Rétvári Bence: A kormány a meddő pároknak is igyekszik minden segítséget megadni

A szocialisták kormányzásuk alatt csökkentették volna a közfinanszírozott meddőségi kezelések számát, most viszont már nem csak az első gyermek megszületéséhez járul hozzá az állam öt beültetéssel, de a további gyermekek vállalása esetén is dotál négy-négy beavatkozást, emellett bővült és új eszközökkel gazdagodott az ellátórendszer is.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Hazánk az in vitro fertilizáció (IVF – mesterséges megtermékenyítés) támogatása tekintetében előkelő helyet foglal el az Európai Unióban – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Bangó­né Borbély Ildikó írásbeli kérdésére adott válaszában.

Az államtitkár felidézte, a kormány 2017-ben döntött a lombikprogram támogatásának bővítéséről: a korábbi, összesen öt beültetés helyett most már az első gyermek megszületéséhez öt, további gyermekek esetében gyermekenként újabb négy-négy beavatkozás vehető igénybe közfinanszírozottan. (Emellett az államilag támogatott lombikkezelés során szükséges gyógyszerek tb-támogatása hetven százalékról kilencven százalékra nőtt – a szerk.) A kormány célja, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, ezért a meddő pároknak is igyekszik minden segítséget megadni – szögezte le Rétvári Bence.

Emlékeztetett rá, a szocialisták, kormányzásuk alatt azt tervezték, hogy az öt támogatott lombikbébi-kezelés helyett az állam csupán kettőt fizessen, így a harmadik beavatkozás már ötszáz-hétszázezer forintba került volna a pároknak. „Az önök megszorítási tervei tükrében hiteltelennek tűnik számonkérése a lombikbébi program sikerességét illetően” – vágott vissza az államtitkár Bangónénak, aki az iránt érdeklődött, hány gyermek született a kezeléseket támogató program révén az elmúlt években.

Rétvári közölte, 2017-ben a meddőségi kezelések révén mintegy négyezer gyermek született, a 2018-as évre az adatfeldolgozás még folyamatban van. Kitért arra is, hogy a 2018-as költségvetésben az IVF tevékenység állami fenntartású intézményrendszerét megerősítették, a szolgáltatók kapacitásbővítése érdekében a kormány két ütemben 7,858 milliárd forint támogatást biztosított a beültetéshez szükséges orvostechnikai eszközök és műszerek beszerzésére és további fejlesztésekre.

Az országos elérhetőség érdekében új állami intézményekkel bővült az ellátórendszer, például a Debreceni Egyetemmel és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal – folytatta az államtitkár. Megjegyezte: a kormány figyelemmel kíséri a gyermekvállalásra hatással bíró trendeket, vizsgálja az ösztönző elveket, amelyek a meddőség hátterében álló okok feltárása, a kezelések iránti szükséglet minél teljesebb kielégítését szolgálják.

A demográfiai válság egész Európát sújtja, de a kormányzati politikában 2010 óta megvalósult fordulatnak köszönhetően Magyarországon sikerült pozitív fordulatot elérni – mutatott rá Rétvári Bence. Felidézte: a teljes termékenységi arányszám a 2011-es mélyponthoz képest 2018-ra 1,49-re emelkedett, ezzel a második helyen állunk Európában, miközben az EU-átlag csökken.

A születésszám a nagycsaládos életformát választók körében 13,9 százalékkal, a 25 év alattiaknál tíz százalékkal, a 35 év felettiek között pedig negyven százalékkal növekedett – folytatta az államtitkár, hozzáfűzve, a terhesség-megszakítások száma 2018-ban 27 ezer alá csökkent, miközben ez a szám 2000-ben még hatvanezer volt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!