Mátészalkán újraszentelték a felújított keresztet

A pénteki eseményen Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára is mondott beszédet.

Latorcai Csaba beszéde:

Főtisztelendő és Excellenciás Püspök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Polgármester Úr, Elnök Úr, Hölgyeim és Uraim! Kedves Mátészalkai Kereszt Örökbefogadók!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Kedves Mindnyájukat, a „Fogadj örökbe egy keresztet! kezdeményezés mátészalkai állomásán.

A Zöldfa utca 252. szám alatt található kereszt megújulása köszönhető a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegyének, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezetének és mindazoknak, akik egy kicsit is tettek azért, hogy ma itt együtt ünnepelhetünk.

A „Fogadj örökbe egy keresztet!” kezdeményezéssel a célunk az, hogy országszerte,  a települések közterein, utak mentén álló kereszteket megmentsük, felújítsuk és örökül hagyjuk az utánunk következő nemzedékeknek.

wgwg

Hitvallás is egyben: kiállás hitünkért, meggyőződésünkért. Különösen is ezekben a veszélyekkel teli időkben, amikor háború, gazdasági nehézségek, s bizony az eltörlés kultúrája hangzavarában, egyre nehezebb hallatni hangunkat és hirdetni az élet igenlését. Mert minden egyes kereszt felújítása, egy-egy „igen” az életre, tanúságtétel Krisztus mellett.

Tisztelt Ünneplő Közösség!

A mai keresztmegáldásnak az ad egy másik – hasonlóan fontos – apropót, hogy vasárnap, június 4-én lesz a Nemzeti Összetartozás Napja.

Az Országgyűlés a 2010-ben elfogadott törvénnyel kinyilvánította, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Hitvallásunk mellett, számunkra, magyarok számára a kereszt annak a kétezer éves európai és magyar kultúrának a forrása is, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált a Kárpát-medencében, megmaradtunk és szellemi, lelki értelemben egyaránt gazdagodunk, s minden nagyhatalmi ármánykodás ellenére nem csak múltunk, hanem jelenünk és jövőnk is van.

A kereszt és annak lényege, erőt adott és erőt ad mindennapi küzdelmeinkben. Erőt adott szabadság küzdelmeinkben, a török időkben, erőt a Habsburg elnyomás idején, erőt a nácizmus és a kommunizmus diktatúrájában. És erőt ad ma is, amikor szinte egyetlen országként Európában, hallatjuk hangunkat a mielőbbi béke érdekében, gyermekeink védelmében és azért, hogy Magyarország megmaradjon magyarnak, Európa, európainak.

Mert amíg Nyugat-Európában éppen eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, a keresztény hitükért embereket hurcolnak meg, addig Magyarországon közösen, összefogással megújítjuk ezeket a szent szimbólumokat.

wgwg

Tesszük ezt úgy, hogy a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás. Keleten és Nyugaton is a politika legmagasabb szintjein érzékelhető a vallásukat gyakorlókkal szembeni ellenérzés, ellenséges érzület.

A Nyugat-Európai istentagadó példák rámutatnak arra a szomorú jövőtlenséggel fenyegető állapotra, amelybe mára a kontinens kormányozta magát: Európa elvesztette hitét és ezzel feladta békéjét és biztonságát.

Tisztelt Ünneplő Közösség!

„Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje.” – olvassuk Pál apostolnak, a Korinthusiakhoz írott első levelében.

Az európai baloldal és annak hűséges hazai fegyverhordozói, a magyar dollárbaloldal célja az, hogy kitörölje az emberek lelkéből a hitet és ezáltal egy olyan európai egyesült államokat hozzon létre, amely egy centralizált massza, ahol a kereszténységnek nincs helye, mert – szerintük – annak nézetei pusztán idejét múlt, avitt és nem eléggé haladó, nevetséges szenteskedés.

Mi azonban tudjuk, hisszük és valljuk, hogy a kereszt Isten ereje, mely utat mutat az ég, vagyis az örökkévalóság felé. S mely évszázadokon keresztül megtartott minket, magyarokat a történelem viharai közepette is a kontinens e csodálatos szegletében.

E helyütt is biztatok és kérek mindenkit, hogy országszerte folytassuk közösen a keresztek örökbefogadását, felújítását.

tzktk

Biztatok mindenkit arra is, hogy követve őseink évszázados hagyományát, akik betegség, járvány, vagy fegyveres konfliktus idején, engesztelésül kereszteket állítottak, hogy álljon minél több helyen új, modern kereszt az utak mentén, a falvakban, a városokban!

Mindenkit hívunk, csatlakozzanak a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezéséhez!

Állítsunk minél több keresztet a békéért! Legyenek ezek a keresztek felkiáltó jelek!

Keresztény kiállások és kiáltások a békéért!

Köszönöm szíves figyelmüket!

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!