Rétvári Bence: A kormány abból indul ki, hogy minél inkább a gyermekek érdekék szolgálja

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára az Országgyűlésben válaszolt az ellenzéki képviselők kérdéseire.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára
    
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt az Országgyűlésben, hogy szerinte a kormány egsészségügyi lépései haszontalanok.
   
Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy az MSZP-SZDSZ kormány úgy próbálta elérni, hogy kevesebben vegyék igénybe az egészségügyi ellátásokat, hogy bevezette a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatok mindenki számára elérhetőek - tette hozzá, hangsúlyozva, Magyarország az egyik olyan európai ország, amelyik a legtöbb és legátláthatóbb adatot szolgáltatja.
    
A kórházi kezelésekkel összefüggő megbetegedések aránya Magyarországon négy százalék, míg az európai 5,5 százalék - hangsúlyozta.

Fidesz: harmadszor kapnak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot

Kovács Sándor (Fidesz) azt mondta, hogy a kormány intézkedései miatt a gazdaság egyre jobban teljesít. Hangsúlyozta, hogy 2019 már a harmadik olyan év, amikor nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok.
    
Világosan látszik, hogy a kabinet megbecsüli a nyugdíjasokat, akik idén már harmadik alkalommal részesülnek nyugdíjprémiumban, ami átlagosan húszezer forint lesz - hangsúlyozta. A jogosultak novemberben nyugdíj-kiegészítést is kapnak - tette hozzá.
    
Kik a jogosultak és mekkora összeg áll rendelkezésre a pluszpénz kifizetésére? - kérdezte.
    
Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy novemberben 2,6 millióan részesülnek többletjuttatásban, amire a költségvetés 77,5 milliárd forintot fordít. A büdzséből 2016. novembere óta 273 milliárd forintot fizettek ki eddig többletjuttatásként a nyugdíjasok számára - tette hozzá.
    
A képviselő a választ elfogadta.

MSZP: valóban meg akarják változtatni az iskolaérettség megállapításának szabályait?

Hiller István (MSZP) az iskolaérettség megállapításának átalakítását tette szóvá. Kiemelte: az eljárás eddig nem volt bonyolult, a gyermeket legjobban ismerők döntöttek. A szülő javaslatára vagy kérésére, az óvodapedagógussal együtt történtek megbeszélések, és megállapodtak, hogy menjen-e a gyermek iskolába, vagy sem. A tervezet ezt a rendszert kívánja megszüntetni - mutatott rá a korábbi oktatási miniszter.
    
Hiller István kifejtette: ezentúl a szülőnek az Oktatási Hivatalhoz kell fordulnia a saját gyermeke ügyében, és a hivatal emberei a távolból feltöltött dokumentumok, orvosi leletek alapján döntenek. Ha a szülő ezt nem fogadja el, közigazgatási pert kezdeményezhet - mutatott rá.    
    
Komolyan gondolják, hogy szülők ezrei arctalan és ismeretlen hivatali gárdától várhatják a megfelelő döntés megszületését? - tette fel a kérdést. Ez így ostobaság, évente 40 ezer gyermek sorsáról van szó - jelentette ki, és azt firtatta: tervezik-e megváltoztatni a szabályozást, vagy valóban ezt kívánják bevezetni.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára rámutatott: a kormány abból indul ki, hogy minél inkább a gyermekek érdekék szolgálja. Hasonló felkészültségű és képességű gyermekeket az ország bizonyos településein nem nyilvánítottak iskolaérettnek, máshol pedig engedtek volna iskolába menni.

Kitért arra is, hogy az OECD-országok közül a legtöbb helyen a magyarhoz hasonló szabályozás van és 6 év a korhatár, elsősorban az angolszász országokban van ennél alacsonyabb kezdő időpont. Kiemelte: az új rendszer szerint, ha a gyermek fejlettségi foka olyan, lehetőség lesz arra, hogy ne menjen iskolába. Az a cél, hogy minden első osztályos körülbelül hasonló fejlettségi fokkal kezdje meg tanulmányait.
    
Kitért arra is, hogy nem ez volt az első intézkedés, hanem a három éves kortól kötelező óvodáztatás.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!