A szocialistáknak válaszolniuk kell, hogy Simon Gábor mikor, kitől és miért kapta a pénzt?

Mikor, kitől és miért kapta a vezető baloldali politikusként dolgozó Simon Gábor a bécsi bankszámlán szereplő több száz millió forintot? – tette fel a kérdést Rétvári Bence, a KDNP alelnöke Rubovszky Györggyel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke elmondta,a Simon-ügyben vagyonnyilatkozati, ivalamint a képviselő mentelmi jogával összefüggő eljárás indult. 

Rétvári Bence kijelentette: ugyancsak tisztázásra vár, hogy az összegnek volt-e köze ahhoz, hogy Simon Gábor jelentős szerepet töltött be az MSZP-ben és a Gyurcsány-kormányban, illetve jobbkeze volt Mesterházy Attilának.  

Hétfőn, az Országgyűlés mentelmi bizottságának ülésén lehetősége nyílik válaszolnia Simon Gábornak erre, vagyis a Simon-ügy még csak most kezdődik – mondta a kormánypárti politikus.  

Hangsúlyozta: Magyarországon 10 millió embert érdekel, hogy Simon Gábor vezető magyar politikusként milyen minőségében kapott ilyen összeget és az miért nem szerepel a vagyonnyilatkozatában.  

Ebben a helyzetben Simon Gábornak is érdeke a történtek tisztázása – jelentette ki Rétvári Bence.  

Az Együtt PM Sándor-palotai akciójára vonatkozó lújságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a tiltakozás azért hiteltelen, mert az Együtt-PM politikusai korábban támogatták az atomerőmű bővítését.  

Az MSZP számára pedig pénzügyi kifizetőhelyként működött az erőmű, hiszen ők, vagy a családtagjaikhoz köthető vállalkozások óriási megbízásokat kaptak Pakstól – tette hozzá.   

A magyarok nem szeretik az olyan gresszív akciókat, ahol politikusok erőszakkal kívánnak maguknak médiafigyelmet szerezni, hanem a békés párbeszédben hisznek - mondta Rétvári Bence.  

(Az Együtt-PM három aktivistája felmászott a Sándor-palota erkélyére, és paksi népszavazást követelő transzparenseket helyezett el. Az aktivisták kiszedték foglalatukból az oromzaton elhelyezett nemzetiszínű és uniós lobogókat, és azt mondták: azokat „zálogba” veszik, amíg Áder János köztársasági elnök nem küldi vissza a parlamentnek a paksi bővítésről szóló jogszabályt, illetve nem kezdeményez népszavazást az ügyben.)

Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke elmondta, hogy két eljárás indult a Simon-ügyben: egy vagyonnyilatkozati, illetve egy, a képviselő mentelmi jogával összefüggő eljárás.  

Utalt arra, a bizottság elnökeként már felszólította a képviselőt a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok kijavítására, amire szerdáig van lehetősége. Ugyanakkor hétfőn dönt arról a mentelmi bizottság, hogy adócsalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt, a legfőbb ügyész kérésére felfüggesszék-e a honatya mentelmi jogát.  

Az Országgyűlés mindkét eljárás esetében a bizottság javaslata nyomán mondhatja ki egyrészt a képviselő esetében az összeférhetetlenséget, illetve függesztheti fel a mentelmi jogot – mondta a bizottság elnöke.  

Hangsúlyozta, Simon Gábor már február 6-án, csütörtökön jelezte telefonon, hogy személyes konzultációt kér tőle. Erre a bizottság hétfői ülésén kívánnak lehetőséget adni számára.  

Kérdésre válaszolva hozzáfűzte: ha Simon Gábor a már jelzett szándékának megfelelően február 12-én, szerdán lemond képviselői mandátumáról, akkor mindkét ügyet lezárják.  

Rubovszky György megjegyezte ugyanakkor, számára az eltelt idő kétségessé teszi Simon Gábornak azt a védekezését, hogy jóhiszeműen hibázott a vagyonnyilatkozat kitöltésekor, ugyanis a bankszámlát 2008-ban nyitotta.  

Simon Gábor, az MSZP eddigi elnökhelyettese február 6-án közölte, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Erről azt követően döntött, hogy sajtóhírek jelentek meg arról: 240 millió forintnak megfelelő eurót és dollárt tart egy ausztriai bankszámlán, és az összeget nem tüntette fel képviselői vagyonnyilatkozatában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!