Megalakult az egységes Magyar Református Egyház

Újra egységes a Magyar Református Egyház. A debreceni Nagytemplomban tizenegy óra után néhány perccel – ellenszavazat és tartózkodás nélkül – elfogadták a Magyar Református Egyház alkotmányát.  Az alkotmányt a hazai református egyházkerületek, a kárpátaljai, az erdélyi, a királyhágó-melléki és a délvidéki magyar református egyházrészek püspökei látták el kézjegyükkel. A zsinat döntésével lényegében a Kárpát-medencei magyar református egyházrészek alkotmányjogi egységét mondta ki.  A zsinati tagok megfogalmaztak egy üzenetet is, amelyet délután négy órakor hirdetnek ki a Nagytemplom előtt és ekkor kondul meg egyszerre a Kárpát-medence összes magyar református templomának harangja is.
   

Már reggel fél tízkor több ezren gyűltek össze Debrecenben a Nagytemplom előtti főtéren, hogy együtt ünnepeljék a Magyar Református Egyház egységét. A tér közepén elhelyezett Kárpát-medencét szimbolizáló medencében először a Magyar Református Egyház vezetői helyezték el azt a marék földet, amit magukkal hoztak. Majd a több ezres tömeg kezdte el a magával hozott földdel feltölteni a szimbolikus Kárpát-medencét. A határon túli magyarok honlapunk érdeklődésére elmondták, azért jöttek Debrecenbe, hogy kifejezzék összetartozásukat anyaországi testvéreikkel. A Kárpát-medence szinte minden pontjáról ünnepelni jöttek a magyar reformátusok.

Az újraegyesítésre 1881 óta nem volt példa. Akkor ugyancsak Debrecenben hozták létre a Magyar Református Egyház teljes szervezeti egységét, de a trianoni döntést követő határátrendeződés újból szétszakította az egyházat. 

A testület tagjait az esemény megkezdésekor Bölcskei Gusztáv, a házigazda Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke üdvözölte, s bejelentette: Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke üzenetben köszöntötte az alkotmányozó zsinatot.
    
Az államfő szerint „a magyar igazolvány bevezetése óta nem történt hasonló horderejű lépés”, amely nem csak a protestánsok ügye, hanem a magyar nemzet egységét erősíti. „A magyar nemzet egységének képviselete, (...), megőrzése (...) közös cél” – írta üzenetében Sólyom László.

Bölcskei Gusztáv az egységesült egyházat olyan festményhez hasonlította, amelyet visszahelyeztek abba a keretbe, amelyből korábban kiszakították. A keret pedig – mint mondta – nem díszítőelem, hanem tartást ad a képnek. Szólt arról is, hogy a közös zsinat pedig csak azokban a kérdésekben dönt, amelyekre saját egyházi testületei felhatalmazták. Bölcskei Gusztáv elmondta azt is, hogy az alkotmányozó zsinaton – tizedikként – csatlakozott a Magyar Református Egyházhoz az Amerikai Magyar Református Egyház.

Azt, hogy a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház szervezetileg nem csatlakozott az egységes egyházhoz, Bölcskei Gusztáv „józan és bölcs” döntésnek nevezte. Fazekas László, a szlovákiai egyház püspöke fontosnak nevezte az egyesülést, szerinte „az egység magától értetődő a széttagoltság ellenére is”. Elmondta: egyháza 9 egyházmegyéjéből kettő szlovák, s neki kötelessége megőrizni a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egységét. A püspök reményét fejezte ki, hogy egyházukban a kisebbség kezelése példa lesz arra, hogy a magyar kisebbséget is így kezeljék Szlovákiában. Mindemellett kilátásba helyezte, hogy a jövőben tevőlegesen is részt vesznek a közös munkában.  

Kósa Lajos polgármester Debrecen ajándékaként egy-egy, erre az alkalomra készített zászlót adományozott a Magyar Református Egyházat alkotó részegyházaknak.
    
A polgármester óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy Debrecen ad otthont az újraegyesítő zsinatnak, de feltette a kérdést: hol is lehetne másholt, mint a kálvinista Rómában?
    
„Az egységesülés értünk, a magyar reformátusságért van, de senki ellenére” – mondta Kósa Lajos.

Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke „Isten csodájának” nevezte május 22-ét, az egyesülés napját, amely beteljesedést jelent az identitásukat nehéz időszakokban is őrző erdélyi magyaroknak.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke bejelentette: áldást kívánó levélben üdvözölte az alkotmányozó zsinatot a Reformátusok Világszövetsége, az Európai Egyházak Konferenciája és több testvéregyház Európából, Amerikából és Ázsiából.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!