Összes vállalás: 156 kereszt
Bács-Kiskun megye: 1 kereszt
Baranya megye: 11 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 3 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 3 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 156 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Orbán Viktor: A Himnuszt sohasem térdelve, mindig felemelt fejjel énekeljük

A Mandiner összefoglalója a miniszterelnök magyar kultúra napján elmondott beszédéről!

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kultúra napján,  a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteletre érkezik a szatmárcsekei református templomba 2023. január 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ünnepi beszédet tartott a magyar kultúra napján és a Himnusz 200. évfordulóján Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja legyen

 

Ünnepi beszéde során a kormányfő rámutatott:

Ezeréves távlatban sincs másik darabja a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni a szívünket, mint a himnuszunk.

 

Mint fogalmazott: „ha arra a lehetetlen vállalkozásra adnánk a fejünket, hogy egyetlen műbe sűrítsünk mindent, ami magyar, pontosabban, ami a magyart magyarrá teszi, akkor a Himnuszt kellene választanunk. Ezért méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja legyen.”

A Himnuszt sohasem térdelve, mindig emelt fővel énekeljük

A miniszterelnök aláhúzta: noha a Himnusz műfajilag imádság, jeremiád, azt sohasem térdepelve, épp ellenkezőleg: mindig rendíthetetlenül, egyenesen állva és felemelt fejjel énekeljük. A kormányfő rámutatott: „hibáink és fogyatékosságaink is számosak. A kérdés csak az, hogy mit kezdjünk ezzel a fel- és beismeréssel? Talán térdeljünk le a focipálya közepén? Vagy döntsük le nagy elődeink szobrait? Tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat?” – fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte: „Kölcsey mást mond.

 

Papírra veti a magyar történeti irodalom legfontosabb mondatát: »megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt.

 

„Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket” – húzta alá a kormányfő. Mint fogalmazott: „ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak. Vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen. Sok olyan nép volt, melynek sorsáról a történelem ura másképpen rendelkezett”.

A miniszterelnök emlékeztetett arra is:

legnagyobb küzdelmeinket – hol békés, hol háborús eszközökkel –valójában mindig azért vívtuk, hogy azok maradhassunk, akik vagyunk, úgy élhessünk, ahogy mi akarunk.

 

„Az oszmánok megmondták, hogy ki az igazhitű, és ki a gyaur. A Habsburgok, hogy ki a jó keresztény. A németek, hogy kivel élhetünk együtt és kivel nem. A szovjetek arra akartak rászorítani, hogy magyarok helyett világproletárok legyünk, akik aztán egyesülhetünk. A brüsszeli bürokraták pedig liberális világpolgárrá akarnak kalapálni bennünket a divatjamúltnak ítélt magyar formánk helyett.

Mindig ellenálltunk, mindig kijátszottuk őket, mindig megtaláltuk a saját élet ösvényeit

 

– idézte fel a miniszterelnök.

A nagyhatalmakat „legkevésbé sem érdekli, mi a jó vagy mi a rossz a magyaroknak”

Ünnepi beszédében a kormányfő az orosz-ukrán háború kapcsán elmondta: „a magyarok megtanulták, hogy a történelem jó és rossz oldalát azok a nagyhatalmak fogják meghatározni, akik utóbb felülkerekednek, és őket legkevésbé sem érdekli, mi a jó vagy mi a rossz a magyaroknak.” „Ezért

nekünk a legbonyolultabb és legnehezebb helyzetekben is a történelem magyar oldalán kell maradnunk

 

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Himnusz mélyebb értelme kapcsán Orbán Viktor Lukács evangéliuma 21. fejezetének 28. sorát idézte: „egyenesedjetek fel és emeljétek fel a fejeteket”. A miniszterelnök hozzátette: „mi vagyunk a magyarok, akik nem vagyunk és nem is leszünk alávalóbbak más népeknél. És a magunk különleges mivoltában is vagyunk legalább olyan jó, derék, tiszteletreméltó nép, mint bármely másik. A többi, minden más a Jóistenre tartozik.

Majd meglátjuk, hogy újabb 200 év múlva ki marad állva, és mely népeket rostál ki a történelem ura. Addig is a Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenek előtt, hajrá Magyarország! Hajrá, magyarok!

 

– zárta gondolatait Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő beszédét követően Csikos Sándor Kossuth-díjas színművész elszavalta a Himnuszt.