Kétharmados Fidesz–KDNP-siker

Kétharmados eredményt ért el a Fidesz–KDNP a 2018-as ország­gyűlési választáson. Vasárnap éjjel a voksok 88 százalékos feldolgozottsága mellett a fővároson kívül alig akad olyan választókerület, ahol az ellenzék nyerni tudott. Az MSZP és a Párbeszéd szövetsége pedig éppen csak megugrotta a 10 százalékos küszöböt. A Jobbik elnöke, Vona Gábor bejelentette, hogy lemond posztjáról.

Elsöprő sikert arattak a kormánypártok a 2018-as országgyűlési választáson. Vasárnap éjjel, a szavazatok csaknem 90 százalékának feldolgozottsága mellett az sem kizárható, hogy a Fidesz–KDNP kétharmados többségre tehet szert. A kormánypártok a szavazatok felét, a Jobbik az ötödét szerezte meg. Az MSZP–Párbeszéd 11-12 százalékkal éppen csak bejutott, s majdnem kiesett a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is, amelyre a választók 5,4 százaléka szavazott.

Az LMP 6 százalék fölött végezhetett. A kormánypártok vidéken bizonyultak a legerősebbnek, sok településen komolyan növelni tudták támogatottságukat, s bár a baloldal előretört a fővárosban, Budapesten is sikerült billegőnek tartott körzeteket megnyerni. A parlamenti mandátumeloszlás az alábbiak szerint alakulhat: Fidesz–KDNP: 134, Jobbik: 26, MSZP–Párbeszéd: 20, DK: 9, LMP: 7. Egy-egy mandátumhoz juthat az Együtt, a német önkormányzat és egy független képviselőjelölt.

Másfél évtizedes rekordrészvételt hozott a választás. A hivatalos adatok szerint hazánk 3154 településén és a 23 budapesti kerületben kialakított 10 285 szavazókörben, valamint a külképviseleteken a nem egészen nyolcmillió magyar választópolgár 68,13 százaléka adta le szavazatát este fél 7-ig, a 19 órás urnazárásig pedig bizonyosan hetven százaléknál többen voksoltak.

Ebből az következik, hogy hozzávetőlegesen nyolcszázezerrel többen járultak az urnákhoz, mint négy évvel ezelőtt. Visszatérve a mostani választásra, rekordot döntöttek az átjelentkezők, vagyis azok is, akik lakóhelyüktől távol adták le voksukat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint egyedül a fővárosba több mint 86 ezren kérték át magukat; a legtöbben, 10 764-en a XI. kerületben, a második legtöbben, 8199-en pedig a XIV. kerületben voksolhattak. Mivel az átjelentkezők számára választókerületenként csak egy-egy szavazókört jelöltek ki, ezek előtt egész nap óriási sorok kígyóztak. A választási törvény szerint aki este 7 óta előtt érkezik, azt nem küldhetik el, ezért a XI. és a VI. kerületben még órákkal a hivatalos urnazárás után is zajlott a szavazás.

Országszerte 200 041 választópolgár kérte átjelentkezését, a megyeszékhelyek közül a legtöbben (4964) Szegeden szavazhattak, de sokan kérték magukat Győrbe (4102), Debrecenbe (4059), Pécsre (3539), Székesfehérvárra (2198), Kecskemétre (2092) és Miskolcra (2054) is. A legkevesebb átjelentkezőt, 312-t a megyeszékhelyek közül Salgótarjánba várták.

Kiemelkedő volt a részvétel a külképviseleteken is. A voksolás az időeltolódás miatt szombaton kezdődött az amerikai kontinensen, és közép-európai idő szerint vasárnap délutánra már be is zártak a szavazókörök, szintúgy Ausztráliában és Ázsia keleti részében.

Ebben a térségben a harminchat külképviseleten összesen 4972 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, és 4376-an meg is jelentek, hogy szavazzanak, vagyis 88 százalékos volt a részvétel. A környező országokban a hazai­hoz hasonló arányban adták le voksaikat a választók.

Említésre méltó, hogy a fővárosban kiugró volt a választási kedv, s több, hagyományosan ellenzéki körzetnek számító választókerületben is tömegek mozdultak meg vasárnap. A százszázalékos részvételt viszont alighanem csak a Zala megye középső részén, a zalaegerszegi járásban található Iborfián sikerült elérni.

A választás többnyire eseménytelenül zajlott, bár előfordult, hogy az utolsó pillanatban visszalépett ellenzéki jelöltek valamelyikének nevét nem húzták le a szavazólapról. Ez történt például a szocialista Harangozó Tamással, aki az LMP társelnökének, Hadházy Ákosnak a javára lépett vissza.

Másutt tévedésből rossz nevet húztak le. Nehezebb megmagyarázni, hogy az egyik újpesti szavazókörben miért törölték a szavazólapokról a fideszes indulót. Az esetet Fricz Tamás politológus jelezte, s le is állíttatta a szavazást. Néhány helyen a számlálóbizottság átalakulása okozott némi fennakadást.

Csepelen egy baleset miatt kellett póttagot beültetni az egyik testületbe, miután az egyik tagnak beszorult az ujja a székbe, és egy darab leszakadt belőle. S volt, ahol egy részegen hangoskodó szavazót kellett eltávolítani. Az NVI közölte, rendőrségi beavatkozásra egyetlenegyszer sem volt szükség, haláleset nem történt a szavazás alatt, de a szavazókörök leterheltsége olyan probléma, amit a jövőben orvosolni kell.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!