunk, hanem egészségeset is.”

A 400 négyzetméteres üzemhez 300 négyzetméteres raktár tartozik, a tervek szerint az új üzemben a gyümölcsszezon kezdetén indul el a munka, mintegy 15 tonna gyümölcsöt dolgoznak majd fel, de a kapacitás a jövőben bővül.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!