Magyarország útja elismerésre méltó

Tovább erősítené testvérvárosi kapcsolatait Tata, amely a héten Európa-díjat nyert – mondta Michl József, a település kereszténydemokrata polgármestere pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Tata – a németországi Altöttinggel megosztva – április 23-án nyerte el az Európa Tanács elismerését. Michl József úgy fogalmazott: reméli, az Európa-díj hozzájárul ahhoz, hogy a Magyarországról alkotott kép az Európai Unióban kedvezően változzon.

Az az önálló út, amelyen Magyarország jár, Európa sok országában elismerést vált ki – mondta Michl József.

Szavai szerint a városnak a díj megerősítés, hogy mindaz, amit eddig tettek, helyes volt, és Európa elismeri azokat a közösségeket, nemzeteket és városokat, amelyek példát mutatnak nemzetközi kapcsolataikkal.

Hozzátette: a jövőben erősíteni szeretnék testvérvárosi kapcsolataikat, és Kárpát-medencei testvérvárosi közösségük hamarosan egy kárpátaljai településsel bővülhet. Jelenleg több településsel is tárgyalnak erről.

Arról, hogy Tata egyik testvérvárosa, Gerlingen polgármestere a közelmúltban visszautasított egy magyar kitüntetést, kérdésre azt mondta: a két települést és lakosait 25 éves testvérvárosi kapcsolat köti össze, szerinte a polgármester döntése mögött „politikai küldetéstudat van”, nemcsak a polgármesteri székért, hanem egyéb pozícióért is indulni kíván. Eddig soha nem jelentett problémát a nagypolitika a testvérvárosi kapcsolatokban, sajnálatos, hogy a polgármester „kilépett a megszokott keretekből” – jegyezte meg.

Georg Brennert, a baden-württembergi Gerlingen független polgármesterét a Magyar Érdemrend polgári tagozatának tisztikeresztjével tüntették volna ki. Michl József április közepén közölte az MTI-vel: néhány napja értesült arról, hogy George Brenner nem kívánja ezt a kitüntetést átvenni, ezt a gerlingeni polgármester a német sajtóból is ismert, Magyarországról szóló kritikákkal indokolta. A tatai polgármester gerlingeni kollégájának döntéséről akkor azt írta, hogy az súlyosan hibás érvelésen alapszik, „Magyarországot Európa egy kicsi, de hangos része nagyon félreérti”.

Kalmár Ferenc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, – aki videokapcsolaton keresztül vett részt a pénteki budapesti sajtótájékoztatón – felidézte, hogy az 1955-ben alapított Európa-díj kitüntetési rendszere négylépcsős, először az Európai diplomát, aztán a Becsületzászlót, majd a Becsületplakettet kell elnyerni, ezután következik maga a díj.

Tata a Becsületplakettet 2004-ben nyerte el, és azóta minden évben pályázott a díjra, amelyben minden évben általában egy település részesülhet. Magyarországon eddig csak Szeged nyerte el az elismerést.

Idén negyven pályázat érkezett, és végül Altötting, a lengyelországi Poznan és Slupsk anyaga került a döntőbizottság elé a tatai pályamunka mellett – jelezte a vitában felszólaló Kalmár Ferenc, aki arra buzdított minden magyar várost pályázzon, mert az ország megítélése szempontjából nagyon fontos elismerésről van szó.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!